Zaterdag 23/01/2021

PolitiekUpdate

Bart Somers (Open Vld): ‘Blinde ziet dat N-VA naar oppositie wil’

Bart Somers (Open Vld).Beeld Photo News

‘Een blinde kan zien’ dat N-VA geen deel wil uitmaken van een volgende federale regering en absoluut naar de oppositie wil. Dat heeft Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) vandaag verklaard bij VTM Nieuws.  ‘Zij hebben een traject en een geschiedenis van het weglopen van hun verantwoordelijkheid op federaal vlak’, klonk het fors.

Informateur Paul Magnette (PS) trekt morgen naar het Paleis om er opnieuw verslag uit te brengen van zijn opdracht. Hij onderhandelt met tien partijen over de prioriteiten voor een volgende regering, in de hoop dat zich daarrond een toekomstige meerderheid kan kristalliseren. Er zijn twee coalities mogelijk: een paars-gele en een paars-groene, eventueel aangevuld met CD&V. Die tweede coalitie heeft geen Vlaamse meerderheid.

Op één pleidooi van Mathias De Clercq na, pleitte Open Vld er sinds de verkiezingen steevast voor dat PS en N-VA als grootste partijen de as van de volgende bewindsploeg zouden vormen. “Paars-geel is moeilijk, paars-groen is nog veel moeilijker”, was steevast de liberale mantra.

‘Onverantwoordelijk’

“Ondertussen is alles moeilijk aan het worden door de onverantwoordelijke houding van N-VA op federaal vlak”, stelde Open Vld-kopstuk Bart Somers vanmiddag. “Ik kan dat alleen betreuren. Die houding staat in contrast met hun houding op Vlaams en lokaal vlak.” Open Vld zit zoals bekend in de Vlaamse regering met N-VA en CD&V.

Voor Somers is het zo klaar als een klontje dat N-VA geen deel wil uitmaken van de volgende federale regering. Hij verwijst daarbij naar uitspraken van N-VA-kopstukken van de voorbije weken en maanden. De manier waarop N-VA zich profileert, toont dat ze haar verantwoordelijkheid wil ontlopen, vindt Somers. Hij maakte daarbij een sprong terug in de tijd: N-VA stapte uit de vorige regering-Michel en wilde niet meestappen in de zesde staatshervorming. “Blijkbaar is er een onwil bij N-VA om verantwoordelijkheid te nemen. Ze willen zich niet werpen voor een federale regering die de mensen en de bedrijven zo nodig hebben”.

De uitspraken van Somers lijken de weg vrij te maken voor een paars-groene coalitie. Ze suggereren dat het door de houding van N-VA onmogelijk wordt een andere ploeg op de been te brengen.

Eerder vandaag riep CD&V-kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi de N-VA dan weer op om haar verantwoordelijkheid te nemen. “Ons standpunt is duidelijk: wij werken aan een regering die het liefst een Vlaamse meerderheid heeft, maar of die er komt, hangt niet van ons af, wel van de N-VA. Ik hoop dat ze daar haar verantwoordelijkheid neemt, want we hebben hen nodig als we een Vlaamse meerderheid willen”, zei Mahdi in De ochtend op Radio 1.

‘Onbegrijpelijk’

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys vindt het “onbegrijpelijk” dat de Vlaamse liberalen de onderhandelingspositie van de Vlamingen verzwakken en die van de PS versterken op zo’n cruciaal ogenblik. Het Parys niet ontgaan dat ook federaal minister Maggie De Block (Open Vld) dit weekend in de Franstalige pers haar pijlen richtte op zijn partij. “Het is mij wel duidelijk dat daar iets georchestreerd achter zit”, aldus Parys.

Vorige week nog zei Parys nauwelijks te kunnen geloven dat Open Vld voor een linkse paarsgroene regering zou kiezen. “Ik ben nu benieuwd naar de draagwijdte van Somers’ woorden. Hij stapt mee in het verhaal van Paul Magnette, de PS en Ecolo. In hoeverre wordt dit gedragen door de basis bij Open Vld?”

“Mocht Open Vld neen zeggen tegen paarsgroen, dan kan Magnette enkel voor paarsgeel kiezen”, aldus Parys. “Het is onze bedoeling het federaal regeerakkoord te enten op het Vlaams akkoord en de locomotief richting Noord-Europa te laten rijden. Somers geeft vandaag stoom aan Magnette en de Franstaligen om die naar Zuid-Europa te laten vertrekken. De voorstellen van Magnette zijn niet goed voor de Vlamingen. Ze zetten de schulden- en uitgavenkraan helemaal open.”

Daarom is het voor Parys belangrijk “dat we samen aan een zeel trekken in het belang van de Vlamingen. Ik hoop dat we vanaf morgen weer met Open Vld kunnen onderhandelen over een federaal regeerakkoord in het verlengde van het Vlaamse”, besluit hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234