Maandag 05/06/2023

Klimaatakkoord

Barack Obama optimistisch over bereiken van klimaatakkoord

Obama, in een traditioneel Filipijns baronghemd, schudt de hand van de Filipijnse president Benigno Aquino op het galadiner van de Asia-Pacific Economic Cooperation. Beeld REUTERS
Obama, in een traditioneel Filipijns baronghemd, schudt de hand van de Filipijnse president Benigno Aquino op het galadiner van de Asia-Pacific Economic Cooperation.Beeld REUTERS

Op een zakenconferentie van de Asia-Pacific Economic Cooperation in de Filipijnen, sprak de Amerikaanse president zijn geloof uit in de klimaattop in Parijs, die eind deze maand van start gaat. Hij waarschuwt er echter voor dat er "nog veel werk aan de winkel is". Volgens hem zal er tijdens de conferentie het signaal worden gegeven dat bedrijven alles moeten inzetten op hernieuwbare energie.

Tijdens een toespraak op een grote zakenconferentie in de Filipijnen, zei Obama dat hij gelooft dat er op de VN-klimaattop die binnenkort plaatsvindt in Parijs een akkoord kan gesloten worden waarmee de opwarming van de aarde kan ingedijkt worden. Volgens de president kan een ambitieus akkoord een boost geven aan de haperende wereldeconomie. Hij voegde eraan toe "dat er nog veel werk aan de winkel is" om zeker te zijn van succes. "Desondanks, ben ik optimistisch dat we tot een resultaat kunnen komen waar we allemaal trots op kunnen zijn, omdat we begrijpen wat er op het spel staat," aldus de president.

Aisa Mijeno, een jonge Filipijnse ingenieur-ondernemer, die ook aanwezig was op een panelgesprek onder leiding van Obama wees op de dringende noodzaak van een klimaatakkoord. "Klimaatverandering is echt, het is een feit. Het is geen mythe die wetenschappers creëren om fondsen of beurzen te krijgen. Het is echt, het gebeurt nu." Ze vergeleek de klimaatverandering met de verschillende stadia van kanker en zei dat de aarde zich nu bevindt in stadium 2: de symptomen zijn er, maar kunnen nog behandeld worden. "Je wil geen stadium 4 krijgen," antwoordde Obama.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Beperking klimaatopwarming tot 2 graden celsius

De klimaattop die van start gaat op 30 november, heeft tot doel om de uitstoot van broeikasgassen in te dijken. Die worden verantwoordelijk geacht voor de opwarming van de aarde. Tijdens de conferentie zal er onderhandeld worden over een akkoord dat de opwarming moet beperken tot maximum 2 graden celsius.

Wetenschappers waarschuwen ervoor dat de stijgende temperaturen zullen leiden tot een stijging van het zeeniveau en natuurlijke catastrofes, als er niet dringend maatregelen worden getroffen.

De klimaatconferentie in Parijs is de eerste poging om een nieuw globaal klimaatakkoord te bereiken sinds de top van 2009 in Kopenhagen eindigde in een bittere teleurstelling. Regeringen en bedrijven zijn er totnogtoe niet in geslaagd om zich los te maken van hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

"Groei, ontwikkeling en goed beheer van de planeet gaan hand in hand"

Obama krijgt in de VS veel weerstand van de republikeinen, die de global warming vaak afdoen als een fabeltje. Gisteren probeerde zijn administratie nog regels in te voeren om de uitstoot van broeikasgassen door energiecentrales in te perken, maar die kregen in de senaat een njet van de republikeinen. "Er is geen tegenstelling tussen groei, ontwikkeling en goed beheer van de planeet. Die dingen gaan hand in hand," zei Obama. "De oude regels die zegden dat we onze economie niet kunnen doen groeien en onze omgeving beschermen tegelijkertijd, zijn niet meer van deze tijd. We kunnen overgaan naar schone energie, zonder bedrijven en consumenten in te perken."

Obama drong erop aan dat een ambitieuze overeenkomst in Parijs investeringen zal aanmoedigen, als het een teken zou dat bedrijven alles moeten inzetten op hernieuwbare energie. "Als we een overeenkomst kunnen bereiken, zou het meer jobs en mogelijkheden kunnen creëren en investeringen in een wereldeconomie die wel een boost kan gebruiken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234