Dinsdag 07/02/2023

Bart De Wever zweert trouw aan Belgische grondwet

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een week na de nieuwe lichting recht-streeks verkozen senatoren eveneens zijn eed afgelegd in de Hoge Vergadering. Vorige week liet De Wever zijn zetel nog over aan opvolger Patrick De Groote, maar gisteren zwoer de N-VA-voorzitter alsnog trouw aan de Belgische grondwet, zij het als gemeenschapssenator. Zo houdt de voormalige informateur zich aan zijn belofte om te zetelen in het laatste parlement waar hij verkozen is, maar behoudt hij eveneens zijn zitje in het Vlaamse halfrond. Samen met De Wever legden voor N-VA ook Helga Stevens en Liesbeth Homans de eed af als gemeenschapssenator. Die laatste wordt meteen ook fractieleider van de 14-koppige N-VA-fractie, waar sinds gisteren ook ex-Vlaams Belanger Luc Sevenhans deel van uitmaakt.

Naast de N-VA’ers legden ook nog achttien andere vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen de eed af als gemeenschapssenator. Voor Open Vld zetelt Vlaams parlementslid Bart Tommelein opnieuw in de Senaat. Bij sp.a vervoegen Güler Turan en Ludo Sannen onder meer Johan Vande Lanotte en Frank Vandenbroucke in het rode pluche, terwijl Mieke Vogels voor Groen! na vijftien jaar afwezigheid opnieuw op het federale niveau vertoeft. CD&V vaardigt opnieuw Cindy Fransen en Jan Durnez af, Vlaams Belang stuurde Philip Dewinter.

Met de eedaflegging van de gemeenschapssenatoren raakt de Senaat aardig gevuld. Enkel de tien gecoöpteerde leden moeten volgende week dinsdag nog trouw aan de grondwet zweren. Bij een aantal partijen zorgde dat de afgelopen dagen nog voor felle discussies. Binnen de MR werd die strijd beslecht in het voordeel van Alain Courtois. De Open Vld-senatoren kwamen gisteren eveneens bijeen om de coöptatie te bespreken. Een beslissing viel er echter nog niet. Guido De Padt heeft nog steeds de beste kaarten op zak, aangezien hem voor de verkiezingen een vluchtweg was beloofd indien hij niet verkozen zou raken. N-VA beslist ten laatste morgen welke twee gecoöpteerden ze naar de Senaat stuurt. De partij drukte gisteren wel de geruchten de kop in als zou er daarvoor een beroep worden gedaan op voormalige CD&V-parlementsleden die op 13 juni niet werden herkozen. (TM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234