Zaterdag 04/04/2020

Barroso tegen invoering van Europese obligaties

De Commissievoorzitter wil niet weten van Europese obligaties.Beeld REUTERS

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso wil momenteel geen invoering van Europese obligaties overwegen. "Laten we ons concentreren op zaken waarover we consensus kunnen bereiken", zo waarschuwde hij woensdag in het Europees Parlement voor de negatieve impact die politieke verdeeldheid binnen de eurozone zou hebben op de financiële markten.

Een dag voordat de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich in Brussel zullen buigen over nieuwe maatregelen om de eurozone te stabiliseren, weerklonken in Straatsburg weer tal van pleidooien voor de afgifte van Europese obligaties. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker had het voorstel vorige week opgerakeld als middel om speculatie tegen eurolanden weg te nemen.

"Niet verantwoord"
Volgens Barroso zou het momenteel echter "niet verantwoord" zijn om voorstellen te lanceren. Zo zou de eurozone zich volgens de Commissievoorzitter opnieuw verdeeld tonen. "Laat ons het idee niet laten vallen voor de toekomst, maar laten we ons op dit moment concentreren op zaken waarover we onder lidstaten een consensus kunnen bereiken", aldus Barroso. Volgens de Portugees, die eerder al de afgifte van Europese obligaties had bepleit om investeringen te financieren, zijn de huidige stabiliseringsmechanismen nog niet uitgeput.

"Geen kakofonie"
"Die zaken moeten niet in het openbaar besproken worden. Kakofonie is het slechtste wat de euro kan overkomen", zo schaarde fractieleider Joseph Daul van de Europese Volkspartij zich achter Barroso. Daul was de enige van de fractieleiders van de grote politieke families in het halfrond die geen lans brak voor de onmiddellijke creatie van een grote Europese obligatiemarkt.

Volgens liberaal fractieleider Guy Verhofstadt moet de Commissie onmiddellijk een voorstel doen. "Waar wachten we op? Tot de totale chaos zich aandient, tot de euro verdwijnt?", vroeg de Belgische oud-premier zich af. Ook de groene voorman Daniël Cohn-Bendit maande Barroso aan niet te wachten op Duitsland. "Als we moeten wachten op een beslissing van mevrouw Merkel kunnen we eeuwig wachten. Ze mist elke trein", schamperde hij.

Duitsland tegenstander
Vooral Duitsland voert het verzet tegen Europese obligaties aan. In vergelijking met andere eurolanden betaalt Duitsland een lage rente op staatspapier. Volgens socialistisch fractieleider Martin Schulz zullen de kosten van een implosie van de eurozone veel groter zijn. "Er is geen land dat de euro meer nodig heeft dan Duitsland. Een opgewaardeerde Deutsche Mark zou onze export kelderen", stelde de Duitser.

Geen meerkost
Volgens Verhofstadt hoeven Europese obligaties niet tot een meerkost voor Duitsland te leiden. Hij wijst erop dat een grote Europese obligatiemarkt liquiditeit ten belope van 4.000 tot 5.000 miljard euro zou kunnen creëren en dat doet automatisch de rente dalen. Zo betaalden de Verenigde Staten voor de crisis een veel lagere rente dan Duitsland, hoewel Berlijn de openbare financiën beter op orde had.

Verhofstadt beklemtoonde voorts dat de eurolanden ook na de oprichting van een obligatiemarkt nog een deel van hun schuld in nationale obligaties moeten blijven beheren. Dat moet verzekeren dat eurolanden met een groot gat in de openbare financiën en een lage competitiviteit zich niet in het comfort van een obligatiemarkt gaan wentelen, zoals in Duitsland en andere sterkere eurolanden wordt gevreesd.

Euro stabiliseren
Zowel liberalen, socialisten als groenen zien obligaties als het sluitstuk van een strategie om de euro te stabiliseren. Er is volgens het halfrond dringend nood aan een duidelijke en allesomvattende strategie. Ze laakten het geïmproviseerde crisismanagement en de tijdelijke stabiliseringsmaatregelen van het voorbije jaar. "Al het hele jaar lopen de leiders achter de feiten aan", betreurde Verhofstadt.
Europese obligaties staan niet op de agenda van de Europese top, maar in Straatsburg zijn velen ervan overtuigd dat die er uiteindelijk toch zullen komen. Cohn-Bendit betreurde alvast het tijdsverlies. "We zullen volgend jaar een soort van Europese obligaties hebben, maar dat zal een beetje laat zijn". (belga/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234