Woensdag 16/10/2019

Verkiezingen

Bart De Wever: ‘Alleen een stem voor N-VA kan rood-groene dominantie vanuit Wallonië afblokken’

Op de jaarlijkse familiedag in Planckendael heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever voor de laatste keer zijn troepen toegesproken in de aanloop naar de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen morgen. Volgens hem staat de kiezer daarbij voor één keuze:  een linkse regering met “grote dominantie van de Franstaligen”, of een centrumrechtse coalitie waarin Vlaanderen het meer voor het zeggen heeft. ‘In de campagne was alles een thema, maar er is er volgens mij maar één: links of centrumrechts. Al de rest zal daaruit voortvloeien.’

In tegenstelling tot andere politieke partijen die op deze laatste campagnedag nog zo veel mogelijk kiezers over de streep willen trekken, blies N-VA verzamelen voor hun jaarlijkse familiedag in Planckendael.

De N-VA-kopman verdedigde het bilan van de afgelopen vijf jaar, waar de partij in Vlaanderen de leiding had met minister-president Geert Bourgeois. “Sommigen zeggen dat Vlaanderen bijna onleefbaar is geworden, dat we terug in de tijd van priester Daens zijn geworpen, dat Vlamingen in lompen door de straat lopen op zoek naar een aalmoes”, klonk het. “Maar het tegendeel is waar. Vlaanderen staat er vandaag beter voor dan vijf jaar geleden.” De Wever haalde onder meer de stijging van de lonen en de lage werkloosheid aan.

“Voor de komende vijf jaar wil N-VA onder meer werken aan de kwaliteit van het onderwijs, illegale migratie en mensensmokkel aanpakken, en de klimaatuitdaging aangaan”, zei De Wever. Dat laatste wil de partij verwezenlijken met “kordate en realistische keuzes”. Het openhouden van de jongste kerncentrales na 2025 maakt daar ook deel van uit.

Aansluiting bij Noordwest-Europese landen

De Wever herhaalde nogmaals de doelstelling om Vlaanderen aansluiting te laten vinden bij de Noordwest-Europese landen, genre Nederland, Duitsland en Denemarken.

Daarbij kon ook een sneer naar de tandem PS-Ecolo aan de andere kant van de taalgrens niet ontbreken. “We weten ook wie er in de weg staat. Wie er staat te likkebaarden voor een terugkeer naar het beleid van open grenzen, belastingen, schulden en laksheid”, klonk het fel.

Links of centrumrechts beleid?

Daarmee kwam De Wever tot wat voor hem de essentie van de stembusslag van morgen wordt. “Morgen ligt er eigenlijk maar 1 vraag in het stemhokje: komt er een robuust centrumrechts beleid met een sterke meerderheid in Vlaanderen? Of krijgen we een links beleid met grote dominantie van de Franstaligen?”

Alleen een stem voor N-VA kan dat afblokken, zei hij, want “de andere Vlaamse partijen staan ofwel te popelen om eraan mee te werken, of ze weigeren om het uit te sluiten.”

Dat laatste is voor De Wever dan ook hét verkiezingsthema. “Er waren de afgelopen weken enorm veel thema’s, maar niets was dominant. Klimaat was een thema, onderwijs was een thema, armoede was een thema, alles was een thema. Maar wat mij betreft is er maar één: links of centrumrechts. De rest zal daaruit voortvloeien”, zei hij aan Belga.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234