Zaterdag 23/01/2021

Bart De Wever haalt met tien deelnames net niet het record van 'De slimste mens ter wereld'

'Niet langer het imago van dooie vis'

In een bloedstollende finale is Bart De Wever door Terzake-journalist Lieven Verstraeten naar huis gespeeld in De slimste mens ter wereld. Tien deelnames heeft de NV-A-voorzitter nu op zijn palmares, net niet genoeg om het record van elf afleveringen te evenaren. Nu de ontgoocheling doorgespoeld is met een frisse pint, kijkt de politicus met veel plezier terug. "'k kan niet ontkennen dat het een aangename vlucht uit de politieke wereld was.'

door sarah theerlynck

De voorbije weken maakte De Wever niet alleen veel indruk met zijn quiztalent, maar ook met zijn weergaloze oneliners. "Ik heb nog steeds de uitstraling van een dooie vis, maar heb gelukkig dat imago niet meer."

Vreemd dat u naar huis wordt gespeeld net nu Luc Appermont, toch een relatief lichtgewicht, in het spel is gekomen.

De Wever: "Ik zou Luc Appermont zeker geen lichtgewicht durven noemen. Bovendien zie je in De slimste mens heel vaak dat mensen goed scoren in hun eerste aflevering."

In de finale scheelde het echt geen haar, twee seconden om precies te zijn. Dat moet pijn hebben gedaan.

"De vraag over Johan Terryn heeft me de das omgedaan. Ongeveer het enige dat ik wist over de man, was dat hij bestaat. Om twee trefwoorden te vinden, heb ik veel tijd verloren. En dan wist Lieven ook nog eens dat hij Het zesde zintuig heeft gepresenteerd. Dat programma heb ik nooit gezien. Ik had het ook niet willen zien, eerlijk gezegd. Lieven was een ijzersterke kandidaat. Het zou me niet verbazen als hij De slimste mens wint. Ook tactisch speelt hij heel slim. Maar ja, het deed pijn. Ik was ontgoocheld."

Omdat u het record niet heeft geëvenaard of omdat u nota bene tegen een Terzake-journalist verloor?

"Dat Lieven een journalist is, kon me niks schelen, maar ik had wel graag het record gehaald. Toen ik in het spel kwam, wilde ik één aflevering overleven en er niet, zoals de vorige keer dat ik deelnam, al na één uitzending uit gespeeld worden. Toen ik drie, vier keer had deelgenomen, was ik tevreden. Het was goed geweest. Ik had bereikt wat de meeste politici bereiken in De slimste mens. Maar toen die elf deelnames in zicht kwamen, begon mijn mentaliteit te veranderen. Het competitiebeest in mij wilde het record evenaren."

Hoe heeft u de ontgoocheling verwerkt?

"Zoals altijd: door een frisse pint te drinken."

In een interview met Goedele Liekens las ik dat u wordt getraind. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

"Ik lach zelden hardop, maar toen ik dat las, ben ik toch in een luide lach geschoten. Goedele stelde het voor alsof ik twee mental coaches in dienst had. Terwijl het in werkelijkheid ging om mijn chauffeur - een brave, degelijke man, maar bezwaarlijk een mental coach te noemen - en mijn persoonlijke medewerkster Liesbeth. En ja, zij had altijd een doos vol lectuur bij, maar die lectuur bestond wel louter uit Dag Allemaals, waarmee ik mij oefende in het lichtere nieuws en het herkennen van foto's. Bovendien heeft Liesbeth toevallig een encyclopedische kennis waar het acteurs en hun liefdesleven betreft. Dus stelde zij mij tot net voor de uitzending vragen als: 'Je weet toch dat die samen is met die?' Dat is het werkelijke verhaal."

Hoe gaat u zich op de finale voorbereiden?

"Het klinkt misschien raar, maar die finale doet er voor mij niet zoveel toe. Ik heb niet de ambitie om De slimste mens te winnen. Een politicus hoort dat spel niet te winnen. Er zou te veel kritiek komen dat ik er politiek profijt uit haal."

Wellicht wint u er toch inderdaad politiek bij?

"Het enige profijt dat ik er heb uitgehaald, is dat ik niet langer het imago van dooie vis heb. Die uitstraling heb ik natuurlijk nog wel, maar ik ben toch al blij dat mensen niet meer denken dat ik een humorloos persoon ben. Het was leuk om te merken dat mijn Brits getinte, soms cynische humor aansloeg."

Toen u vorig jaar deelnam, moest u het opnemen tegen Marc Reynebeau, dit jaar tegen Goedele Liekens en Herman De Croo. Vond u het niet vervelend om op die manier met uw vijanden te worden geconfronteerd?

"Ik beschouw Marc, Goedele en Herman niet als vijanden, hoogstens als ideologische tegenstanders. En nee, ik vond het niet vervelend om tegen hen te moeten spelen. Integendeel. We speelden het spel op het scherp van de snee en dat vond ik bijzonder fijn."

Was De slimste mens voor u een aangename vlucht uit de harde politieke wereld?

"Dat kan ik niet ontkennen. Het voelde aan als een heel plezierige skivakantie."

De slimste mens ter wereld, Eén, van maandag tot donderdag rond 22.00

Bart De Wever:

Een politicus hoort dit spel niet te winnen. Er zou te veel kritiek komen dat ik er politiek profijt uit haal

n De aflevering werd gewonnen door Luc Appermont (links). In de finale moest Bart De Wever (rechts) de duimen leggen voor Lieven Verstraeten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234