Zaterdag 25/06/2022

Antwerpse politie

Bart De Wever: "Antwerps politiekorps is te blank"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Ons politiekorps moet meer een afspiegeling van de Antwerpse bevolking zijn." Dat stelde Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) in 'De Ochtend' op Radio 1. Vandaag wordt het nieuwe diversiteitsbeleid van de Antwerpse politie symbolisch afgetrapt met de ondertekening van een charter. Er komt ook een campagne om Antwerpse jongeren te overtuigen om voor de lokale politie te kiezen.

Stefan Grommen

"Iedereen anders, altijd van dienst", zo titelt het nieuwe diversiteitscharter van de Antwerpse politie dat vandaag symbolisch wordt ondertekend. Het is een eerste stap om de "bedrijfscultuur" van de Antwerpse politie om te gooien.

Een reactie op de scherpe kritiek van het Comité P? "Nee, we hebben dat rapport niet afgewacht. Ik heb er mij altijd over verbaasd dat het diversiteitsbeleid van de Antwerpse politie beperkt was gebleven tot extern beleid: contacten met bepaalde migrantengemeenschappen. Maar het diversiteitsbeleid in de politie zelf is nooit aangepakt. Nochtans weet iedereen dat er problemen zijn: het korps is veel te blank. En er zijn ook problemen van wat ik 'banaal racisme' noem. In taalgebruik wordt er geringschattend over bepaalde bevolkingsgroepen gesproken. Dat is niet goed en dat moet veranderen."

Diversiteit wordt de rode draad in de werking van de Antwerpse politie. "We hebben mensen aangeworven om dat nieuwe beleid intern gestalte te geven en goed nagedacht over wat we precies moeten aanpakken. Met vallen en opstaan hebben we zo een en ander geleerd."

Niet meer laten betijen

In de eerste plaats stelt De Wever scherp op de leidinggevenden, en dan met name het middenkader. "We moeten hen responsabiliseren. Als onze mensen bijvoorbeeld een bepaald taalgebruik hanteren dat niet gepast is, moeten leidinggevenden dat durven oppikken. Vandaag gebeurt dat veel te weinig. Uiteraard is de grote meerderheid niet racistisch of discriminerend, maar die laat die collega's wel begaan." De Wever spreekt niet van "onwil", maar wel van "onwetendheid".

Ten tweede moet de processen om klachten in te dienen verbeterd worden. "Er moet een cultuur zijn waarin men die zaken ook durft melden. De dienst intern toezicht is al helemaal hervormd: we zien die meldingen stijgen." Maar zeker rond haatmisdrijven steekt de politie nog een tandje bij. "We gaan campagne voeren om klachten rond bijvoorbeeld gaybashing en racisme beter op te pikken. Ook binnen het korps zelf moet er een goede meldingscultuur gecreëerd worden."

De Wever wil zich niet vastpinnen op een termijn waarop die korpscultuur wordt aangepakt. "Maar ik zet wel een ambitie voorop", klinkt het. "Je zit hier met een specifiek beroep van mensen die voortdurend in contact komen met bepaalde dadergroepen. Dat creëert uiteraard spanning. Maar hoe we daarmee omgaan, moet wel veranderen."

Antwerpse jongeren rekruteren

De Antwerpse burgemeester bevestigt ook dat hij eindelijk de toestemming heeft gekregen van Binnenlandse Zaken om als stad zelf agenten te kunnen rekruteren. "Ik ga op alle Antwerpse scholen een campagne starten om jongeren te overtuigen voor de politie te kiezen."

Doel is om de diversiteit van de Antwerpse bevolking - 45 procent heeft een andere origine - te doen doordringen in het Antwerpse politiekorps. Daar ligt de diversiteit vandaag maar op 7 procent. Het aantal agenten met een Noord-Afrikaanse of Turkse herkomst bedraagt zelfs maar 2 procent. "Het korps moet een afspiegeling zijn van de bevolking."

"We hebben altijd het probleem gehad dat mensen voor het politie-examen naar Brussel moesten en we merkten dat daar zeer weinig mensen met allochtone achtergrond tot het beroep werden toegelaten." Daarom wil De Wever zelf selecties doen en de geïnteresseerden begeleiden naar de toelatingsproeven. "Dat kunnen we nu eindelijk doen." Hij voegt er nog aan toe dat "de normen om te slagen zeer streng zijn en dat we die niet zullen laten zakken". "Wij doen niet aan positieve discriminatie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234