Vrijdag 09/12/2022

Update

Bart Debie en partner uit Vlaams Belang gezet na Facebookrel

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Vlaams Belang heeft vandaag Bart Debie als personeelslid ontslagen en hem uit de partij gezet. Dat gebeurde na een onderzoek van zijn uitlatingen op de sociale netwerksite Facebook. "Van meet af aan werd echter duidelijk gesteld dat onder geen beding kan worden gespot met het menselijk lijden van wie dan ook. Dit is onze partij onwaardig en moreel absoluut onaanvaardbaar", stelt voorzitter Bruno Valkeniers.

Debie had na het nieuws van de slechte gezondheidstoestand van gewezen partijlid Marie-Rose Morel de reactie "Leg de champagne maar al koud" op Facebook geplaatst.

Daarop kondigde oud-voorzitter Frank Vanhecke aan dat hij de partij zou verlaten als Debie niet uit het Vlaams Belang gezet zou worden. Debie verdedigde zich nog dat zijn opmerking op Facebook alles te maken had met de vergunning voor een schoonheidssalon die zou zijn binnengekomen.

Dubbelzinnigheid niet tolereren
De versie van Debie werd uiteindelijk niet door de partijvoorzitter geloofd. "Omdat het Vlaams Belang op geen enkel moment enige dubbelzinnigheid wil en kan tolereren en wegens het ontbreken van elk draagvlak in de partij, heeft het Vlaams Belang dan ook beslist om de samenwerking met Bart Debie met onmiddellijke ingang stop te zetten".

"Noodzakelijke beslissing"
Volgens partijwoordvoerder Joris Van Hauthem was de ongepaste Facebook-reactie van Debie slechts de druppel die de emmer deed overlopen. "Er waren al tal van eerdere incidenten. De situatie met Debie was niet langer werkbaar", aldus Van Hauthem. Van Hauthem benadrukt op zijn beurt dat de partij geen dubbelzinnigheid kan toestaan rond de kwetsende uitspraken van Debie. "Dit is voor niemand leuk en niemand in de partij wint bij deze beslissing, maar ze was noodzakelijk."

Van Hauthem ontkent dat de interne twisten binnen de partij iets te maken hebben met het ontslag van Debie. Debie was jarenlang de persoonlijke medewerker van VB-kopstuk en Vlaams fractieleider Filip Dewinter en werkte nog altijd voor de fractie in het Vlaams parlement. Dewinter wil zelf niet reageren, maar volgens Van Hauthem staat hij volledig achter de beslissing om Debie uit de partij te zetten.

Racisme
De vroegere politiecommissaris gold als veiligheidsspecialist van het Vlaams Belang. In 2008 werd hij in beroep tot één jaar cel veroordeeld wegens slagen aan enkele Turkse arrestanten en schuldig bevonden aan racisme.

Ook Seyns uit partij
Ook Debies partner en gewezen Brussels parlementslid Valérie Seyns is uit de partij gezet. "We hebben hiermee een duidelijk signaal gegeven dat dergelijk zaken niet kunnen binnen het Vlaams Belang", aldus voorzitter Valkeniers. Seyns zetelt momenteel voor Vlaams Belang nog in de gemeenteraad van de Brusselse gemeente Molenbeek.

Sancties tegen andere partijleden die in de pers genoemd werden, komen er niet. Volgens Valkeniers hebben zij enkel het bewuste artikel op Facebook aangeklikt.

Ontslag aanvechten
Bart Debie haalt zwaar uit naar ex-voorzitter Frank Vanhecke. Volgens Debie "is het eigenlijk Frank Vanhecke die de ziekte van Marie-Rose Morel misbruikt om tweedracht in het Vlaams Belang te zaaien". Dat zei hij in een interview met TerZake.

Debie geldt als een vertrouweling van Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Filip Dewinter, die in een interne ruzie met Vanhecke en Morel verwikkeld is. "Ik behoor niet tot een kamp", zegt Debie daarover. "Het enige kamp waarvoor ik werk, werkte, is het Vlaams Belang".

Debie overweegt om zijn ontslag bij Vlaams Belang aan te vechten voor de rechtbank. Dat heeft hij laten verstaan op zijn Facebookpagina. "Bart Debie verneemt zijn ontslag. OK VB, we zien elkaar in de rechtbank", postte hij op zijn Facebookpagina. (belga/ka/vsv)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234