Zondag 17/01/2021

Barista, een vak als geen ander

˚Een vak

In de grote buitenlandse steden zijn barista's al even cruciaal voor een restaurant als een chef-kok. Er is onder barista's dan ook nogal wat verloop. Zo deed Valentine Wanders eerst ervaring op bij Simon Says, en was er pas sprake van Labath nadat Thomas Labath in de leer was gegaan bij Rob Berghmans van Caffènation. Behalve in Caffènation kun je ook bij Or en Viva Sara gespecialiseerde opleidingen tot barista volgen. Er worden jaarlijks zelfs Belgische koffiekampioenschappen georganiseerd, waarbij de beste barista, de beste latte art en de beste good spirits bekroond worden.

˚ Een community

Barista's delen maar wat graag hun technieken en geheimen met geïnteresseerden, zelfs met andere barista's. Ze verwijzen constant naar elkaar omdat ze zich bewust zijn van het feit dat ze altijd wat van elkaar kunnen opsteken.

˚ Een techniek

Er zijn twee basistechnieken in latte art: 'free flow' en 'etching'. Bij free flow wordt de gestoomde melk in één beweging bij de verse koffie geschonken. Door de manier van schenken ontstaan er figuurtjes. Etching is een techniek waarbij met de achterkant van een koffielepeltje een figuurtje in de koffie wordt getekend.

˚ Het geheim

Volgens Jenny De Leeuw van het Gentse Barista wordt het succes van een goede koffie bepaald door een samenspel van onder meer: de herkomst en de kwaliteit van de bonen, de maalgraad, het opschuimen van de melk - hoe kleiner de belletjes, hoe beter -, en de correcte temperatuur- en tijdinstelling van de koffiemachine.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234