NieuwsCoronamaatregelen
Barometer voor bedrijven is klaar, maar wacht nog steeds op goedkeuring
Het onderwijs, de horeca en de evenementensector hadden al een barometer, maar wat met de bedrijven als de wijzer code ‘oranje’ of ‘geel’ aanduidt? Niemand die het weet. Nochtans ligt een werkbarometer allang klaar op het kabinet van federaal minister Pierre-Yves Dermagne (PS). Opvallend: telewerk is altijd een blijver.
Vier dagen thuiswerk en één terugkomdag: dat is al sinds november het telewerkregime dat van kracht is. Wie hunkert naar meerdere dagen op de werkvloer, kwam na het laatste Overlegcomité van een kale reis terug. Wat er in de bedrijven moet gebeuren als het coronavirus aan kracht inboet, bleef toen een blinde vlek.
Nochtans was federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) al midden januari klaar met zijn barometer, die hij met de sociale partners had onderhandeld. Dat was dus nog voor de algemene barometer in kannen en kruiken was. “Deze moet eigenlijk alleen nog goedgekeurd worden op een volgend Overlegcomité”, bevestigt zijn woordvoerder.
‘Aangemoedigd' telewerk
Die barometer voor bedrijven werkt ook met de drie kleuren en schakelt op hetzelfde moment als de ‘algemene’ barometer. Bij code rood is telewerk verplicht, maar zijn er één (of meer) terugkomdagen mogelijk. In de oranje fase is thuiswerk ‘sterk aanbevolen’ en moet ervoor gezorgd worden dat niet iedereen tegelijkertijd fysiek op de werkvloer verschijnt. Zelfs bij code ‘geel’ – als het virus goed onder controle is – zou telewerk ‘aangemoedigd’ worden.
“Maar elk bedrijf kan dat dan invullen hoe het zelf wil. De coronacrisis heeft wel duidelijk gemaakt dat thuiswerk een blijver is, zeker om de balans tussen werk en privé te bewaren. Bij ‘geel’ kan een bedrijf bijvoorbeeld beslissen om vier dagen op kantoor te werken en één dag thuis”, verduidelijkt het kabinet-Dermagne. Een bedrijf kan overigens ook altijd strengere regels afkondigen dat de kleurencode die van kracht is. “Dit is slechts een basis.”