Zondag 31/05/2020

Bavo for president (bis)

Evaluatie van het vernieuwde journaal en de nieuwsankers staat vandaag op de agenda

De evaluatie van het vernieuwde journaal en de nieuwsankers is vandaag een van de agendapunten op het directiecollege van de VRT. Dat daar zou beslist worden over een mogelijke terugkeer van Bavo Claes naar het zevenuurjournaal, noemt woordvoerster Diane Waumans "voorbarig", ook al omdat Leo Hellemans ziek is.

We dachten dat de stroom steunbetuigingen voor Bavo Claes inmiddels wel was stilgevallen, maar dat was buiten de post gerekend. Tientallen brieven kwamen op de redactie aan van verontruste kijkers die ook niet-electronisch een duit in het zakje wilden doen. "Neem een juiste beslissing, mijnheer De Graeve, en breng de heer Claes opnieuw op de plaats, waar hij voor honderdduizenden mensen hoort, namelijk in prime time", schrijft Ludo Vandenbossche.

Mijn dochter leert in de les geschiedenis momenteel over de Koude Oorlog. Ze vroeg ons gisteren hoe wij dat toen beleefden en volgden. Wij stelden vast dat de wijze van verwerven van informatie toen nog heel anders was (de televisie was bijvoorbeeld nog in opmars) maar dat wij weer hard op weg zijn naar het "niet weten" als we onze informatie moeten halen uit het blokje buitenlands nieuws. O, zo triestig. We worden al net zo chauvinistisch als in Frankrijk. Daar hoor je ook een halfuur (vaak onbelangrijke) zever uit eigen land en twee minuten wereldnieuws. Dat in een tijdperk waar Europa eengemaakt is en de wereld klein. GA DUS AUB door en haal Bavo terug.

Familie Vanhee-Deseure

Bavo is een boegbeeld van de nieuwsdienst, ondanks zijn leeftijd is hij in staat om op een moderne manier het nieuws te brengen. Hij straalt eveneens autoriteit en kunde uit, komt heel geloofwaardig over. Dat zijn belangrijke eigenschappen. Het verdwijnen van Bavo Claes uit het zevenuurjournaal is een regelrechte verarming van het medialandschap in Vlaanderen. Ik hoop dat hij in ere hersteld wordt.

Joost Derkinderen

Bavo was de enige nieuwslezer, waar ik met plezier naar luisterde. Hij bracht het nieuws op een manier die niemand anders hem kan nadoen. Hij treft mij met zijn lichaamstaal. Uit zijn gezichtsuitdrukking kun je honderdeneen dingen halen. Je kunt er je mening in terugvinden. De hartelijkheid waarmee hij het nieuws presenteert, is typisch Bavo. Hij houdt er zo'n onopvallend ironisch glimlachje op na. Met Bavo nestelde ik me tevreden in de zetel om het nieuws te bekijken. Ik werd niet slechtgezind ondanks het slechte nieuws dat vandaag het scherm siert. Bavo moet terugkomen.

Een dierbare Bavo Claes-fan

Nele Vranckx

Het is eigenaardig maar in ons gebouw is de interesse voor het zevenuurjournaal van de VRT wat minder geworden. Veel gezwets, presentator en reporter die elkaar herhalen en uiteraard geen Bavo meer. Uiteraard doet u maar, maar het volk pikt dat lange nieuws niet. De mensen die langer werken of langer onderweg zijn en vroeger naar het achtuurjournaal keken, laat u ook in de kou staan. Of dacht u dat ze een uur lang naar TerZake kijken? Nog nooit gehoord van eten maken, het avondmaal, de vaat wassen, met de kinderen bezig zijn, enz. Alleen de werklozen en mensen met pensioen kunnen voor lange nieuwsuitzendingen hun tijd nemen. Het is wel vreemd dat net dan een nieuwslezer met dezelfde haartint aan de kant wordt geschoven. Geen kwaad woord over enkele andere nieuwsankers, maar ik denk dat ze nu nog meer naar de kapper zullen lopen. Dat is duidelijk het gevolg van de nieuwe norm, die me een beetje aan Soylent Green doet denken. Zonder de koekjes dan.

Groeten uit Antwerpen,

Jozef Sleeckx

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234