Donderdag 20/01/2022

Barcelona

'De enige straat in de wereld, waarvan ik zou willen dat er nooit een einde aan kwam.' De woorden komen uit de mond van de dichter Federico García Lorca. De straat heet Las Ramblas, de groene boulevard die de Plaça de Catalunya met de haven verbindt. Op het bonte schouwspel onder de bomen van de Ramblas raak je inderdaad nooit uitgekeken.

Barcelona leeft! Het stadscentrum mag dan vol historische monumenten staan, een openluchtmuseum is het allerminst. Steek je op het middaguur de Plaça Sant Felip de Negri over, dan loop je alle kans op een onzachte confrontatie met een voetbal. Onder het waakzame oog van de onderwijzers doet zo'n pleintje immers dienst als speelplaats voor een school. Negenendertig musea telt de Catalaanse hoofdstad, waaronder toppers van formaat zoals het Museu Picasso, de Fundació Miró en de collectie Romaanse kunst van het Museu d'Art de Catalunya. Wie het allemaal te machtig wordt, neemt gewoon de metro richting Barceloneta om wat uit te waaien op een van de stranden. Net die verscheidenheid maakt Barcelona ook zo aantrekkelijk voor een bezoek met kinderen.

Deden de anarchisten er tijdens de Spaanse burgeroorlog goed aan enkel de plannen en maquettes van Gaudi's Sagrada Familia te vernietigen? George Orwell, die aan hun zijde vocht, was daar niet zo zeker van. Dat de kerk zelf gespaard bleef om de haar toegeschreven artistieke waarde, vond de auteur een vergissing. 'Een van de afschuwelijkste gebouwen ter wereld', luidde zijn vonnis, 'de anarchisten gaven blijk van slechte smaak door de kerk niet op te blazen toen ze de gelegenheid hadden.'

Dat in Barcelona - ondanks de burgeroorlog - heel wat art nouveau overeind bleef, mag een klein wonder heten. Sinds vorige zomer plaatst de stad dit erfgoed nog eens extra in de schijnwerpers met een uitgestippelde Ruto del Modernisme. Het zwaartepunt van die route ligt in de wijk Eixample, de laat-negentiende-eeuwse uitbreiding van de stad tussen de Plaça de Catalunya en de Avenida Diagonal. In navolging van de Caixa de Catalunya, de bank die La Pedrera restaureerde, stellen meer en meer eigenaars hun gebouwenerfgoed gedeeltelijk open voor het grote publiek.

- Palau Guëll, c/Nou de les Rambles 3, 08001 Barcelona (open: ma.-vr. van 10 tot 13.30 en van 16 tot 19.30 uur; op feestdagen van 10 tot 13 uur).

Het vertrekpunt van de Ruto del Modernisme bevindt zich - verrassend - op een steenworp afstand van de oude Ramblas. In tegenstelling tot het gros van zijn welstellende tijdgenoten verhuisde scheepsmagnaat en industrieel Don Eusebio Guëll niet naar de nieuwe stadsrand. Antoni Gaudi kreeg de opdracht om het Palau Guëll te bouwen in El Raval. Deze wijk heet in de volksmond Barri Xines heette, hoewel er van Chinezen geen sprake was. Zeelui zagen in de rosse buurt met haar groezelige bars en clubs gelijkenis met Aziatische havenbuurten vandaag. Omdat Guëll een bordeel als overbuur had, zag hij af van het gebruikelijke balkon op de eerste verdieping van zijn palacio. In de vloer van de erker liet hij wel verticale kijkgaten aanbrengen, uitgerust met verwijderbare houten deksels. Kwestie van discreet voeling te houden met wat zich op straat afspeelde! De kinderen konden trouwens via een privédoorgang naar het huis van de grootouders om de hoek. Gaudi ontwierp ondergrondse stallingen voor de koetspaarden (we schrijven 1885!). De houten vloer van de inrijpoort vormt een meesterlijk staaltje gezichtsbedrog. Je moet wel degelijk de planken aanraken om te geloven dat het geen kasseien zijn!

- Palau de la Musica Catalana, Carrer Sant Pere Mes Alt, een één uur durende rondleiding (info: tel. 2681000).

Voortaan meer rondleidingen door dit art-nouveaujuweel uit 1908. Pech evenwel voor de Barcelonezen die het met minder concerten zullen moeten stellen. Architect Domènech i Muntaner versierde het bakstenen gebouw met een overdaad aan tegels, mozaïek, stuc- en glaswerk. Bach, Beethoven en Palestrina overschouwen de ingang; Wagner en zijn Walkuren flankeren het podium van de grote concertzaal (2000 personen). Het geheel is verbluffende architectuur, maar tegelijk een staaltje oogverblinding. Orfeo Català, Muntaners opdrachtgever en huidige eigenaar van het gebouw, zat indertijd krap bij kas. De meeste leden van het koor waren arbeiders die na de dagtaak klassiekers inoefenden. Het publiek bestond uit welgestelde burgers voor wie hun entreekaartjes een soort aandelen in het project waren. Dus bouwde de architect zo snel en goedkoop mogelijk. Gevolg: onderhouds- en restauratiewerken swingen nog altijd de pan uit.

De levende standbeelden die een peseta bijverdienen op de Ramblas: wij kennen ze onderhand wel, maar de kinderen raken er niet op uitgekeken. Voor één muntstukje knikt een gouden Romeinse centurion ze een theatraal bedankje toe. Voor honderd pesetas barst een Catalaanse Elvis los in een strofe 'Jailhouse Rock'. Gracias! ("Waarom zeggen alle mensen hier grapjas?," vraagt mijn vierjarige.)

Tips voor pretstad Barcelona

- Parc d'Atraccions Tibidabo, Pl. del Tibidabo 3-4; zomer open van 12 tot 22 uur (di.-zo.), winter van 12 tot 19 uur (enkel op za-., zon-. en feestdagen).

Pretpark op de top van de 550 meter hoge berg Tibidabo, de noordwestelijke stadsgrens van Barcelona. Het uitzicht is legendarisch: op een zeldzaam heldere dag - er zouden er gemiddeld zo'n tweetal per jaar zijn - kan je vanop deze plek Mallorca aan de blauwe einder zien liggen. Het park is een charmante combinatie van traditionele draaimolens en hightechsensaties. Op het terrein bevindt zich ook het Museu d'Automats voor de amateurs van oude kermisautomaten en speeldozen.

De klim naar de top vormt een attractie op zich: vanaf de Pl. J.F. Kennedy rijdt de antieke tranvia Blau door de statige Av. Tibidabo, een soort Barcelonese Tervurenlaan. Voorbij de laatste huizen klimt de tram op een randradbaan tot bij de ingang van het pretpark.

- Parc d'Atraccions de Montjuïc, Av. Miramar, 08038 Barcelona (tijdelijk gesloten wegens grote onderhoudswerken). Op de top van de Montjuïc een citadel met indrukwekkend uitzicht over stad en haven. Bereikbaar met de tandradbaan van op de Av. Parallel (Metro Parallel), aansluitend zetellift.

- Museu Maritim, Av. de les Drassanes, s/n, 08001 Barcelona, open van 10 tot 19 uur, gesloten op maandag.

Scheepvaartmuseum in de historische hallen van de voormalige Koninklijke Scheepswerven. Blikvanger is een kopie op ware grootte van een zestiende-eeuwse galei. En verder de simulatieruimten: voel er hoe een negentiende-eeuws zeilschip een zware storm doorstaat of beleef een duik aan boord van een onderzeeër.

- L'Aquarium, Moll d'Espanya, s/n 8003 Barcelona: aan de jachthaven Port Vell, tegenover het instapperron van de panoramische kabelbaan. L'Aquarium is in feite een complex met 21 aquaria. In de spectaculairste bassins wandelen bezoekers door een 80 meter lange onderwatertunnel. Naast en boven de glazen wanden zwemmen o.a. een dertigtal haaien.

- Een kinderportie art nouveau: Parc Guell & Casa-Museu Gaudi (Ctra. Carmel, s/n 08024 Barcelona, metro Lesseps). Een oase in het stadsgewoel. Kinderen houden meestal wel van Gaudi's buitenissige architectuur, zijn grillig gevormde paviljoens en veelkleurige mozaïekdraken.

- La Sagrada Familia, Mallorca 401, 08013 Barcelona: Gaudi voltooide bij leven de crypte en vier torens van dit monument. Dankzij financiële steun van particulieren raakten ondertussen acht van de geplande achttien torens afgewerkt. Voor kinderen zonder hoogtevrees: een lift stijgt tot halverwege, maar onze kleuter voelde zich des te trotser na zijn beklimming van de vierhonderd treden.

De meeste budgethotels (tot en met drie sterren) vind je in de Barri Gotic. Vier sterren veelal in de Eixample, vooral tussen Ramblas de Catalunya en Passeig de Gracia. Langs de Av. Diagonal de luxehotels genre Hilton en Conrad. Hotel Jardi (HH), Pl. Sant Josep Oriol, l/Pl. del Pi, 08002 Barcelona, tel. 301 59 00 - 301 59 58, fax 318 36 64.

Erg populair wegens de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Reserveren is slechts beperkt mogelijk. Niet alle kamers hebben uitzicht op een van de twee autovrije pleintjes en het prijsverschil met de kamers aan de achterzijde is niet enorm. Prettige ontbijtzaal met balkon op de eerste verdieping, maar een ontbijt voor de deur - op het terras van bar Del Pi - is net zo goed een aanrader.

- Hotel España (HH), Carrer de Sant Pau, 9-11, 08001 Barcelona, tel. (93) 317 17 58, fax (93) 317 11 34.

Elegant hotel op vijftig meter om de hoek van de Ramblas en ontworpen door Luis Domenech i Muntaner, de geestelijke vader van het Catalaanse art nouveau. Het interieur van de monumentale eetzaal is grotendeels oorspronkelijk. In de lobby een vijf meter hoge haard versierd door beeldhouwer Eusebio Arnau. Het grote tegeltableau met de wapenschilden van alle Spaanse provincies diende als tegemoetkoming van de architect aan de clientèle. Madrileense en andere Spaanse zakenlui mochten zich niet geïntimideerd voelen door het in die dagen alomtegenwoordige Catalaanse nationalisme. Vandaar ook de naam van het hotel.

- Hotel Kabul, Plaça Reial, 17, 08002 Barcelona, tel. 318 51 90, fax 301 40 34.

- Pension Colom 3, c/Colom (hoek Pl. Reial), 08002 Barcelona, tel. 318 06 31, fax 238 03 55.

Jeugdhotels: Hotel Kabul is het goedkoopste, maar ook het lawaaiigste. Beide hebben enkele slaapzalen die uitgeven op Pl. Reial, een schitterend negentiende-eeuwse plein met centrale fontein, hoge palmbomen en lantaarns ontworpen door de jonge Gaudi.

- Hotel Arts Barcelona (HHHHGL), C. Marina, 19-21, 08005 Barcelona, tel. 221 10 00, fax 221 10 70.

Een van de twee torengebouwen die de skyline van de Port Olimpic beheersen. Drieëndertig verdiepingen, designerluxe met zicht op zee, gebouwd voor het olympisch jaar 1992.

In Catalonië is elk restaurant - ongeacht klasse of stijl - wettelijk verplicht om 's middags een goedkoop dagmenu aan te bieden. Zo vind je al menu's voor 800 à 1000 peseta's.

- Mesón Jesus, c/dels Cecs de la Boquería 4 (nabij Plaça Sant Josep Oriol): sfeervol restaurantje met traditionele Catalaanse keuken, d.w.z. stevige kost, attente bediening, niet duur. Vaak volzet, reserveren niet mogelijk. Een absolute aanrader.

- Can Ganassa, Plaça de Barceloneta 4-6, Barceloneta: populair visrestaurant, uitgebreid assortiment tapas, terras op pleintje.

- Les Quinze Nits, Plaça Reial 6: Catalaanse budgetmaaltijden in elegant decor, vaak lange rij wachtenden.

- El Gran Café, c/d'Avinyo 9: staande lampen in de vorm van vrouwenlichamen verlichten dit art-nouveaumonument. 's Avonds live pianomuziek, 's middags ook hier een menu del dia.

- Ateneu Gastronomic, Plaça Sant Miguel, modern ingericht restaurant met mezzanine, Frans-Catalaanse keuken, visspecialiteiten, hogere prijsklasse.

Nog tot vorig jaar telde de oude Ramblas drie populaire ontmoetingspunten. Een: een mozaïek van Juan Miro die je in het weekend gegarandeerd voorbijloopt, omdat hij volkomen onzichtbaar is achter de voortdeinende mensenmassa. Nummer twee: een fontein waar je jezelf een spoedig nieuw verblijf in Barcelona kunt toewensen. Nummer drie is - helaas - niet meer. Het lage hoekhuis op de Plaça de Catalunya werd afgebroken. Exit Café Zurich, het trefpunt bij uitstek, zowel voor Barcelonezen als voor toeristen. Schamele troost: een nieuw Café Zurich zal een plek krijgen in het in aanbouw zijnde shoppingcenter.

- Els Quatre Gats, c/Montsio 3bis: historisch etablissement. Sinds 1897 een artistiek trefpunt. Picasso hield er zijn eerste tentoonstelling.

- Café de l'Opera, Ramblas, klassieker.

- Mirabla, designerbar, aan de eindpunten van Tramvia Blau, tegenover het station van de tandradbaan.

Turisme de Barcelona stippelde recent een route langs winkels en historische monumenten. De vijf kilometer lange 'Barcelona Shopping Line' begint bij de haven, loopt via de Ramblas en de voetgangerszone van de Barri Gotic naar de Plaça de Catalunya, zigzag door de wijk Eixample en ten slotte langs de Av. Diagonal. Om het in winkels uit te drukken: beginnen bij het Maremagnum-complex en eindigen bij Armani en Berragamo. Daar tussenin: de kiosken van de Ramblass, de overdekte markthal Boquería, El Corte Inglés (het grootste warenhuis van Barcelona), de designzaak Vinçon (een Barcelonees instituut).

Liften mag dan het goedkoopst zijn, naar Barcelona vliegen is wel het efficiëntste middel voor de citytripper. En lang niet duur meer.

Op Zaventem vertrekken dagelijks meerdere rechtstreekse lijnvluchten naar Barcelona, van Iberia (driemaal daags), Sabena en Virgin (zesmaal daags).

Bij Iberia kost het goedkope retourticket 6.600 frank, veertien dagen vooraf boeken, reservatie veranderen kost 1000 frank, een ticket voor kinderen van 2-12 jaar kost 90 procent van het basistarief.

Sabena biedt een retour Barcelona voor 6.990 frank. Voor kinderen geld een basisprijs van 5.200 frank. Tarief geldig tot 24 oktober.

Bij Virgin vanaf 3.999 frank voor een retour, volgens het aantal nog vrije plaatsen, minstens 21 dagen vooraf boeken, wijziging van datum en annulatie niet mogelijk. Geen verlaagd kindertarief. Boeking kan behalve bij de reisagent ook telefonisch bij Virgin zelf op 02.753.05.05 of rechtstreeks via Internet (www.virgin-express.com). Alle prijzen zijn incl. luchthavenbelasting.

Meer informatie

H Spaanse Dienst voor Toerisme, Kunstlaan 21, 1000 Brussel, tel. (02) 280.19.26, fax (02) 230.21.47. H Centre d'Informació - Turisme de Barcelona, Plaça de Catalunya 17-S, Barcelona, tel. 00-34-93-304 34 21.

Hotelinformatie: 00-34-93-304 32 32.

Barcelona Bus Turístic: twee buslijnen waarop je met een dagticket onbeperkt kunt reizen langs de 24 stopplaatsen. Eén dag: 1.700 peseta's; twee dagen: 2.300 peseta's; kinderen (4-12 jaar): één dag voor 1.100 peseta's. Dagelijks tot 6 januari 1999 (niet op 25/12 en 1/1). Opnieuw vanaf Pasen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234