Zaterdag 03/12/2022

Bastion van snorren en testosteron gaat aan het wankelen

BRUSSEL

Luisteren alle snorren en kepies straks naar een vrouw? Catherine De Bolle, korpschef in Ninove, ligt in poleposition om de eerste vrouwelijke commissaris-generaal van de politie te worden in ons land. Gejuich in de combi. Althans bij de dames. 'Van de 195 korpchefs zijn er amper 5 vrouwen. Als Catherine wint, is ze meteen chef van iedereen.'

We kennen ze eigenlijk alleen van de televisie, de vrouwelijke topflikken. De Matti Tomassetti's. In werkelijkheid zijn ze met bijzonder weinig. We kennen Glenn Audenaert, door de gel in zijn haar, en Fernand Koekelberg, door zijn koffers in Qatar. Maar daar stopt het. We kennen geen vrouwen. Een iemand kan daar straks verandering in brengen. Catherine De Bolle, korpschef in Ninove, heeft de zopas vernoemde heren op een hoopje gebabbeld op het mondelinge examen bij de selectiecommissie. De Bolle heeft voorlopig de beste kaarten om Fernand Koekelberg op te volgen als commissaris-generaal van de federale politie. Het presidentschap in flikkenland. Was dat geen bastion van snorren en testosteron, de politie?

"Dat was het", vertelt Gwen Merckx, de fiere voorzitster van Het Belgisch Netwerk van Politievrouwen. "Nu niet meer. Alhoewel. Van de 195 korpschefs in dit land zijn er amper 5 vrouwen. Waaronder Catherine in Ninove en mezelf in de zone Rupel. We zijn indertijd, in 1991, samen bij de Rijkswacht beland. Toen waren er zo'n 60 vrouwen op een totaal van 18.000 mannen, tja. Nu is de instroom aan vrouwelijke agenten fors gestegen, maar de doorstroming blijft haperen. De topjobs, alle sleutelposities, die blijven in handen van mannen. Maar: als Catherine wint, is ze meteen chef van iedereen. Het is tijd voor een vrouw als chef."

Carrière

Ze zijn best trots op De Bolle, de madammen van de politie. Het idee dat er straks (misschien) een vrouw op de troon zit, stemt Jessica Fiaert (38) van zone Meetjesland, tot grote tevredenheid. "Het gebrek aan doorstroming heeft niet altijd met een glazen plafond te maken, maar gewoon ook met de structuur van de politie. Ik heb nu al heel wat geledingen van de politie doorlopen. Dat duurt een hele tijd. Het is makkelijk om je carrière op te geven, als je ook een gezin hebt."

Gwen Merckx vult verder aan: "Wil je hoofdinspecteur worden? Dan moet je eerst 6 jaar gewoon inspecteur zijn. Wil je doorstoten tot hoofdcommissaris? Dan dient een residentieel seminarie van 5 weken zich op. Geen makkie met kinderen in huis. Misschien kan Catherine dat straks veranderen. Misschien."

Waar de dames het meest van genieten is het veranderende imago van de politie. Vrouwen in pak zijn geen curiosum meer. Patrice De Mets, van zone Vlaamse Ardennen, getuigt: "De tijd dat een vrouw in een combi als een aap in de dierentuin was, is definitief voorbij. Eindelijk. Ik zit sinds 1994 bij de politie. Toen als nieuwkomer, nu als chef. Het is en blijft een mannenwereld, maar het is een gezellige bokaal waar ik graag in rondzwem. De schampere reacties van vroeger zijn weggeëbd. "Een vrouw in de combi? En als er moet gevochten worden meiske? Dan kunnen we met u niet veel aanvangen hé', Dat soort reacties. Bij mijn eerste interventie als agente heb ik meteen orde op zaken gesteld. Een caféruzie in Oudenaarde. Ik ben binnengekomen, ben op een tafel gesprongen en heb m'n keelgat opengezet: "Gaat ge nu eens uw mond houden allemaal! Baf. En het was gedaan."

De vrouwen zijn aanvaard bij de politie, hun gezag niet altijd. De Mets leidt samen met 8 mannen een vrij groot korps in de Vlaamse Ardennen. Er was afgunst bij haar benoeming. Vrouwen boven mannen. Toch wat wennen als het over ordehandhaving gaat. De Mets: "Ach, je moet kunnen omgaan met mannen. Ik heb geen sterk lijf, wel een sterke tong. Laat de mannen maar doen. Er hangt hier nog altijd een naaktkalender op het bureel, ja. En dan? Niet aan de binnenkant van de kast. Aan de buitenkant. Schone vrouwen mogen toch gezien worden?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234