Dinsdag 15/10/2019

Baron Hans Heinrich Thyssen

De kunstcollectie van de familie Thyssen kwam tot stand dankzij een oom van Hans Heinrich, een notoire aanhanger van Adolf Hitler

1921-2002

Het doek is gevallen

Afgelopen zaterdag overleed de Zwitserse baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza op 81-jarige leeftijd aan een hartaanval. Baron Thyssen was de eigenaar van een omvangrijke privé-collectie kunstwerken die naar verluidt in waarde alleen overtroffen wordt door de kunstcollectie van de Britse koningin. De verzameling van de baron is nu de inzet geworden van een verbeten strijd tussen zijn erfgenamen.

De familieleden van baron Thyssen doen elkaar al jarenlang de duvel aan. Begin dit jaar werd een minnelijke schikking getroffen over het op Bermuda geparkeerde familiefortuin, dat naar schatting 2,7 miljard dollar bedraagt. Daarmee kwam een voorlopig eind aan een juridische strijd die vijf jaar aansleepte. Met het overlijden van baron Thyssen lijkt echter een nieuwe, nog hardere familieoorlog aangebroken, ditmaal over zijn kunstcollectie, waartoe werken behoren van onder meer Fra Angelico, Holbein, Picasso, Van Gogh en Mondriaan.

Het fortuin, de adellijke titel en de kunstcollectie van de familie Thyssen is amper drie generaties oud. August Thyssen, de grootvader van Hans Heinrich, legde de basis voor het familiefortuin toen hij zijn handel in kippengaas uitbreidde tot een staal- en wapenimperium. De kunstcollectie kwam tot stand dankzij een oom van Hans Heinrich, een notoire aanhanger van Adolf Hitler die kunstwerken opkocht van aan lager wal geraakte aristocraten en joden die op de vlucht waren voor de nazi's. Na de dood van de oom kwam de collectie in het bezit van Hans Heinrichs vader, die in 1947 overleed en aan zijn kinderen duidelijk had gemaakt dat de collectie niet mocht worden opgesplitst. Toen de zusters van Hans Heinrich toch kunstwerken begonnen te verkopen, ontstond er een familievete die sindsdien nooit is opgehouden. Hans Heinrich geraakte geobsedeerd door het opkopen van elk kunstwerk dat zijn familieleden hadden verkocht. Hij voegde ook kunstwerken uit de twintigste eeuw toe aan de collectie, hoewel zijn vader niet hield van die periode. In 1983 trouwde Hans Heinrich met barones Carmen 'Tita' Cervera, een voormalige schoonheidskoningin van Spaanse afkomst die 22 jaar jonger was dan hem. Ook Tita droeg bij tot de verdere uitbreiding van de Thyssen-collectie, die ruim 1500 werken telt.

Algauw werd de collectie te groot voor de villa van de baron aan het Zwitserse meer van Lugano. Op aandringen van Tita verhuisden in 1986 zo'n 700 werken uit de collectie naar een museum in Madrid. Het was de grootste internationale transfer van kunstwerken sinds Napoleon zijn oorlogsbuit verkaste naar Parijs. Onder hevig protest van zijn kinderen verkocht baron Thyssen zijn collectie in 1993 aan de Spaanse overheid voor circa 340 miljoen dollar. Zijn weduwe is momenteel de ondervoorzitter van de stichting die het Thyssen-museum in Madrid beheert, maar zijn kinderen bezitten de controle over de rest van de collectie. Een terugkeer naar de rechtszaal lijkt dus opnieuw onvermijdelijk voor de Thyssen-clan.

Joeri Naânaï

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234