Zaterdag 10/12/2022

Sp.a

Basisloon voor 30-urenweek: John Crombez wil de sociale zekerheid hertekenen

John Crombez. Beeld BELGA
John Crombez.Beeld BELGA

Een basisloon voor een 30-urenweek. Dat is één van de acht shifts die John Crombez (sp.a) voorstelt in zijn boek Ctrl+Alt+Del. In tachtig pagina's heeft hij de ambitie de hele sociale zekerheid vanonder weer op te bouwen.

Tine Peeters

Het uitgangspunt voor het 82 bladzijden tellende boek is dat mensen de voorbije 35 jaar hard hebben gewerkt, maar te weinig hebben teruggekregen, of het nu gaat om loon, tijd of pensioen. "Het heeft bij veel mensen het vertrouwen in ons systeem gebroken", stelt Crombez vast. Ze zijn "gedisconnecteerd" van de maatschappij.

"Mijn studenten economie hebben nog geen inkomen, maar zijn wel al bezig met pensioensparen. Dat getuigt van een vertrouwensbreuk over wat de toekomst gaat brengen. We moeten durven vergeten wat we kennen. De antwoorden liggen buiten de pistes", zegt hij.

De socialist stelt aan jongeren een basisloon voor. De idee is dat iemand werkt, studeert, stage loopt of ervaring opdoet en daarvoor tussen 18 en 23 jaar een basisloon krijgt als rugzak. Daarna blijft dat basisloon gelden voor iedereen die 30 uur per week werkt of wil werken.

Basisloon

Eén miljoen mensen werkt nu al minder dan 38 uur per week. "Wij stellen een logische norm," zegt Crombez. Voor diegenen die niet (kunnen) werken, voorziet Crombez een basisloon dat beschermt tegen armoede. "Wie nu zijn werk niet kan voortzetten om voor een zwaar ziek kind te zorgen, krijgt 250 euro per maand, en zelfs dat wordt in vraag gesteld. In een welvarend land als het onze, is dat een zeer afschuwelijk beeld", vindt Crombez. "Wie tegenslag kent, moet een basisbescherming krijgen."

Tegenover die zekerheid moet dan wel werkbereidheid staan. Concrete cijfers wil Crombez hier wel niet op plakken. Een loopbaan van 42 jaar geeft in zijn sociaal systeem recht op een volwaardig pensioen. Alle verschillen in de statuten van werknemers, ambtenaren of zelfstandigen zouden verdwijnen. De Oostendenaar ging voor zijn boek niet bij de minsten te rade: hij citeert Joseph Stiglitz, Joris Luyendijk en Jonathan Holslag.

Het boek werd voorgesteld in de MicroMarché in de Brusselse Dansaertbuurt. Die plek, waar jonge creatievelingen aan de slag zijn, moet symbool staan voor de nieuwe visie van Crombez. De socialist reikt duidelijk de hand naar vernieuwende ondernemers, de vakbonden - toch een traditionele bondgenoot - waren in geen velden of wegen te bespeuren. Aan zijn zijde stond wel Mario Fleurinck, vroegere ceo van het 3D-printingbedrijf Melotte. "Ik ben zeer aangenaam verrast door het boekje van John. We moeten leren ont-leren, en daar volgt hij mij volledig in."

De 8 shifts

1. Als burgers moeten we opnieuw de macht in handen nemen om nieuwe economische regels uit te tekenen en een nieuwe sociale zekerheid uit te bouwen. Eerlijke regels, alleen zo wordt onze toekomst beter.

2. De overheid moet een actieve partner worden die van samenwerken, delen en beleven een eerlijk verdienmodel maakt voor iedereen.

3. Vlaanderen moet investeren in de eigen kenniseconomie en voluit kiezen voor de eigen maakindustrie. Kmo's zijn de motor van verandering.

4. Een nieuwe sociale zekerheid geeft volle rechten vanaf een 30-urenweek. Ze voorziet in een basisloon, geeft jongeren een rugzak en werkt armoede weg.

5. De overheid wordt een échte partner. Ze durft weer regels te maken om kleine, creatieve en lokale ondernemenden alle kansen te geven.

6. Volledige tewerkstelling is een recht. Europese minimumlonen en sociale standaarden een doel.

7. Kleine, veilige en transparante banken met deugdelijke producten ten dienste van een duurzame economie.

8. Er is geen enkele goede reden om inkomen uit arbeid meer te belasten dan inkomen uit vermogen. Een euro is een euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234