Donderdag 23/01/2020

/ Bart De Wever en Frieda Brepoels delen voorzitterschap N-VA

Geert Bourgeois is sinds vorige donderdag minister in de Vlaamse regering en moet daarvoor zijn functie als N-VA-voorzitter opgeven. In het najaar organiseert de partij bestuursverkiezingen, maar tot dan wordt een waarnemend voorzitter aangesteld. Kandidaten waren ondervoorzitters Bart De Wever, fractieleider in het Vlaams Parlement, en Frieda Brepoels, Europees parlementslid. Uiteindelijk is beslist dat beiden het voorzitterschap zullen delen.

/ Unizo-huiswerk voor Vlaamse ministers

Zeven van de tien nieuwe Vlaamse ministers hebben van zelfstandigenorganisatie Unizo huiswerk meegekregen voor de vakantie. Unizo vraagt dat ze elk op hun bevoegdheidsterreinen werken aan kmo-vriendelijke maatregelen. Ook de vroegere topman van de organisatie, Kris Peeters, nu minister van Leefmilieu, Energie en Openbare Werken, kan aan de slag. Unizo vraagt de afschaffing van de milieuvergunning voor kleine bedrijven uit minstens twee sectoren, de vrijstelling van bepaalde heffingen voor kmo's en het opstarten van een Vlaams werfoverleg om de hinder bij openbare werken te verminderen.

/ Elektronische identiteitskaart komt eraan

Het systeem om elektronische identiteitskaarten met een gegevenschip aan te maken, is operationeel. In elf gemeenten werd ze uitgetest en nu kunnen de 578 andere gemeenten aan de verspreiding beginnen. De kaart zal vijf jaar geldig zijn, tegenover tien jaar voor de klassieke kaart. Gemeenten kunnen tot 15 euro vragen, wat betekent dat de nieuwe kaart tot vier keer duurder kan worden.

/ Marc Demesmaeker (N-VA) wil mug-dienst in Halle

Nadat een vrouw in Herne die getroffen was door een hersenbloeding drie kwartier had moeten wachten op een Medisch Urgentieteam (mug) vanuit Tubeke uiteindelijk stierf, pleit kersvers Vlaams parlementslid Marc Demesmaeker (N-VA) ervoor dat de federale overheid de nodige middelen ter beschikking stelt, zodat het Mariaziekenhuis van Halle weer met een mug-dienst kan starten. De laattijdige aankomst van de mug zou het gevolg zijn van het feit dat de Franstalige hulpverleners de straatnaam slecht begrepen hadden en daarom verloren gereden waren.

/ Franse gemeenschapsregering neemt gedragscode aan

De Franse gemeenschapsregering heeft maandag een gedragscode aangenomen waarbij elke minister zich engageert de principes van behoorlijk bestuur te respecteren zoals in het regeerakkoord werd ingeschreven. Het gaat onder meer over het respect voor de collegialiteit. De ministerraad keurde tevens het besluit goed dat de bevoegdheden van de verschillende ministers vastlegt. De gemeenschapsregering stemde ook in met de richtlijnen voor de aanpassing van de begroting 2004.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234