Zaterdag 17/04/2021

Bauermann stuwt Oostende vooruit

Dat Dirk Bauermann zijn entree bij basketbalclub Oostende niet heeft gemist, is het minste wat je kan zeggen. Een foutloos parcours in de nationale competitie (7 op 7), terwijl op het Europese toneel slechts een op vijf wedstrijden werd verloren. 'Ik wist dus dat Oostende een ploeg met inhoud was, die zeker kon meespelen voor de Belgische titel', zegt de Duitse coach van Sunair.

OOSTENDE.

EIGEN BERICHTGEVING

Bauermann, van opleiding leraar Duits en sport, kreeg de basketbalmicrobe op school te pakken. Zelf was hij niet meer dan een verdienstelijke speler bij tweedeklasser Krefeld, maar het coachen lag hem beter. Bauermann ging dan in de States studeren. "Ik werd er aan de Fresno State University een van de assistenten van Ron Adams, die hier in België en meer bepaald bij Oostende een gekend figuur is. Bovendien kreeg ik zo de gelegenheid geregeld trainingen van een aantal NBA-ploegen bij te wonen. Daar heb ik bijzonder veel basketbalkennis opgedaan."

Bauermann geraakte aan een job als assistent-coach bij Leverkusen, waar hij in het seizoen '89-'90 hoofdcoach werd, met succes overigens. "Ik bleef er tot vorig jaar en we speelden zeven keer kampioen. De laatste twee seizoenen werd de fakkel overgenomen door Berlijn. Niet abnormaal, want die ploeg kon beschikken over een enorm budget. Bovendien zochten heel wat spelers van Leverkusen hun geluk in de 'grote' basketballanden, zoals Griekenland."

Na negen jaar leek voor Bauermann het moment gekomen andere horizonten op te zoeken. "Uiteraard heb ik aanbiedingen gekregen in eigen land, maar ik wilde gewoon eens van een andere competitie proeven. Toen ik een voorstel van mijnheer Van Moerkerke kreeg, heb ik vrij snel toegehapt. Ik kende Oostende, omdat ik er met Leverkusen tegen gespeeld had vorig seizoen. Ik wist dus dat het een ploeg met inhoud was, die zeker kon meespelen voor de Belgische titel."

De Duitser liet zijn groep meteen verstaan waar het op stond. "Je moet je spelersgroep heel duidelijk laten verstaan wat je van hen verwacht", beklemtoont Bauermann. "In een basketbalteam moet elke speler gewoon beseffen hoe hij het best rendeert."

Met name Daniël Goethals is een totaal andere speler geworden. "Ik heb met Daniël en zijn vrouw, samen met onze fysieke begeleider, een lang gesprek gehad. Hij raakte er vrij vlug van overtuigd dat hij iets moest doen aan zijn gewicht. Nog voor het seizoen begonnen was, was Goethals 15 kilo kwijtgespeeld door een aangepast programma annex dieet te volgen. Met het gevolg dat hij nu doorlopend sterk speelt."

Ook Tomas Vanden Spiegel, pas terug na blessure, heeft aan zijn tekortkomingen gewerkt. "Natuurlijk is dat een jongen met een grote toekomst", meent Bauermann, "wat hij wel duidelijk miste, was body. Daar heeft hij tijdens zijn revalidatie heel hard aan gewerkt, zodat ik er zeker van ben dat hij ons, ook in de Koracbeker, veel diensten zal bewijzen."

Het sterke punt van Oostende is misschien ook zijn achillespees. "Ik beschik inderdaad over invallers die bij de meeste ploegen in eerste klasse starters zouden zijn. Ik heb er ook begrip voor dat niet iedereen het gemakkelijk heeft als hij een wedstrijd op de bank moet beginnen. Enkele spelers, zoals Jerome, stappen probleemloos naar de bank, anderen hebben daar meer moeite mee. Gewoon een mentaal probleem."

Dat werd vorige zaterdag geïllustreerd door Jean-Marc Jaumin, die zijn ongenoegen over een vervanging duidelijk liet blijken. "Jimmy was erg goed aan het spelen op Brother Gent en pikte het niet dat hij naar de bank moest", legt Bauermann uit. "We hadden de wedstrijd echter goed in handen en aangezien het seizoen nog lang en lastig is, wilde ik hem wat sparen. Maar goed, dat incident is uitgepraat en afgesloten. Het valt me alleen op dat de spelers, misschien nog meer in het Franstalige landsgedeelte dan in Vlaanderen, erg emotioneel reageren. Dat is helemaal anders dan in Duitsland. Voor het overige is het wel zo dat ik iedereen op gelijke voet wil behandelen. Er moet discipline heersen in de ploeg, zowel voor Jaumin, Mitchell, Lollis als De Bel."

Het is duidelijk, Dirk Bauermann is een man van principes. "Dat is ook noodzakelijk. Uiteraard moet je een bepaalde filosofie hebben over de sport waarmee je bezig bent. Iedereen moet perfect beseffen wat zijn rol is in het team. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat defense het allerbelangrijkste is in basketbal. Zonder een goede verdediging kan je geen wedstrijd winnen. Dat wil echter niet zeggen dat ik voorstander ben van wedstrijden waar niet meer dan 50 punten per ploeg worden gescoord. Dat jaagt de mensen uit de zaal. Goed verdedigen betekent ook een aantal steals en dan met snelle counters scoren. Je moet gewoon meer easy baskets scoren dan je tegenstander. Een goed evenwicht vinden tussen een stevige defensie en spektakel, daar gaat het om."

Het is dan ook evident dat Bauermann ook bij Oostende het accent op de verdediging legt. "We zijn goed bezig", oordeelt hij. "Het enige probleem is dat we nog te veel ups en downs kennen. We hebben nog te weinig wedstrijden onder controle kunnen houden. Het is echter normaal dat de automatismen na drie maanden nog niet helemaal gesmeerd lopen. Daarom is de ervaring van spelers als Mitchel, Jaumin of Bayer erg belangrijk. Je zal trouwens merken dat ik langs de kant van het veld erg veel praat met hen."

Bauermann is positief verrast door de kwaliteit van het Belgische basketbal. "Ik wist dat de topvier - Charleroi, Antwerpen, Aalst en Oostende - van ongeveer dezelfde kwaliteit was als de top in Duitsland, maar de zogenaamde zwakke broertjes zijn in ieder geval een stuk sterker dan de Duitse staartploegen."

De Oostendse coach meent dat de Euro-spelers daarvan de oorzaak zijn. Een positieve evolutie vindt hij dit nochtans niet. "Het heeft tot gevolg dat de jongeren met talent nauwelijks nog aan de bak komen. In Duitsland verzeilen ze daardoor in tweede klasse. Dat zal hier niet anders zijn. Enkel de Fiba kan daar iets tegen ondernemen. Gebeurt dat niet, dan blijft er, als straks ook de Oost-Europese grenzen opengaan, niets meer over voor de eigen spelers."

Guy Reynaerts

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234