Vrijdag 26/02/2021

Racisme

Bart De Wever (N-VA): ‘Ik geloof er geen snars van dat de Vlaming racistisch is’

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Beeld BELGA
N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld BELGA

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever gelooft niet dat de Vlaming racistisch is. Er is volgens hem wel een groot probleem met identiteit en diversiteit in onze samenleving. Dat zei hij in ‘Terzake’. 

Volgens De Wever is er geen sprake van structureel racisme in onze samenleving. “Racisme staat historisch gezien niet op een hoogtepunt, maar eerder op een dieptepunt”, zei hij bij de VRT. “We zijn alleen heel gevoelig worden voor deze problematiek. Het komt veel meer aan de oppervlakte, maar in de vorige generaties was het probleem oneindig veel erger en was het zeker wel structureel.”

“De omvorming van een samenleving gebeurt niet met het toverstokje. Dat kost veel tijd. Ik begrijp dat jongeren nu gefrustreerd zijn en oplossingen willen. Ik zeg daarop: we werken eraan en we bereiken ook resultaten.”

Praktijktesten

De Wever sprak zich ook uit over praktijktesten, een thema dat de voorbije weken opnieuw op tafel lag. Het debat over dat thema is volgens de N-VA-voorzitter “totaal vergiftigd en “semantisch vervuild”. 

“Men heeft nu het draagvlak voor die testen weggeslagen, terwijl ik denk dat een goede monitoring, een goed meten, een goed weten, ons zal helpen om echt in te zetten op een beleid dat niet van vandaag op morgen problemen zal oplossen maar wel op langere termijn de harmonie dichterbij zal brengen”, zei De Wever.

Hij verwijst naar zijn eigen stad Antwerpen, waar “academische monitoring” gebeurt. “We willen onderzoeken waar er discriminatie is en waarom we elkaar niet vertrouwen om bijvoorbeeld een appartement te verhuren of een job te geven.”

“Is dat racisme? In een heel klein deel van de gevallen wel en dan heb ik ook geen moeite met bestraffing. Maar ik geloof er geen snars dat de Vlaming racistisch is. Ik geloof wel dat er in onze samenleving een groot probleem is met identiteit en diversiteit, maar dat ga je echt niet oplossen met de karwats (zweep).”

Volgens De Wever is er nood aan een “cluster van gedeelde waarden, in mijn ogen verlichtingswaarden waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten, leren herkennen, erkennen als burger”. Anders zal er nooit vertrouwen zijn om met elkaar te trouwen, vriendschappen te kweken, om goede relaties te hebben tussen werkgever en werknemer, enzovoort.

Diverser korps

Naar aanleiding van de voorstelling van een rapport over het beeld dat jongeren hebben van de Antwerpse politie verwijst hij naar naar een stijgende diversiteit in het politiekorps, projecten rond jongerenwerking en een betere klachtenbehandeling. “Als je dat jaren volhoudt, ga je naar meer harmonie in de samenleving. Dat is het enige dat ons kan helpen. Maar ik zie nu dat we met de polarisering en de identity politics die men vanuit de VS overneemt, dat de apartheid waarin we nu al leven zich zou kunnen bestendigen, en dan staan we er heel slecht voor”, zegt hij. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234