Donderdag 22/04/2021

Bart De Wever

Bart De Wever is geen populist, toont analyse van zijn uitspraken aan

N-VA-voorzitter Bart De Wever: volgens taalwetenschappers is hij geen populist. Beeld Eric de Mildt
N-VA-voorzitter Bart De Wever: volgens taalwetenschappers is hij geen populist.Beeld Eric de Mildt

Is N-VA-voorzitter Bart De Wever een populist, zoals KU Leuven-rector Rik Torfs hem afgelopen weekend noemde? Over die vraag bogen verschillende linguisten zich. Zij analyseerden op vraag van Le Vif/L'Express verschillende van De Wevers uitspraken van de afgelopen jaren, en kwamen tot de conclusie dat hem geen populisme verweten kan worden.

"De Wever zal nooit iets verkondigen dat niet door een groot deel van de Vlamingen wordt gedragen." In een interview met deze krant noemde Rik Torfs, rector aan de KULeuven, de N-VA-voorzitter een "authentieke populist". Aanleiding waren De Wevers uitspraken over de opening van het katholiek onderwijs naar de islam.

Le Vif/L'Express vroeg enkele linguisten om De Wevers uitspraken van de afgelopen jaren te analyseren, en zij komen tot een andere conclusie. "Aan de ene kant is zowel zijn taalgebruik als de thema's die hij aansnijdt populair", zegt Martina Temmerman, professor discoursanalyse aan de VUB. Maar dat is niet altijd het geval geweest, benadrukt ze. "Hij is steeds concreter geworden en weet zeer goed wat de zogenoemde 'gemiddelde Vlaming' bezighoudt. De Wever presenteert zich als een man die hun belangen kan verdedigen in een wereld in crisis."

Maar toch kan je De Wever geen populist noemen, vervolgt Temmerman. "Hij probeert redelijk te blijven, en plaatst zijn kwaliteiten voorop. Hij probeert over te komen als de man met het gezond verstand. Wat zijn geloofwaardigheid versterkt, is dat hij zijn stellingnames niet voorstelt als persoonlijke uitspraken, maar als rationele argumenten. Dat weerhoudt hem er niet van om op de angst van bepaalde Vlamingen in te spelen, maar hij doet het met argumenten en cijfers, zoals bij de criminaliteitscijfers in Antwerpen of het asielbeleid in Europa."

Altijd gelijk

Een van de kenmerken van De Wevers discours op televisie is dat hij spreekt en denkt in naam van de groep. "Een efficiënte methode om er zeker van te zijn dat hij altijd gelijk heeft, altijd in het goede kamp zit. De oorzaken van de problemen zijn altijd de schuld van de anderen, of het nu de Franstaligen, de socialisten, de vakbonden, de werklozen of de vreemdelingen zijn. Hij probeert over te komen als de staatsman die moeilijke thema's durft aanpakken, en knopen durft doorhakken", zegt Temmerman.

"Dat creëert een gevoel van samenhorigheid, een sterkere groepsgeest. Op die manier reikt hij verder dan zijn eigen kiezers en spreekt hij een belangrijk deel van de publieke opinie aan. Dat blijkt ook uit de weerklank die zijn woorden telkens krijgen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234