Vrijdag 20/05/2022

Baron Elie de Rothschild (1917-2007)

Rothschild was het prototype van de ouderwetse charmeur en vrouwenversierder, een elegante man, kunstkenner, sportliefhebber en royale gastheer

De redder van Château Lafite

Elie baron de Rothschild, lid van de bekende Joodse bankiersfamilie, staat vooral bij wijnkenners bekend als de man die de wederopstanding van het Bordelese Château Lafite bewerkstelligde. Hij stierf op zijn 90ste.

Door Agnes Goyvaerts

Enkele dagen voor hij aan een hartaanval overleed, was Rothschild nog aan het jagen op zijn domein in Oostenrijk. Hij was het prototype van de ouderwetse charmeur en vrouwenversierder, een rijzige, elegante man, grote kunstkenner, liefhebber van sport en royale gastheer.

Geboren op 19 mei 1917 in de Franse tak van de familie, kreeg Elie een artistieke en sportieve opvoeding, eerst in het Engels. Als jonge twintiger werd hij, samen met zijn broer Alain, in 1940 door de Duitsers opgepakt en naar een kamp gebracht. In gevangenschap bleef hij schrijven naar zijn jeugdliefde Liliane Fould-Springer en hij vroeg haar ten huwelijk. Ondanks de tegenstand van haar familie, die het gevaarlijk vonden dat ze onder volle nazibezetting haar naam aan een Jood verbond, trouwden ze met de handschoen, hij in Colditz in 1941, zij in 1942 in Cannes, gezeten naast een lege stoel met een foto van Elie.

Na de oorlog hielp Elie zijn broer Alain en zijn neef Guy om de familiezaken weer op poten te zetten. Ook ging hij actief de zaken behartigen van het wijnkasteel in Bordeaux. Wanneer hij in 1946 Lafite overneemt, in Pauillac, zijn de verwoestingen van de oorlog slechts een van de problemen waarmee het domein af te rekenen heeft gekregen. Sinds Château Lafite in 1868 was gekocht door baron James de Rothschild en herdoopt was in Lafite-Rothschild, werd het onder meer geteisterd door de vernielzucht van de druifluis (phylloxera) en door de economische gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens WO II legerden de Duitsers hun troepen in het kasteel, evenals in Mouton Rothschild, van een andere familietak, en lieten ze de wijngaarden verkommeren.

In 1855 was Château Lafite als premier cru geklasseerd, de top van Bordeaux, en Elie deed er alles aan om de reputatie van de wijn hoog te houden. Mouton-Rothschild, van zijn neef Philippe, was niet in dat selecte kringetje opgenomen. Hoewel Elie zich aanvankelijk achter zijn neef schaarde in diens pogingen om ook zijn kasteel de hoogste erkenning te geven, bedacht hij zich en ging hij zich verzetten tegen een nieuwe classificatie. Een langdurige familievete zou het resultaat zijn, maar Philippe kreeg genoegdoening in 1973.

Château Lafite-Rothschild produceerde enkele memorabele wijnoogsten, zoals die van 1947, '49, '53 en '59, maar de jaren zestig en zeventig waren gekenmerkt door een opvallende inconsistentie. Halfweg de jaren zeventig gaf baron Elie de teugels van Lafite door aan zijn neef Eric de Rothschild.

Elie bleef wel actief in de bankzaken van de familie. Hij woonde in Parijs met zijn echtgenote Liliane en hun drie kinderen in een statig 18de-eeuws huis, vol kunstvoorwerpen, schilderijen van zowel oude meesters als moderne artiesten, en een schat aan antiek Frans meubilair. Liliane was zeer gecultiveerd en stond bekend als een perfecte gastvrouw, tot ze overleed in 2003. De amoureuze escapades van haar man waren voor haar geen geheim. Een anekdote daaromtrent is de volgende: op een dag zat Liliane aan een diner naast de hertog van Windsor. "En wie mag wel die Rothschild zijn, die met Pamela Churchill te doen heeft?", vroeg hij nietsvermoedend aan zijn tafeldame. "Dat moet mijn echtgenoot zijn", antwoordde ze laconiek.

De liaison van baron Elie met Pamela Churchill (later Harriman) was inderdaad een publiek geheim. Hoewel Pamela, drie jaar jonger dan Elie, hoopte op een duurzame relatie, zou hij nooit zijn vrouw verlaten. In 1979, toen de baron de zestig al voorbij was, werd hij nog vader van Ondine, gesproten uit een relatie met de Parijse antiquaire Ariane Dandois. Toen Ondine ging studeren in Princeton, VS, eiste ze de naam van haar vader op, iets wat in die tijd en die die kringen nooit was gezien. Ook met de toenmalige hoofdredactrice van de Franse Vogue, Françoise de Langlade, had de baron een tijdje een liaison. Zij zou later huwen met modekoning Oscar de la Renta.

Elie de Rothschild was de laatste van het triumviraat dat de bank Rothschild Frères bestierde, samen met zijn broer Alain en zijn neef Guy. Guy was de financiële specialist, en in Parijs werd gegrapt dat Guy elf maanden op de twaalf aanwezig was in de kantoren, zodat de andere twee elf maanden met hun hobby's konden bezig zijn. Alain de Rothschild overleed in 1982, Guy in juni 2007.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234