Donderdag 09/12/2021

Batman en Superman kruisen de cape

In strips duiken Batman en Superman al langer samen op, maar nu zullen de superhelden voor het eerst ook samen te zien zijn op het witte doek. Al lijkt de kans groot dat Batman en Superman eerder elkaar zullen bestrijden dan dat ze samen tegen het kwade zullen vechten.

Je moest goed kijken, maar in de vorige maand uitgekomen Supermanfilm Man of Steel zaten al twee verwijzingen naar Batman. Op een satelliet die Supermans vijand Zod neerhaalde, prijkte het logo van Wayne Enterprises, het bedrijf van Bruce Wayne, de industrieel die beter bekend is als Batman. En op een gebouw dat Zod vernietigde, hing piepklein een poster met 'Be calm and call Batman'. Dat kan geen toeval zijn, dachten vele fans van de superhelden toen al, maar regisseur Zack Snyder ontkende.

Tot afgelopen weekend, toen diezelfde Snyder te gast was op Comic-Con, de grote stripbeurs in het Amerikaanse San Diego. Tot grote vreugde van de duizenden aanwezige stripfanaten maakte Snyder bekend dat Batman een rol krijgt in de volgende Man of Steel-film, die in 2015 in de zalen komt. Meteen onthulde hij ook het nieuwe logo van de historische ontmoeting van de twee superhelden, waarbij de typische S van Superman op de borst van het Batman-embleem werd gemixt.

Door Batman en Superman in dezelfde film te laten optreden, hoopt filmstudio Warner Bros het succes van de superheldenfilms te kunnen herhalen. Man of Steel heeft nu al meer dan 600 miljoen dollar opgehaald, terwijl de laatste Batmanfilm goed was voor meer dan 1 miljard dollar. De twee samen zouden een garantie op succes moeten zijn. Bovendien kan de studio zo ook weerwerk bieden aan Disney. In The Avengers bracht die vorig jaar alle superhelden van concurrent Marvel Comics samen in een film. Iron Man, Hulk en co. brachten 1,5 miljard dollar op.

Warner Bros is er dus veel aan gelegen hetzelfde kunstje te herhalen. Daarom ook zullen Henry Cavill en Amy Adams, de hoofdrolspelers uit Man of Steel, opnieuw van de partij zijn. Wie het pak van Batman zal aantrekken, blijft nog een groot vraagteken. Christian Bale gaf na de Batmantrilogie te kennen dat hij geen zin had in een vierde episode.

Geen vrienden

Over de inhoud van de film wilde Zack Snyder nog niet veel details prijsgeven, ook al omdat men nog druk aan het scenario aan het schrijven is. Toch gaf de regisseur aan dat Batman en Superman niet meteen elkaars vriendjes zullen zijn in de op stapel staande film. "Laten we eerlijk zijn, het overstijgt het mythologische om Superman en Batman met elkaar te confronteren, aangezien zij de grootste superhelden in de wereld zijn." Het idee van een confrontatie zette hij nog wat kracht bij toen een acteur uit Man of Steel op het podium kwam om een uitspraak van Batman in de strip The Dark Knight Returns voor te lezen. "Ik wil dat je je dit herinnert, Clark (Kent, het alter ego van Superman, red). Tijdens alle jaren die nog volgen. Op de meest intieme momenten. Ik wil dat je mijn hand op jouw keel herinnert. Ik wil dat je die ene man herinnert die jou sloeg."

Snyder gaf aan dat zijn nieuwe film geen herwerking van een strip zal zijn, maar dat hij net naar The Dark Knight Returns verwees, was wel veelzeggend. De strip uit 1986 van Frank Miller was een mijlpaal in de manier waarop Batman en Superman elkaar zien. Terwijl beide superhelden decennialang goed met elkaar konden opschieten als ze samen opdoken in stripverhalen, plaatste Miller beiden tegenover elkaar, zowel in de wijze waarop ze het kwade bestrijden als in hun kijk op de wereld.

De strip was zo een uitvergroting van de verschillende achtergrond die Superman en Batman hebben. Superman geldt daarbij steevast als de meest optimistische van de twee. De superheld uit Krypton gelooft meer in het goede van de mens en schakelt de weinige slechteriken uit met zijn bovennatuurlijke krachten. Omdat hij onschendbaar is, heeft hij ook geen enkele reden om terughoudend te zijn. Batman daarentegen heeft met zijn meer cynische, pessimistische kijk op de wereld maar weinig vertrouwen in de mensheid. Als de intelligente Batman zijn vijanden uitschakelt, zal hij vaak ook wreder te werk gaan. Ook de vijanden tegen wie ze het opnemen, zijn niet dezelfde. Superman gaat vaak de strijd aan met de machtigen en de rijken, terwijl Batman weinig moet weten van de criminelen met een veeleer linkse visie op de staat.

Rechts-links

De verschillen komen ook tot uiting in hun alter ego's. Clark Kent, de dagelijkse verschijning van Superman, is opgegroeid op een boerderij en ging later als journalist aan de slag bij de krant The Daily Planet. Bruce Wayne, beter bekend als Batman, is dan weer de zoon van industriëlen, wier kapitaal hij erfde nadat die vermoord werden. "Bruce heeft een butler, Clark heeft een baas", vatten comicfans het samen. Meteen ook de reden waarom Superman meer in het Democratische, linkse kamp gesitueerd wordt, terwijl de kapitalistische Batman vaak een Republikeins petje krijgt.

De tegenstellingen tussen Batman en Superman worden na al die jaren nog steeds druk becommentarieerd op vele fansites van de superhelden. "Wie zou winnen als de twee tegen elkaar zouden vechten?", is daarbij vaak de centrale vraag. Superman met zijn bovennatuurlijke krachten, of Batman, die het eerder van zijn kracht en gadgets moet hebben? Zack Snyder kan in 2015 misschien het definitieve antwoord geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234