Maandag 18/10/2021

Batterijen deponeren om computer te winnen

BRUSSEL.

VAN ONZE MEDEWERKSTER

Interafval, het overkoepelende orgaan van drieëntwintig afvalintercommunales in Vlaanderen, wil dat de promotiecampagnes voor de inzameling van lege batterijen worden stopgezet. Volgens Interafval zijn de campagnes te agressief en missen ze compleet hun doel omdat ze de gebruikers er alleen maar toe aanzetten om meer batterijen te gebruiken.

De inzameling wordt nu georganiseerd door de batterijsector zelf. En daar nijpt volgens Interafval het schoentje. Elk jaar worden er in België ongeveer 80 miljoen grote en kleine batterijen verkocht. In het verleden leverden de fabrikanten al inspanningen om de schadelijke grondstoffen zoveel mogelijk te beperken of te vervangen. Maar toch bevatten batterijen onvermijdelijk schadelijke bestanddelen. Als alternatief voor een milieuheffing gelastte de overheid de batterijsector zelf met de ophaling van lege batterijen en het sensibiliseren van de gebruikers. De grootste fabrikanten en invoerders van huishoudbatterijen richtten de vzw Bebat op, afkorting van Belgian Batteries. Ondertussen staan op bijna 20.000 strategische plaatsen, zoals scholen, ziekenhuizen en winkels, inzameldozen en -tonnen. Via promotiefolders en -filmpjes wil Bebat de gebruiker stimuleren om zijn lege batterijen in zo'n inzameldoos te deponeren.

Maar dat gebeurt op een onverantwoorde manier, vinden ze bij Interafval. Vooral de actie waarmee Bebat op scholen kinderen wil stimuleren om batterijen in te zamelen, is bij hen in het verkeerde keelgat geschoten. Als beloning voor de ijverigste inzamelaars geeft Bebat onder meer een computer als geschenk. Volgens Werner Annaert van Interafval mist deze actie volledig haar doel. "De actie heeft enkel als effect dat die kinderen én hun ouders zoveel mogelijk batterijen gaan kopen om toch maar de computer in de wacht te slepen. Een groot deel van de kinderen deponeert zelfs nog bruikbare batterijen in hun zakje. Terwijl het toch de bedoeling zou moeten zijn om de kinderen ervan bewust te maken dat afval zoveel mogelijk vermeden moet worden. Ook de stimulans om herlaadbare batterijen te gebruiken wordt door Bebat niet eens vermeld."

Interafval heeft bovendien problemen met de huis-aan-huisverdeling van plastic zakjes waarin we batterijen kunnen stoppen "Dit is het oplossen van het ene milieuprobleem door een ander te creëren. De meeste afvalintercommunales en lokale besturen doen er juist alles aan om zoveel mogelijk het gebruik van plastic zakjes te verminderen. Bovendien kunnen we ons ook de vraag stellen wat er met de zakjes gebeurt bij mensen die ze niet gebruiken. Dan eindigen ze meestal gewoon bij het restafval." Daarom wil Interafval er bij de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) op aandringen om de acties stop te zetten of minstens beter af te stemmen op hun gemeentelijk afvalbeleid, waar preventie voorrang heeft.

Bebat liet alvast weten dat "preventie niet in zijn statuten staat" en dat scholen zelf kunnen beslissen al dan niet mee te doen. Volgens Annaert moet Ovam hier dringend haar verantwoordelijkheid nemen. Het kan volgens hem niet dat de batterijsector zelf moet instaan voor de sensibilisering van het bewust gebruiken van de batterij. "Bebat geeft nu de indruk dat we met z'n allen maar à volonté batterijen mogen verbruiken. Bebat haalt ze op en verwerkt ze. We hoeven ons dus geen zorgen te maken. En we kunnen hen vanuit hun oogpunt ook geen ongelijk geven. Hoe bewuster mensen met batterijen omgaan, hoe minder de sector zal verkopen. Bovendien is Bebat gebonden aan een aantal quota die het wettelijk gezien moet halen. Hun grootste zorg is dus niet de sensibilisering, maar wel de mensen ertoe aanzetten om zoveel mogelijk batterijen aan te kopen om daarna mee te geven."

Cathy Galle

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234