Woensdag 01/12/2021

BASF verkoopt deel Antwerpse activiteit

Antwerpen l Het Duitse chemiebedrijf BASF praat met een nog onbekend bedrijf over de verkoop van zijn afdeling die styreen produceert. De grootste site voor die kunststofproductie ligt in Antwerpen. Ze biedt werk aan 300 mensen, 8 procent van alle BASF-werknemers in Antwerpen.

De Tijd

De styreenactiviteiten van BASF die verkocht worden, zijn goed voor een omzet van 3,2 miljard euro en duizend werknemers, verspreid over vijf sites. Antwerpen is veruit de grootste site met vier fabrieken. BASF is niet tevreden over de rendabiliteit van de afdeling, ondanks enkele saneringen. "De Antwerpse site is wel rendabel. Onze fabrieken behoren tot de beste in de groep", zegt woordvoerder Jan Van Doorslaer.

Styreen is een basisstof uit het raffinageproces van ruwe aardolie en wordt meestal omgezet tot polystyreen. Het bekendst is geëxpandeerde polystyreen of piepschuim. Styrolux is een hoogwaardige verpakkingsvorm, waarin Antwerpen is gespecialiseerd. ABS als kunststof wordt gebruikt voor huishoudtoestellen, gereedschappen, auto-onderdelen en is bekend als behuizing van mobiele telefoons.

Met wie BASF onderhandelt is niet bekend, maar volgens John Feldmann, BASF-directielid op de hoofdzetel in Ludwigshafen, moet de koper een meerwaarde bieden. "We gaan verkopen aan een kandidaat als die een bijkomend potentieel kan realiseren. Het bedrijf moet ervaring hebben in standaardkunststoffen." Dat wil zeggen dat BASF benaderd is door een concurrent in de sector en niet door beleggingsfondsen zonder ervaring. BASF verzekert de continuïteit van de productie. Ook de geplande investeringen in die branche gaan gewoon door, zegt het bedrijf.

BASF bracht medio de jaren negentig zijn basiskunststoffen polyethyleen en polypropyleen samen met diezelfde activiteiten van Shell in Basell, een aparte joint venture. Intussen is Basell door de verkoop aan Access Industries in 2005 een eigen leven gaan leiden. Met de geplande verkoop van de basisstyreenactiviteiten volgt BASF eenzelfde strategie. Het bedrijf houdt nog enkele hoogwaardige kunststoffen in huis zoals de polyurethanen en de polyamiden, kunststoffen met veel toegevoegde waarde.

De kunststoffensector is al een tijdje in beweging. Overnames volgen elkaar in snel tempo op. De kopers zijn doorgaans grote investeringsfondsen zoals Access Industries, CVC Capital Partners, Apollo Management of nieuw gevormde chemiegroepen als het Britse Ineos en het Duitse Lanxess.

De concurrentie tussen die partijen is moordend. De prijzen rijzen de pan uit. Amper twee jaar geleden was vrijwel niemand bereid meer dan tien keer de bedrijfskasstroom op tafel te leggen voor een chemiebedrijf. Ondertussen wordt al vlot dertien en vijftien keer de bedrijfskasstroom betaald.

Het maakt blijkbaar ook niet veel meer uit of de activiteiten van de overnameprooi wel aansluiten bij de eigen activiteiten. Gisteren raakte bekend dat het Nederlandse Basell 19 miljard dollar biedt voor het Amerikaanse Lyondell. Basell deed in de voorbije maand vergeefse pogingen om GE Plastics en Huntsman op te kopen en verandert nu weer het geweer van schouder. GE Plastics, Huntsman en Lyondell zitten ieder met een ander productgamma, een ander profiel, regionale spreiding en een diverse kosten- en schuldenstructuur. Enkel de schaalgrootte verhogen in de sector van de kunststoffen blijkt al voldoende om een bod te plaatsen en de banken achter zich te krijgen.

De klassieke chemiebedrijven, zoals Solvay, DuPont, Dow en Tessenderlo Chemie, die al decennialang de sector door en door kennen, doen niet mee aan de paringsdans om activa binnen te rijven. Ofwel laat de klassieke chemie gouden kansen liggen in de consolidatiegolf, ofwel maken de beleggingsfondsen fatale inschattingsfouten op termijn.

beweging. Overnames

volgen elkaar in snel tempo op

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234