Zondag 17/01/2021

Batty boys zijn de paria's van Jamaica

Batty boys worden ze in Jamaica genoemd, of batty gals: homo's en lesbiennes. Letterlijk betekent het excentriekelingen, maar in een samenleving die excentriciteit nochtans niet schuwt, zijn ze paria's. Op het Caraïbische eiland dringen holebi's nu voor het eerst schoorvoetend aan op grondwettelijke bescherming. Maar het is moeilijk optornen tegen een vijandig politiek milieu en een muziekscene die met raggaritmes van leer trekt tegen alles wat naar batty neigt.

Kingston / Brussel

IPS / Eigen berichtgeving

'Boom Boom, Bye Bye.' In 1992 was het de titel van een in de Jamaicaanse danstenten waanzinnig succesvolle raggahit, de moderne variant van reggae. Afmaken die zwik, daar kwam de boodschap van auteur Buju Banton op neer. De titel liet aan duidelijkheid niet te wensen over: met zijn door schuurpapier gepolijste stem ging de man, die inmiddels tot ragga-icoon is uitgegroeid, agressief te keer tegen batty en riep hij op tot moord. Ragga was toen nog doordrenkt van geweld en gun talk , maar toen de sterren van het eerste uur overschakelden op een positievere en religieuze boodschap, toen ze teruggrepen op een volbloed rasta-imago, bleef de homohaat.

Zo ook met de begin jaren negentig nog piepjonge Buju Banton. Ook hij zou afstappen van zijn gewelddadige benadering, op muzikaal vlak zelfs een nieuwe standaard voor de hedendaagse reggae uitzetten, maar symptomatisch is dat hij zijn homohaat altijd weigerde in te slikken, met als argument dat zijn geloof en de bijbel die hem ingefluisterd hadden. Een lawine aan protest van (vooral Amerikaanse) homo-organisaties en de uitdrukkelijke vraag om excuses van zijn platenmaatschappij mochten niet baten. Verder dan dat hij nooit geweld heeft willen uitlokken kwam de man nooit. Ook andere koplopers van de raggascene, zoals de ook al tot rasta bekeerde Capleton, Sizzla of andere Top Cat'en met 'Shoot the Batty Boy' zouden het geweld tegen homo's verheerlijken.

Niet dat zij aan de grondslag liggen van het geweld tegen homo's; dat is er altijd geweest. Sinds 1980 zijn in Jamaica meer dan 38 homo's vermoord en honderden mensen die als homoseksueel worden beschouwd, werden afgetuigd, uit hun huis gezet of ontslagen. Homoseksualiteit is in Jamaica nog steeds in strijd met de wet, en daarom dringt het Jamaicaanse Forum van Lesbiennes, Biseksuelen en Homo's (J-FLAG) nu aan op een grondwetswijziging.

De weg lijkt evenwel nog lang. Eerste minister P.J. Patterson heeft vorig jaar verklaard geen wijzigingen te zullen aanbrengen in de antihomowetgeving. Dat is een streep door de rekening van J-FLAG. "Een wijziging van de grondwet zal waarschijnlijk jaren vergen en omdat de antihomogevoelens zo hoog oplaaien, zal geen enkele regering bereid zijn het risico te nemen", denkt Steve, die voor de media werkt, maar zijn identiteit liever niet prijsgeeft, uit angst dat hem iets zal overkomen als hij bekendstaat als een verdediger van homo's. Premier Patterson kan in eigen land op veel instemming rekenen, maar niet in internationale kringen. Het Jamaicaanse standpunt is immers in strijd met de mensenrechtenclausules van de Verenigde Naties. Maar daar stoort ook gouverneur-generaal Howard Cooke, de vertegenwoordiger van de Britse koningin op het eiland, zich niet aan. Cooke keurde onlangs de uitsluiting van homo's uit de scouts goed. "Zulke personen horen niet thuis in een scoutsbeweging", zou het staatshoofd hebben verklaard.

Uit een recent rapport van Amnesty International blijkt Jamaica een van de drie Caraïbische landen te zijn waar wetten de discriminatie van homoseksuelen aanwakkeren. Volgens Amnesty dragen wetten die homoseksuelen als misdadigers behandelen bij tot een sfeer van vooroordelen, waardoor het risico op geweld en andere misbruiken toeneemt. Amnesty vermeldt het voorbeeld van vier mannen die in november 1996 zijn gearresteerd op beschuldiging van ernstige zedenschennis op de internationale luchthaven van Kingston en die meer dan 24 uur naakt werden vastgehouden in het openbaar. De mannen werden nadien aangerand in de gevangenis. Vorige maand werd een groep universiteitsstudenten nog afgeranseld vanwege hun geaardheid. Op een andere plaats kwam de politie net op tijd om te verhinderen dat twee jonge mannen door een woeste menigte werden vermoord. (FL)

'Jamaica is een van de drie Caraïbische landen waar wetten de discriminatie van homoseksuelen aanwakkeren'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234