Zaterdag 08/08/2020

Federale formatie

Bart De Wever (N-VA) pleit opnieuw voor regering ‘met Vlaamse meerderheid’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Eric de Mildt

Een jaar na de verkiezingen worden opnieuw gesprekken gevoerd over een nieuwe federale regering. De centrale vraag blijft: krijgen we een paars-groene (liberalen, socialisten, groenen) of een paars-gele (liberalen, socialisten, N-VA) ploeg? N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit opnieuw voor een regering “met Vlaamse meerderheid”. Lees: optie 2.

De Wever wil een federaal relancebeleid met een Vlaamse meerderheid (dus met N-VA). “We gaan naar de zwaarste economische crisis in honderd jaar. En dat met een Vlaamse minderheid? Ik hoop dat elke Vlaamse partijvoorzitter inziet dat zoiets volstrekt ondenkbaar is geworden”, zei hij op Radio 1

Gisteren lieten CD&V-voorzitter Joachim Coens en de nieuwe Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert voor het eerst verstaan dat ze een paars-groene regering zonder N-VA niet uitsluiten. “Wie mee wil, wil mee, maar we moeten vooruit”, aldus Coens. Lachaert stelde “geen exclusieven”. “Inhoud is het belangrijkste.”

Een “totaal ondenkbare” formule, zegt De Wever daarover. “Er moet een regering komen die wel een draagvlak heeft in Vlaanderen, en de fundamentele problemen kan aanpakken (...) Als je nu een regering maakt zonder meerderheid in Vlaanderen, wat zal er dan gebeuren met het cynisme van de Vlaming? Waar stevenen we dan in 2024 op af?”

Lees nu: Zijn de gouden jaren van Bart De Wever voorbij?

Een ander argument is volgens De Wever dat een relancebeleid in samenwerking met de gewesten gevoerd zal moeten worden. Die “symbiose” met de Vlaamse regering, waar N-VA wel in zit, is voor hem van cruciaal belang.

‘Keuzes voor komend decennium’

Of de PS deze keer wél met N-VA in zee wil, is ook voor De Wever naar eigen zeggen koffiedik kijken. “Ik kan alleen maar hopen dat de PS het inzicht deelt dat we naar een echte, krachtdadige regering moeten gaan. (...) Als je echt verantwoordelijk bent, probeer je samen een oplossing te zoeken.” 

De coronacrisis heeft volgens De Wever “het bord afgeveegd”, maar de ideologische verschillen zijn er wel nog. 

‘Volop interviews’

Over de gesprekken die sp.a-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette met de verschillende partijen voeren over de nieuwe regering, wilde De Wever niets kwijt, behalve dat “ze lopen”. 

Toch had hij kritiek op hoe de twee er geregeld over communiceren. “Je geeft beter niet elke dag interviews over dingen die weerstand oproepen. Kijk naar naar de reactie van Georges-Louis Bouchez (de voorzitter van de MR sprak vorige week over “een kleine staatsgreep”, red.). De regie in de formatie is weg, de koning kan niemand aanduiden. Iedereen kan dus een initiatief nemen en zeggen wat hij wil. Ik betreur dat er zo volop interviews worden gegeven.” 

Dat hij vanmorgen zelf een interview gaf, vond De Wever wel logisch als reactie op de eerdere uitspraken. “Als er partijen op televisie beginnen spreken over de herfederalisering van de gezondheidszorg, dan krabben wij ons toch even in de haren en moeten wij wel reageren. Hoe kan dat nu een goed idee zijn?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234