Vrijdag 07/05/2021

Bastaardkinderen, een familietraditie bij de van Saksen-Coburgs

Leopold I

De eerste Belgische koning Leopold I gaf het voorbeeld door twee zonen te verwekken bij zijn minnares, de veel jongere Arcadie Claret. De affaire begon zelfs al toen zij nog minderjarig was. Zonen Georg en Arthur kregen allebei de naam von Eppinghoven mee, en werden door hun vader ook in de adelstand verheven. Claret en haar zonen woonden trouwens gewoon vlak bij het koninklijk paleis, ze deed nauwelijks moeite om haar relatie met de koning geheim te houden. Leopold I zou er nog andere minnaressen op na hebben gehouden.

Leopold II

Koning Leopold II schakelde nog een versnelling hoger. Zijn bekendste minnares was Blanche Delacroix, een piepjong hoertje. Ze was amper 16 toen ze een affaire begon met de 66-jarige koning. Delacroix, later omgedoopt tot barones de Vaughan, kreeg twee zonen van Leopold II: Lucien en Philippe Durrieux. Ze kregen de naam van de voormalige pooier en latere echtgenoot van hun moeder. Net zoals zijn vader zorgde Leopold II goed voor zijn zonen. Hij bedacht ze met de titels graaf van Ravenstein en hertog van Tervuren. Leopold II was zonder twijfel de koning wiens seksuele escapades het meest besproken zijn. Zo werd hij genoemd in het ‘Jeffriesschandaal’: een Londense prostituee zou hem aan minderjarige hoertjes geholpen hebben. Historicus Bram Bombeek maakt in zijn scriptie ook gewag van de Parijse avonturen van Leopold II, waar hij achter bekende courtisanes jaagde. Zijn vermeende affaire met Cléo de Merode leverde hem de bijnaam ‘koning Cléopold’ op.

Albert I

Ook Albert I moest amper onderdoen voor zijn voorgangers. Toen hij verongelukte in Marche-les-Dames deden allerlei hypotheses de ronde. Zo zou Albert I niet van de rotsen getuimeld zijn, maar vermoord zijn door een minnares, een bedrogen echtgenoot of zelfs door koningin Elisabeth, die zijn ontrouw beu was. Om maar te zeggen dat hij er een bewogen liefdesleven op na hield. In zijn boek De val van Albert heeft auteur Jacques Noterman het over vijf à zes buitenechtelijke kinderen. De geruchten werden nooit bewezen, maar over één bastaardzoon - een secretaris aan het hof - zijn ze ook nooit echt gaan liggen.

Leopold III

Bij schaatskampioene Liselotte Landbeck verwekte Leopold III een dochter: Ingeborg Verdun. Dat gaf de ondertussen 70-jarige vrouw zélf toe. De koning was in die tijd vrijgezel. Maar hij zou ook nog een buitenechtelijke zoon hebben: graaf Michel Didisheim, 25 jaar lang de secretaris van Albert II toen die nog gewoon prins was. Didisheim kreeg de naam van de echtgenoot van zijn moeder, maar zou eigenlijk een kind van Leopold III zijn.

“Didisheim lijkt sprekend op Leopold III, alleen, hij heeft zelf altijd ontkend dat Leopold III zijn vader is”, zegt royaltywatcher Jan Van den Berghe.”Hun bloedband is nooit bewezen.”

Boudewijn

Boudewijn was het heilige boontje van de Saksen-Coburgs. De enige van wie zelfs geen geruchten over bastaardkinderen de ronde doen.

Albert II

De huidige koning zette de familietraditie verder. Toen hij nog prins was, wist iedereen die wel eens mee op missie was geweest dat Albert II niet ongevoelig was voor vrouwelijk schoon. Een dikke tien jaar geleden kwam aan het licht dat de koning een buitenechtelijke dochter had: Delphine Boël, nu 43. Terwijl vroeger koningen nog uitstekend voor hun buitenechtelijke kinderen zorgden en hen soms zelfs een mooie job aan het hof cadeau deden, bleef Boël lucht voor Albert II.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234