Vrijdag 15/11/2019

klonen

Barbra Streisand liet haar hond tweemaal klonen, en ook in onze streken gebeurt het weleens

Een beeld uit de Youtube-video waarin Barbra Streisand haar gekloonde hondjes Scarlett en Violett voorstelt. Beeld rv

Waarom een nieuwe hond kopen als ik de oude kan klonen, dacht de Amerikaanse zangeres Barbra Streisand. En fluks bestelde ze twee duplicaten van haar overleden hond Samantha. Tureluurs? Ook in onze streken hebben baasjes hun overleden huisdieren al laten reproduceren.

Barbra Streisand had een kleine primeur klaar voor de journalisten van het Amerikaanse blad Variety: in plaats van een nieuwe schoonheidsoperatie, toonde ze hoe de wetenschap heeft geregeld dat er nu twee klonen rondlopen van haar oude hond Samantha, een Coton du Tulear die vorig jaar op veertienjarige leeftijd overleed. Voordat Samantha het loodje legde, liet Streisand cellen wegnemen uit haar mond en maag en stuurde die op naar een kloonbedrijf. 

Omdat de gekloonde versies van Samantha uiterlijk erg op elkaar lijken, doet La Streisand hen elke dag een apart jasje aan, opdat ze weet wie wie is. De ene kloonhond krijgt een rood jasje, de andere een paars exemplaar. De namen van de nieuwe huisdieren: Miss Scarlet en Miss Violet.

"Ze hebben wel alle twee een andere persoonlijkheid", zegt Streisand aan 
Variety. "Ik wil graag weten of ze ook de bruine ogen en sérieux van Samantha hebben wanneer ze wat ouder zullen zijn." Streisand heeft ook nog een andere hond, een verre verwant van Samantha, die de naam Miss Fanny draagt.

Geen sciencefiction

Al kijken wij hier misschien wat van op: in de VS is het klonen van honden niet meer zo heel vreemd. Een Texaans bedrijf, Viagen Pets, klaart de klus voor iets meer dan 40.000 euro bij een hond, en voor de helft daarvan bij een kat. Op de bedrijfssite kun je alvast een doe-het-zelfkit bestellen om het DNA van je huisdier te bewaren.

"Het is echt geen sciencefiction meer", aldus Melain Rodriguez, een van de managers bij het bedrijf. "Maar toch kunnen mensen maar niet snappen dat deze technologie al beschikbaar is." Het Amerikaanse bedrijf is al vijftien jaar met deze technologie bezig en zou in die tijd volgens de Amerikaanse televisiezender KDKA duizenden dieren gekloond hebben, waaronder ook paarden, varkens en schapen. 

"In China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben ze hier veel minder ethische bezwaren tegen, maar bij ons wordt het klonen van gezelschapsdieren niet gedaan", zegt professor Diergeneeskunde Ann Van Soom (UGent). "De Europese wetgeving laat het klonen toe van vee en van bedreigde diersoorten voor onderzoeksdoeleinden." 

Barbra Streisand met haar intussen overleden hond Samantha. Beeld YouTube

Zwarte labrador

Maar ook in onze streken hebben baasjes via een omweg toch al hun overleden huisdieren laten reproduceren. De Nederlandse omroep NPO maakte er zelfs het programma Klonen: wens of waanzin over, waarin een Nederlands koppel een kopie van hun hond Joep liet maken bij het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam. Toen het programma uitgezonden werd in 2016, veroorzaakte dat enige ophef. Of ook Belgen al hun overleden viervoeters in het buitenland hebben laten reproduceren is niet geweten. 

"Het importeren van gekloonde dieren is niet verboden", zegt professor Van Soom. "Je mag ze alleen niet opeten, want de wet verbiedt wel dat gekloonde dieren voor voedsel gebruikt worden." Gezondheidsrisico's voor de gekloonde dieren zijn er volgens haar niet. Al kun je niet verwachten na betaling van de grote geldsom een exacte kopie te krijgen van het overleden origineel. "Het klonen gebeurt natuurlijk met een eicel die gedragen wordt door een moederdier", zegt ze. "Hoe groot de invloed is van de eicel op de uiteindelijke kloon is nog niet precies bekend, maar we weten wel al dat bij een kloon die afstamt van een angstig moederdier, de kans bestaat dat de kloon ook veel angstiger zal zijn."

En niet enkel innerlijk kunnen er volgens de professor verschillen optreden. Ook uiterlijk kan de reproductie afwijken van het origineel. "Als je hond vlekken had, zullen die bij de kloon waarschijnlijk op een andere plaats zitten, dat komt omdat pigmentvlekken nu eenmaal migreren", zegt Van Soom. "Maar verder zal er niet veel op aan te merken zijn. Wie een zwarte labrador kloont, zal altijd een zwarte labrador krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234