Maandag 03/08/2020

Bart De Wever: "Mijn dag des oordeels is nog niet gekomen"

Bart De Wever: "De competitiviteit daalt in heel Europa, en het stijgt in België."Beeld PHOTO_NEWS

De op negen na meest invloedrijke politicus van ons land sinds de tweede wereldoorlog. Zo beoordeelde Knack vorige week Bart De Wever. Maar dat zal nog veranderen, zegt hij vandaag in een interview met het tijdschrift: "Pas over dertig jaar kan men de balans opmaken  of het optreden van Bart De Wever in de res publica goed of slecht is geweest."

Knack begint met te vertellen dat de N-VA-voorzitter niet ontevreden is met zijn plaats in de vaderlandse politieke geschiedenis. Maar het is te vroeg om te oordelen, zo zegt hij zelf in het interview: "Pas over dertig jaar kan men de balans opmaken of het optreden van Bart De Wever in de res publica slecht of goed is geweest. Mijn dag des oordeels is nog niet gekomen."

Die dag des oordeels zal er volgens De Wever pas komen eens gebleken is wat het antwoord was op het uiteenvallen van onze unitaire staat: het federalisme, of het confederalisme, naar model van de Vlaams nationalisten. "Jullie enquête zou daarvan al een weerspiegeling kunnen zijn", zegt hij. "Met alle respect, maar op Kris Peeters (CD&V) na doen er eigenlijk maar twee politici mee: Elio Di Rupo en ik. Het kan de voorbode zijn van een botsing tussen hen die het systeem verdedigen en anderen die het ter discussie stellen. Dat bleek ook bij het debat tussen mij en Paul Magnette (PS), dat De Tijd en L'echo vorige week organiseerden. Het was a rumble in the jungle : een keihard gevecht, waar we alleen maar met elkaar in botsing kwamen."

Politiek conflict
En daar draait het straks om, op 25 mei: de clash tussen PS en N-VA. "Die verkiezingen zie ik als de tweede ronde van een fundamentele kwestie waar het sinds 2010 om draait. Dat voelt de bevolking ook aan, en dat weerspiegelt zich dus ook in deze Knack-enquête, met Di Rupo en mijzelf met voorsprong op één en twee. Er woedt in dit land een politiek conflict dat nog niet beslecht is."

Dat conflict vertaalt de topfavoriet voor de verkiezingen naar een conflict over hogere of lagere loonkosten. "Dat is het enige thema van deze verkiezingen. De recentste cijfers van Eurostat liegen er niet om: in de buurlanden bedraagt het gemiddelde bruto-uurloon in de privésector 33 euro per uur, bij ons meer dan 40. Het verschil bedraagt 16 procent. Dus zitten wij met een probleem. Als Heinz zijn ketchup morgen in Engeland fabriceert, komt dat dus niet door ons gebrek aan 'innovatie', zoals Magnette zei. De verkiezingen draaien om één vraag: hoe herstellen we onze competitiviteit? En daarop is eigenlijk maar één antwoord mogelijk: het overheidsbeslag moet naar beneden. Het daalt in heel Europa, en het stijgt in België."

Oppergod
Verderop zet De Wever iedereen die denkt dat Di Rupo in Wallonië oppergod is opnieuw met de voeten op de grond. Dat doet hij wanneer hij vertelt over zijn zogenaamd 'geheime ontmoeting' met Di Rupo, die volgens De Wever niet in Vollezele plaats vond, maar op een privé-adres in de Vlaamse rand. "'We hebben het signaal van de Vlaamse kiezer begrepen,' zei Di Rupo, 'we gaan écht moeten bewegen.' Op dat moment geloofde ik hem. Ik wil Di Rupo niet beschuldigen van woordbreuk. Hij blijft voor mij een correcte man. Maar er is nu eenmaal een enorm verschil in referentiekader tussen Vlaanderen en Wallonië. Wathij bedoelde als veel, was voor mij zelfs geen peanuts. En hij blijft eenexponent van de Latijnse cultuur. Di Rupo gebruikt veel zinnen om iets te zeggen en spreekt soms in raadsels. Soms dacht ik dat ik zaken verstaan had die hij achteraf toch niet zo bedoeld had. En hij heeft nadien geplooid, onder druk van zijn eigen partij. Het is een misvatting dat Di Rupo de oppergod is van de PS."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234