Vrijdag 05/03/2021

CoronavirusUpdate

Bart De Wever scherp voor feest met honderd aanwezigen in Joodse wijk: ‘Dit is gewoon gênant’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

In Antwerpen heeft de lokale politie gisteravond een feest stilgelegd aan de Brialmontlei in de Joodse wijk waar allicht meer dan honderd personen aanwezig waren. Het aantal ter plaatse betrapte personen bleef wel beperkt tot 33 omdat heel wat feestvierders de zaal in kwestie nog snel konden ontvluchten voor de politie binnen geraakte. Burgemeester Bart De Wever noemt de overtreding ‘niet te vergoelijken’.

Het was al de derde keer deze week dat de Antwerpse politie een feest binnen de Joodse gemeenschap aantrof. De eerste twee keer werden er respectievelijk 42 en 57 personen betrapt, nu ging het om 33 mensen, maar dat aantal zou allicht nog een pak hoger hebben gelegen als alle aanwezigen geïdentificeerd waren.

De politie stelde omstreeks 19 uur vast dat heel wat mensen een pand tussen de Belgiëlei en Brialmontlei betraden. Omdat er het vermoeden was van een lockdownfeest, hield de politie eerst nog even discreet toezicht om een beter beeld te krijgen van de situatie. Mogelijk kreeg een van de feestvierders de politie echter in de gaten, want toen die overging tot een eigenlijke interventie, bleek de deur gesloten. Bewakingscamera’s lieten achteraf ook zien dat heel wat aanwezigen op dat moment al de vlucht hadden genomen.

De politie moest zelfs een deur open slijpen om zich toegang te verschaffen tot de zaal waar het feest plaatsvond. “De tafels waren voor meer dan honderd personen gedekt en het feest was duidelijk volop aan de gang”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Toen we ter plaatse arriveerden, zijn de meesten echter via alle mogelijke uitwegen gevlucht richting de straat, aanpalende woningen of een school, bijvoorbeeld door over muurtjes te klimmen.”

Op de tafels bleven dranken en etenswaren achter en in de keuken stonden de potten nog op het vuur.

. Beeld RV
.Beeld RV

Uiteindelijk werden 33 aanwezigen betrapt. 32 onder hen zijn meerderjarig, zij mogen dus een onmiddellijke dagvaarding verwachten in navolging van de richtlijnen van het Antwerpse parket rond lockdownfeesten. Zij  riskeren dan een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete van 208 tot 4.000 euro. Er werden trouwens ook twee mensen opgepakt omdat ze illegaal in het land verbleven en een persoon omdat hij de openbare orde verstoorde.

De Wever: ‘Niet te vergoelijken’

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarschuwt op Twitter om de Joodse gemeenschap nu niet specifiek te viseren. “Of het nu gaat over religieuze trouwfeesten of jongeren die we uit hotelkamers plukken: de overtreders zijn een dwarsdoorsnede van de samenleving”, zegt hij op Twitter.

Op Radio 1 noemde De Wever de herhaaldelijke overtredingen “gewoon gênant” en “niet te vergoelijken”: “Je kan niet beweren dat de regels niet duidelijk zijn. Honderd aanwezigen, ik had niet verwacht dat we dat nog zouden meemaken. We spreken hier over de Champions League van de corona-overtredingen.” 

De burgemeester benadrukt dat de overtreders in de Joodse gemeenschap zich beperken tot “een kleine, hardnekkige minderheid, net als in alle andere bevolkingsgroepen”. De stad staat volgens De Wever voortdurend in nauw contact met de gemeenschap. “We gebruiken alle mogelijke talen om iedereen te bereiken. We hebben de rabbijnen gevraagd om hun herderlijke taak te vervullen. Maar er zijn altijd mensen die het beter menen te moeten weten.”

FJO veroordeelt lockdownfeesten

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO), de voornaamste koepel van Joodse organisaties in ons land, veroordeelt het organiseren van verboden lockdownfeesten. 

“Wij hebben hier geen enkel begrip voor en voelen zelfs diepe schaamte”, zegt FJO-woordvoerder Hans Knoop. “Het gaat voor alle duidelijkheid niet over ‘Joodse feesten’, want dat slaat op feesten naar aanleiding van de Joodse kalender. Hier ging het om privéfeesten waar Joden aanwezig waren: een bar mitswa en twee huwelijken, naar ik begrijp.”

Knoop stelt dat het FJO “alles in het werk blijft stellen om iedereen binnen de heel verscheiden Joodse gemeenschap te bereiken” om hen te wijzen op de coronamaatregelen. “In het geval van de zeer chassidische strekking in Antwerpen doen we dat vooral via synagogen en rabbijnen, want zij zijn niet vertegenwoordigd in het Forum”, zegt hij. 

“Ik heb begrepen dat vooral zij aanwezig waren op die feesten. Het is nochtans een Joods gebod om de regels van de overheid te volgen en ze moeten beseffen dat ze op deze manier de volksgezondheid in gevaar brengen. Misschien niet zozeer die van niet-Joden, want het sociaal contact daarmee is erg beperkt, maar zeker van de eigen gemeenschap.”

Knoop stelt dat het allicht gaat om feesten die al maanden voorbereid waren, allicht al van voor de eerste lockdown dit voorjaar. “Maar dat mag natuurlijk geen excuus zijn”, zegt hij. “We betreuren dit echt ten zeerste.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234