Donderdag 29/10/2020

Bedrijven

Bart De Smet: van 'bad banker' naar Manager van het Jaar

Bart De Smet wordt onder meer geprezen als een uitstekend peoplemanager.Beeld BELGA

Bart De Smet liet uit de restanten van het ter ziele gegane Fortis Ageas verrijzen. De verzekeraar draait vandaag winst, ondanks die beladen erfenis. Het levert de bedrijfsleider de titel van Manager van het Jaar op.

“De jury prijst Bart De Smet (59) voor de manier waarop hij uit de as van Fortis een verzekeringsbedrijf met een sterke eigen identiteit en een stevige balans deed groeien. Onder zijn leiding is Ageas uitgegroeid tot een gerespecteerde verzekeraar die niet enkel in Europa, maar ook in Azië sterk is vertegenwoordigd”, motiveert juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze. "Bovendien staat De Smet bekend als een CEO die tussen zijn mensen staat."

Met de verkiezing van De Smet als 32ste Trends Manager van het Jaar maakt het zakenblad een statement. Een doorslaggevend argument voor de jury was de schikking voor alle burgerlijke claims door oud-Fortis-aandeelhouders, een zeer complex dossier waarmee Ageas een dikke streep onder het verleden kan trekken. Ageas schikt voor 1,2 miljard euro.

Ageas ontstond uit het puin van de financiële groep Fortis. De crash van de ambitieuze financiële groep sloeg diepe wonden. Het bedrijf werd opgesplitst, waarbij Nederland de Nederlandse activiteiten inpalmde en de Belgische bank naar BNP Paribas ging. Wat restte waren de verzekeringsactiviteiten met als kern het Belgische AG Insurance. Bart De Smet, op dat moment de topman van de Belgische verzekeringstak van Fortis, werd gevraagd te redden wat er te redden viel en een doorstart te organiseren. 

De teneur was eerder hoelang het bedrijf overeind zou blijven in die woelige tijden. Maar De Smet slaagde. Hij was ook niet besmet door het verleden. Als verzekeraar had hij zich afzijdig gehouden van de strategie van het toenmalige Fortis-topmanagement. Sinds hij in juni 2009 de leiding nam van Fortis Holding, heeft het bedrijf een heuse transformatie ondergaan. De lage rente blijft het banken en verzekeringsmaatschappijen moeilijk maken, maar Ageas lijkt ook daar het hoofd meer dan boven water te houden. Professor emeritus Roland Van der Elst noemde Ageas recent nog een "rots in verzekeringen".

Bart De Smet: “Het is een beetje een cliché, maar de bekroning tot Manager van het Jaar is voor het hele team. Een CEO is een team. Als het goed gaat, geef je de credits aan je team. Als het slecht gaat, moet je dat op jou nemen”, zegt de Leuvenaar. “Ik kan mij ook vinden in de uitspraak van Albert Einstein, die zei dat je niet moet trachten een man van succes te zijn, maar een man van waarden. Het eerste volgt wel uit het laatste.” 

De relativiteit der dingen

De Smet is een fervent supporter van voetbalclub OH Leuven, en is in zijn vrije tijd geregeld te spotten op z'n mountainbike. Hij stamt niet uit de haute finance: vader werkte bij een uitgeverij, moeder was onderwijzeres. Het gezin telde vier kinderen. De Smet staat bekend als een man die menselijkheid hoog in het vaandel heeft. In 1993 geraakte hij als gevolg van een bacteriële infectie tijdelijk deels verlamd. Zijn leven hing even aan een zijden draadje. Het zou hem nog bewuster maken van de relativiteit der dingen.

Hij liet zich recent ook opmerken met een opiniestuk over de rol van een CEO. "De Angelsaksische manier van werken, waarbij de CEO het laatste woord heeft en altijd het beste weet wat er moet gebeuren, ligt niet in mijn aard", klonk het. "Ik probeer rondom mij een omgeving te creëren waarin mijn medewerkers zich ten volle kunnen ontplooien en op een open en constructieve manier kritische opmerkingen kunnen maken."

Wie is Bart De Smet?

• Geboren in 1957

• Behaalde diploma's in de wiskunde, in de actuariële wetenschappen en in de bedrijfskunde aan de KU Leuven

• Begon zijn carrière in 1982 bij Argenta. Van 1985 tot 1993 werkte hij voor Nationale Suisse in België als vicevoorzitter Leven.

• In 1994 werd hij lid van het uitvoerend comité van ING Insurance Belgium

• In 1998 kwam hij bij Fortis terecht als lid van het directiecomité van Fortis AG.

• In 2007 werd hij CEO van deze Belgische verzekeraar (het huidige AG Insurance).

• In juni 2009 werd De Smet benoemd tot CEO van Fortis, dat een jaar later werd omgedoopt tot Ageas

• Ageas, actief in dertien landen in Europa en Azië, boekt een nettogroepswinst van 770 miljoen euro, en telt meer dan 40.000 medewerkers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234