Donderdag 27/06/2019

Airbnb

Barcelona wil Airbnb enorme boetes geven

Airbnb in Barcelona. Beeld Airbnb.be

Een boete van 60.000 euro en eventueel nog een van 600.000 euro. Barcelona meent het met zijn strijd tegen Airbnb.

Airbnb en andere sites zoals HomeAway hebben afgedaan bij het Barcelonese stadsbestuur. Airbnb en HomeAway moeten allebei 60.000 euro dokken. Weigeren ze dan nog steeds om hun gebruikers te reguleren, dan zal de boete worden vertienvoudigd. Airbnb liet al weten dat het iedere boete zal aanvechten.

De drijvende kracht achter de queeste tegen Airbnb in Barcelona is de nieuwe linkse burgemeester Ada Colau. Zij zette een stop op de licenties voor hotels en de verhuur van woningen. Vorige week beval de stad om 256 appartementen offline te halen en er loopt een onderzoek tegen in totaal 400 mogelijk illegale verhuurders.

Kliksite

Het doel is Barcelona leefbaar houden en het massatoerisme tegengaan. Tussen 2012 en 2015 verdriedubbelde het aantal toeristen dat een beroep deed op Airbnb tot 900.000, becijferde het stadsbestuur. Barcelona, en bij uitbreiding heel Spanje hebben er een toeristisch recordjaar op zitten. In juni steeg het aantal passagiers dat via de luchthaven van Barcelona vloog met 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Burgemeester Ada Colau is de drijvende kracht achter de queeste tegen Airbnb. Beeld REUTERS

Om overtreders makkelijk te kunnen opsporen, lanceerde Barcelona een meertalige 'kliksite' en gratis telefoonnummer waarop burgers de toeristische accomodatie zonder vergunning van hun buren kunnen melden.

Barcelona is niet de enige Europese stad die de strijd met Airbnb en consorten heeft aangebonden. Eerder dit jaar legden onder andere Berlijn en Parijs de private verhuur al aan banden. De Europese Commissie vaardigde in juni ook al richtlijnen over de deeleconomie uit voor haar lidstaten. Volgens Europa kan die deeleconomie, waartoe naast Airbnb onder meer ook vervoerdienst Uber behoort, jobs creëren en bijdragen tot de economische groei binnen de EU. Maar dan wel op voorwaarde dat de nieuwe bedrijfsvormen verantwoord worden uitgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden