Maandag 05/12/2022

Bazinnetje

Toen Jóhanna Sigurðardóttir, die sinds anderhalf jaar de eerst vrouwelijke minister-president is van Ijsland, campagne voerde voor de Ijslandse verkiezingen, was een van haar slogans dat het maar eens gedaan moest zijn met “het tijdperk van de testosteron”. Daarmee stak ze een beschuldigende vinger uit naar de mannen die voornamelijk het financiële wezen domineren, en van wie het irrationele machogedrag tot een zelden eerder geziene kredietcrisis zou geleid hebben. Zegt zij, en samen met haar een grote groep businessfeministes die beweren dat dit nooit was gebeurd als vrouwen het voor het zeggen hadden gehad. Want vrouwen worden niet gestuurd door testosteron dat agressief haantjesgedrag zou veroorzaken.

Blijkt intussen dat het hormoon testosteron eigenlijk helemaal niet verantwoordelijk is voor agressiviteit, maar eerder aanzet tot sociaal gedrag. Daar kan wel eens een strubbeling van komen, maar het is absoluut geen garantie.

Dit, en andere feiten, staan helder en elegant uitgelegd in het boek Het Idee M/V, waarin de Nederlandse wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke uitlegt dat mannelijk en vrouwelijk gedrag vooral tussen de oren zit, en niet zozeer in onze genen. Lees het, het is fantastisch.

Vorige week coverde het magazine Knack met de onheilspellende kop ‘Het einde van de man’, waarbij het mannelijk pijlsymbooltje er visueel treurig en slap bij hing. Uiteraard ga je dan snel op zoek naar het bewuste artikel. Bleek dat het nog wel meeviel. Journalist Dirk Draulans noteerde een aantal statistieken en cijfers waaruit blijkt dat vrouwen het de laatste tien jaar steeds beter doen op de arbeidsmarkt. Dat het aantal huisvrouwen gestaag afneemt en er een paar huismannen bij zijn gekomen. En dat een aantal beroepen, zoals artsen, professoren en advocaten vervrouwelijken.

Maar wat betekent vervrouwelijken? Op geen enkele van die beroepen overschreed de vrouw de meerderheid. Wel beginnen de cijfers meer en meer naar een gelijke bezetting te neigen. Is dat nu een reden om aan te nemen dat de vrouw in een man aan het veranderen is? Of dat het einde van de man nabij is?

Ik ben Madame Soleil niet, maar het enige wat me hier nabij lijkt is het einde van het patriarchaat. De wereld zal ooit niet langer gedomineerd worden door mannen. Ik begrijp dat dat voor sommige mensen even schrikken is, maar om daar nu een slap pijltje van te krijgen? Dat is toch nergens voor nodig?

Gender is een complex gegeven, maar in essentie komt het er op neer dat we allemaal mensen zijn die zich proberen handhaven in de sociale soep die het leven is. Omdat we niet altijd weten waar aan en waar af, trekken we trukendozen open, klampen we ons vast aan zekerheden, ook als die vals zijn. Dat kan religie zijn, maar ook onjuiste of gedateerde wetenschappelijke feiten.

Wie vandaag de dag nog denkt in termen van hiërarchie op basis van geslacht, of dat nu privé is of professioneel, riskeert de vloek van Darwin. Die is met uitsterven bedreigd. Want de feiten zijn wat ze zijn. Ik denk overigens niet dat, zoals Dirk Draulans in datzelfde artikel schrijft, de man dankzij de vrouwelijke ontvoogding zal herleid worden tot een soort gezelschapsdier. En dan nog. Om een anonieme en overigens zeer mannelijke collega te citeren: “Met een goed bazinnetje? Waarom ook niet?”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234