Vrijdag 27/01/2023

NieuwsNederland

Baudet noemt zichzelf complotaanhanger, en claimt dat ‘reptielen’ de wereld besturen

Thierry Baudet noemt zichzelf een ‘samenzwerings-theorist’. Beeld ANP
Thierry Baudet noemt zichzelf een ‘samenzwerings-theorist’.Beeld ANP

Lang ontkende Thierry Baudet dat hij complottheorieën zou aanhangen, maar in een online interview verklaart hij zich nu een ‘samenzweringstheorist’. Zo claimt Baudet dat de wereld bestuurd wordt door ‘reptielen’. Daarnaast hoopt hij dat Rusland de oorlog in Oekraïne zal winnen.

Tobias den Hartog

“Malle verwijten”, zo reageerde Forum voor Democratie-leider Baudet twee jaar geleden nog op aantijgingen dat hij complotten zou aanhangen. Maar Baudet lijkt een verandering te hebben doorgemaakt: in een interview op de website Geopolitics and empire, noemt hij zich inmiddels een aanhanger van samenzweringstheorieën.

Hij claimt in het vraaggesprek onder meer dat de wereld “wordt bestuurd door reptielen”. Baudet denkt overigens niet dat de Nederlandse regering daartoe behoort, of andere “nationale politici”, die zijn volgens hem te dom om te weten dat ze door de reptielen worden gebruikt.

“Ik ben een conspiracy theorist. Ik geloof dat we worden bestuurd door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen”, zei Baudet. “Maar ik geloof niet dat nationale politici samenzweren. Zoals een vriend van mij zei: ze zijn zo stom, je hoeft ze niet eens om te kopen. Dat geloof ik ook.”

De leider van Forum voor Democratie omarmt met die uitspraken de complottheorie van de Britse schrijver en ex-journalist David Icke, die claimt dat “reptiele aliens” de controle over de aarde hebben gegrepen. Ze zouden ons volgens hem vermomd als mensen hun wil opleggen. Eerder merkte Baudet het werk van Icke slechts aan als “interessant”, maar nu gaat hij een stap verder.

Baudet laat intussen via Twitter weten dat hij ‘reptielen’ niet letterlijk bedoelde: “Natuurlijk was het een metafoor. Ik sprak over een samenzwering achter de schermen van globalisten, geheime diensten, psychopaten — waardoor de democratie en de vrijheid verdwijnt. Degenen die ons dit aandoen zijn een soort onmensen, reptielen, machines, gevoellozen kortom.”

Dat is niet voor het eerst: ook bij andere onderwerpen ging hij verder. Zo claimde Baudet de afgelopen twee jaar met toenemende stelligheid dat wereldleiders de coronapandemie hebben gebruikt om hun grip op de bevolking te vergroten. Hij wijst op het World Economic Forum, voor velen een lobbybijeenkomst van wereldleiders en industriëlen in Davos, maar voor Baudet een soort schaduwregering die met ‘Build Back Better’-termen globalisering wil doordrukken. Op weg naar een door Baudet gehate “wereldstaat”.

9/11 en MH17

Nog in februari greep Baudet bovendien een debat in de Tweede Kamer aan om te beweren dat de aanslagen in de VS op 11 september 2001 níet door al-Qaida zijn gepleegd, maar “een false flag”-operatie was. Dat is een militaire vakterm voor een actie onder een valse vlag: je pleegt de aanslag zelf, maar laat het publiek denken dat het je vijand was. Baudet was dat naar eigen zeggen gaan inzien, nadat zijn “denkontwikkeling” had duidelijk gemaakt dat “het officiële 9/11-narratief” niet het juiste zou zijn geweest al die jaren. Zoals Baudet ook vraagtekens zet bij het feit dat de MH17 door een raket van een Russische brigade werd neergehaald.

Wie zich verdiept in complottheorieën, ziet meer van dat soort onbewezen beweringen. Ufowaarnemingen zouden in de doofpot zijn gestopt, dinosauriërs zouden niet hebben bestaan en via chemtrails zouden er stoffen de lucht in worden geschoten. Aan de ufo’s en de dinosauriërs waagde Baudet al tweets. Zoals hij ook een uitzending loofde van Robert Jensen waarin werd gezegd dat de aarde plat zou zijn.

Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer, nadat het voltallige kabinet de zaal heeft verlaten vanwege opmerkingen van de FvD-leider.  Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer, nadat het voltallige kabinet de zaal heeft verlaten vanwege opmerkingen van de FvD-leider.Beeld ANP

Vaak bedient hij daarmee vooral zijn eigen achterban, zijn online volgers, omdat de standpunten zo ver van zijn vak als Kamerlid liggen, dat ze verder geen aandacht krijgen. “Forum voor Democratie zal ophef zijn – of zal niet zijn”, schreef Baudet. En tegenstanders willen die ophef niet bedienen door te reageren.

Anders is dat wanneer het, bijvoorbeeld, om de oorlog in Oekraïne gaat. Ook daar zette Baudet zijn standpunt dit jaar maand op maand scherper aan. Zo noemde hij de Russische inval in februari “verschrikkelijk”, al was het volgens hem wel te voorkomen geweest en ook de schuld van het Westen. Maar inmiddels zegt Baudet “echt blij” te zijn met de oorlog in Oekraïne. “Eindelijk is er een front tegen de globalisten. Ik hoop dat Rusland zal winnen. Ik vind het fantastisch dat iemand als Poetin bestaat. Het is een van de meest hoopvolle dingen in de wereld vandaag de dag.”

Lees ook

‘Dit is mijn grens’: waarom Nederlandse regering de Tweede Kamer verlaat na tussenkomst van Thierry Baudet

Andere Nederlandse partijen in de Tweede Kamer worstelen in toenemende mate met Baudet: wat spreek je tegen (en geef je aandacht) en wat niet? Hoewel hem ‘Kremlinpropaganda’ wordt verweten, zitten ze zijn bijdrage vaak wat gelaten uit. Al liep het voltallige kabinet vorige maand wel de debatzaal uit, nadat Baudet had gesuggereerd dat D66-leider en minister Sigrid Kaag in haar studententijd in Oxford zou zijn gerekruteerd als spion. Of Baudet bang is voor het label van complotaanhanger? Waarschijnlijk niet. In een interview zei hij eens over het woord ‘complot’: “Het wordt als scheldwoord gebruikt, maar betekent letterlijk dat er onderlinge afspraken gemaakt worden die je niet naar buiten brengt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234