Donderdag 01/12/2022

Europa

Baudet en Bourgeois straks samen in Europa?

De Nederlandse politicus Thierry Baudet. Beeld ANP
De Nederlandse politicus Thierry Baudet.Beeld ANP

Forum voor Democratie, de veelbesproken Nederlandse partij van Thierry Baudet, wil na de Europese verkiezingen aansluiten bij de ECR. In die conservatieve Europese fractie zit ook de N-VA. Voorlopig toch nog.

Jeroen Van Horenbeek

“Voor het eerst bestaat er nu een kans dat we niet alsmaar meer Europa krijgen, maar minder.” Forum voor Democratie-kopman Baudet is verheugd over de intentieverklaring die donderdag in Parijs getekend is door een aantal eurokritische partijen. In deze verklaring verbinden ze hun lot aan de Europese Conservatieve Hervormers (ECR).

Momenteel vormen de Britse conservatieven de ruggengraat van deze fractie, maar na de verkiezingen verlaten zij het Europees Parlement omwille van de brexit. Als de fractie wil overleven, moet er dus vers bloed aangetrokken worden. Forum voor Democratie, dat voormalig LDD-politicus Derk Jan Eppink uitspeelt in Europa, engageert zich samen met onder meer de kleine nationalistische Franse partij Debout la France van Nicolas Dupont-Aignan. Dat is de man die de campagne tegen de Franse goedkeuring voor het Verdrag van Lissabon aanvoerde. Met succes: Frankrijk stemde in 2005 tegen.

Europees N-VA-lijsttrekker Geert Bourgeois laat weten dat hij zich voorlopig nergens toe verbonden heeft. Beeld Photo News
Europees N-VA-lijsttrekker Geert Bourgeois laat weten dat hij zich voorlopig nergens toe verbonden heeft.Beeld Photo News

Baudet zelf droomt al luidop van een eurokritische tegenbeweging. “Tot nu toe waren de eurosceptische krachten in Brussel hopeloos verdeeld. Daardoor lukte het de fanatici – zoals Guy Verhofstadt, Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans – om steeds meer macht te centraliseren en de nationale staten te ondermijnen. Na 23 mei moeten we de handen ineen slaan en ‘blokkerende minderheden’ vormen”, zegt Baudet. Of het straks echt zo ver komt, is onzeker.

In beraad

De N-VA, die sinds 2014 deel uitmaakt van de ECR, maakt alvast voorbehoud.

Geert Bourgeois, de Europese lijsttrekker van de partij, laat via zijn woordvoerster weten dat hij zich voorlopig helemaal nergens toe verbonden heeft. Op het N-VA-hoofdkwartier klinkt hetzelfde geluid. “Integendeel: het staat absoluut niet vast dat we straks nog deel uitmaken van dezelfde fractie”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. De aanwezigheid van de Britse conservatieven was voor de N-VA in 2014 de doorslaggevende factor om voor de ECR te kiezen.

Nu de tory’s Europa verlaten, dreigt de partij achter te blijven in het gezelschap onder meer de geviseerde Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid en de extreemrechtse Zweedse Democraten. De nieuwkomers beloven niet veel beterschap. Baudet is naar eigen zeggen “tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding”. Bourgeois oordeelt kritisch over de Europese Unie, maar fundamenteel steunt hij het project wel.

Machtsbalans

Tegelijk: binnen Europese fracties is de ideologische zuiverheid wel vaker zoek. Bovendien laat de ECR in haar communicatie verstaan dat de N-VA zich er wel degelijk al toe verbonden heeft om mee een eurokritisch blok uit de grond te stampen op de fundamenten van de bestaande fractie. “Dat is een vreemde communicatie”, zegt Pohlmann. “In Parijs stond donderdag een overleg van de ECR-groep gepland. Van onze partij was daar niemand aanwezig. Na afloop is er dan ook een persconferentie georganiseerd, waar Baudet heeft gesproken. Maar niemand van de partij werd hierover ingelicht.”

Pohlmann benadrukt dat de N-VA pas na de verkiezingen zijn nieuwe bondgenoten in het halfrond kiest.

Want er kan wel wat bewegen in Europa. Onlangs verscheen een prognose van het toekomstige Europees Parlement op basis van recente peilingen in de lidstaten. Daaruit blijkt dat de aloude dominantie van de twee grote fracties – die van de christendemocraten en de socialisten – wankelt. Ze staan wellicht niet sterk genoeg om dossiers te domineren.

Dit opent nieuwe mogelijkheden. Ook voor de N-VA. In de strijd om de macht zullen heel wat Europese fracties op zoek gaan naar die paar extra zetels die hun positie kunnen versterken. Volgens bronnen binnen de N-VA zijn er al “meerdere fracties” die interesse tonen. Het gaat dan wellicht om de liberale ALDE en de christendemocratische EVP.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234