Zondag 26/03/2023

Bart Debie was mol van Staatsveiligheid in VB

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bart Debie was binnen de partijtop van het Vlaams Belang drie jaar lang 'mol' van de Belgische Staatsveiligheid. Dat zegt de gewezen veiligheidsadviseur van partijkopstuk Filip Dewinter zelf in de Coreliokranten.

Steven Alen

"In 2007 hebben ze me ingelijfd als informant. Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst", zegt Debie, die in die periode een sleutelfiguur binnen het Vlaams Belang was.

Eigen initiatief
"Voor alle duidelijkheid: het contact met de Staatsveiligheid is er op mijn initiatief gekomen", benadrukt Debie. "Ik had het al langer moeilijk met bepaalde praktijken binnen de partij." Volgens Debie wilde Staatsveiligheid onder andere weten welke zakenlui de partij sponsorden en wie er deelnam aan de fundraisingdinners die Dewinter organiseerde. Ook werden er vragen gesteld over een mysterieuze Amerikaan die in de periode 2006-2007 contact opnam met Dewinter.

Turtelboom
De 38-jarige Debie zegt dat hij eigenlijk niet van plan was om naar buiten te komen met zijn werk als informant voor de Staatsveiligheid. Hij besloot het stilzwijgen te doorbreken na de uitspraken van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorige week dat de Staatsveiligheid zich niet bezighoudt met het bespioneren van parlementsleden.

Reacties
Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid, wil in de kranten niet reageren op het verhaal van Debie. "Ik ga daar geen enkele verklaring over afleggen", zegt hij. Filip Dewinter reageerde wel. "Ik heb hem altijd beschouwd als een persoonlijke vriend", luidt het. "Ik ben geschokt dat een kameraad mij zoiets aandoet."

Onderzoek
De minister van Justitie moet krachtens een richtlijn van Justitie uit 2009 ingelicht worden over elk onderzoek dat de Staatsveiligheid voert naar een parlementslid. Dat stelt Sabine de Bethune, als Senaatsvoorzitster ook voorzitster van de begeleidingscommissie van het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, in een reactie op de bekentenis van Bart De Bie.

Sabine de Bethune herinnert er ook aan dat de begeleidingscommissie van het comité I naar aanleiding van de recente perslekken reeds gevraagd had om te onderzoeken of politici het voorwerp uitmaakten van een onderzoek door de Staatsveiligheid, of de procedures in deze gevallen gevolgd werden en of de huidige procedures sluitend zijn.

De Senaatsvoorzitster wil de resultaten van dat onderzoek afwachten voor andere acties te ondernemen. Deze week zijn er wegens het Krokusverlof geen parlementaire activiteiten.

Sabine de Bethune (CD&V). Beeld PHOTO_NEWS
Sabine de Bethune (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234