Woensdag 08/12/2021

'Barmhartige stervenshulp'

Wat we de laatste dagen in de media vernamen over 'barmhartige stervenshulp' laat ons niet onbewogen. Als palliatief team van het Centrum Palliatieve Zorg Sint-Camillus in Wilrijk willen wij hierop reageren.

Een aantal uitspraken in de marge van het proces voor het hof van assisen in Antwerpen stuit ons tegen de borst. Vooral de uitspraak van dr. W. Distelmans dat, indien er geen vrijspraak zou zijn geweest in het proces van Els Op de Weerdt, "alle verpleegkundigen hun staart zouden intrekken en geen gedegen pijnbestrijding meer zouden willen verlenen", maakte ons echt wel boos.

Door zo'n uitspraak wordt niet het proces gemaakt van één verpleegkundige, maar van alle verpleegkundigen. Mogen wij ons dan ook in alle sereniteit verdedigen en zo bijdragen aan een genuanceerd en eerlijk debat?

Wij deden aan pijnbestrijding, we doen aan pijnbestrijding en we zullen altijd aan pijnbestrijding blijven doen. Niets zal dat veranderen. Juist omdat deze pijnbestrijding in multidisciplinair overleg, in samenspraak met de patiënt en op medisch verantwoorde wijze plaatsvindt. Daar is juridisch, ethisch en medisch-verpleegkundig niets mis mee.

Als team zullen wij samen met de artsen en andere hulpverleners comfortzorg blijven verlenen aan mensen in hun laatste levensfase om hun levenskwaliteit te optimaliseren. Daarvoor hebben wij geen blanco cheque nodig, maar een nauwgezet en zorgvuldig proces van overleg met patiënt, familie en iedereen die betrokken is bij de hulpverlening. Palliatieve zorg is nooit een sologebeuren.

Als verpleegkundigen kennen en aanvaarden wij de begrenzing van onze functie. Bovendien zijn we trots op onze eigen verpleegkundige specialiteit, namelijk op een verpleeg-kundige manier bijdragen aan een menswaardig levenseinde.

Wij zijn ervan overtuigd dat alleen een professionele en vooral interdisciplinaire samenwerking mee kan leiden tot een waardige stervenshulp.

Team Centrum voor Palliatieve Zorg Sint-Camillus

AZ Sint-Augustinus, Wilrijk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234