Zondag 17/10/2021

Bart De Pooter is Chef van het jaar 2012

Bart De Pooter (43) is door GaultMillau uitgeroepen tot chef van het jaar. In zijn voormalige pastorie in Reet laat de chef zich blijvend omringen door kunst. 'Die werken van Arne Quinze zijn er niet als decoratie, ze inspireren mij ook voor mijn keuken.'

Een nieuwe generatie chefs, en aandacht voor het goede product, dat zijn de krachtlijnen van de huidige keuken in België, én logischerwijs ook van de nieuwe gastronomische gids GaultMillau. Wat niet belet dat bij de drie nieuwe stijgers (+1) aan de top naast Filip Claeys van De Jonkman, twee oude rotten tronen: Johan Segers van het Fornuis en Bart De Pooter van De Pastorale. De laatste kreeg behalve de mooie score van 18/20 ook de titel van Chef van het jaar.

Aan de titel hangt wat vast: koken voor een honderdtal genodigden, collega's en persmensen bij de bekendmaking van de gids. Dus moesten we chef De Pooter gaan zoeken tussen de potten en pannen om te peilen naar zijn gemoedstoestand. "Of dat een druk op mijn schouders legt, die 18 op 20? Wel neen, het is leuk. Als je alle dagen gaat lopen, wil je toch ook wel een keertje de eerste zijn, niet? Ik kijk niet graag achterom, liever vooruit. En zoiets betekent dat er nog toekomst is. Ik beschouw dit als een eer en een erkenning voor de hele ploeg - er werken mensen bij mij die er 16, 18 jaar zijn, dat betekent wat. "

De Pooter deed als jonge chef ervaring op in de Paddock in Keerbergen, bij Pierre Romeyer in Hoeilaart en bij Roger Souvereyns. In 1990 nam hij zijn intrek in een voormalige pastorie met een grote tuin in Reet, die hij binnen en buiten met hedendaagse kunst aankleedde. "Ik hou van mooie dingen met een verhaal", zegt hij daarover. "De omgeving waarin ik leef is voor mij heel belangrijk. Ik zou niet meer kunnen werken in een klein donker keukentje. De Pastorale is voor mij één expressie. De tuin, die kunst, die verhalen, je slaat dat allemaal op in je geheugen, je bouwt referenties op en op een of andere manier komen die er weer uit in je keuken. Ik zeg niet dat ik een kunstenaar ben, ik ben een ambachtsman, maar de kunst inspireert me."

De Pooter is er trots op dat hij destijds, als 24-jarige, meteen met 14/20 in de culinaire gids opdook. "De filosofie van mijn keuken is nog steeds dezelfde als twintig jaar geleden," zegt hij, "maar natuurlijk verfijn je en verbeter je die constant. Ik weet nu waar ik de beste langoustine aller tijden heb gegeten, ik weet hoe de beste langoustine moet smaken, en ik zoek die ook voor mijn restaurant. Het heeft wat tijd gevraagd om op te klimmen, maar het geeft beslist een nieuwe dynamiek."

Dat Reet niet de navel van het uitgaansleven is, kan hem niet deren: "In de stad zou ik als jonge snaak nooit zo'n pand met zo'n tuin kunnen kopen hebben. De mensen die naar de Pastorale komen, komen voor de totaalbelevenis. Ik hoop dat de titel van chef van het jaar nu weer nieuwe mensen tot bij mij zal brengen. Want ik doe dit niet om op het podium te staan, maar in de hoop dat het me meer klanten brengt."

Bart De Pooter kreeg in 2003 een eerste Michelinster, in 2006 een tweede. Of hij vol spanning uitkijkt naar de verschijning van de Rode Gids volgende week? Daarover spreekt men niet. Is de boodschap. Wachten en zwijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234