Donderdag 15/04/2021

Bankentaks terug naar af

De hogere bankentaks van de regering komt er voorlopig niet. Door technische obstakels wordt de invoering ervan uitgesteld. Pijnlijk, want de regering gebruikt de taks om te bewijzen dat ze niet enkel geld zoekt bij de werknemers.

Al bijna een week sleept de discussie over de begroting aan. Vorige vrijdag kwam het rapport van het Rekenhof naar buiten met een aantal kritische bemerkingen, waar de oppositie vol op doorging. Dinsdag bleek dat de indexsprong veel grotere gevolgen heeft voor de werknemers (DM 26/11), nu is de 'verhoogde bankentaks' aan de beurt. "Elke dag komt er slecht nieuws bij", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen). "De regering bestelt alvast een nieuwe betoging."

De regering-Michel besliste om banken met een hoog risicoprofiel extra te belasten, door ze geen gebruik te laten maken van de notionele interestaftrek (zie kader). Volgens de begroting zou dat een meerinkomst van 100 miljoen euro betekenen. Dat cijfer werd echter tegengesproken door het Rekenhof, dat de begroting doorlichtte. Op basis van berekeningen van de FOD Financiën, kwamen de experts uit op 10 miljoen. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) zette tijdens de commissiezitting gisteren de teller zelfs helemaal op nul.

De nieuwe bankentaks verdwijnt immers uit de begroting. De reden? Technische beslommeringen. Zo is het nog niet helemaal duidelijk welke banken en verzekeringsmaatschappijen de taks zullen moeten betalen. De grote vraag is wanneer een financiële instelling kan bestempeld worden als een 'met een hoog risicoprofiel'. Van Overtveldt verwijst daarvoor naar Europa. Meer bepaald naar de 'Basel III-' en de Solvency II-akkoorden, die de financiële excessen in de bank- en verzekeringssector moeten reguleren. Daarover zijn nog niet alle details omgezet in Europese regelgeving.

Bovendien achtte de Raad van State het niet noodzakelijk dat de invoering van de bankentaks bij hoogdringendheid werd behandeld. De instantie gaat na of de regeringsmaatregelen waterdicht zijn. Omdat de bankentaks pas zal ingaan voor het aanslagjaar 2016 (of het inkomstenjaar 2015), hadden andere dossiers de voorrang.

Daarom trok Van Overtveldt de bankentaks in zijn huidige vorm terug. Hij benadrukt evenwel dat er voor 2015 wel degelijk 100 miljoen zal gezocht worden aan andere fiscale inkomsten bij de bankensector. Of de oorspronkelijke taks nu helemaal hertekend zal moeten worden, kon hij gisteren nog niet zeggen.

Gat in begroting

Het engagement blijft dan wel volgens Van Overtveldt overeind, het feit dat er een waas van onduidelijkheid is over de bankentaks, is op zijn minst vervelend voor de regering. Naast de Kaaimantaks haalt zowat elke minister de bankentaks aan om te argumenteren dat de regering lang niet alleen bij de werknemers hun extra inkomsten gaan zoeken.

Bij de verdere bespreking van het rapport van het Rekenhof gaf Van Overtveldt aan dat hij een aantal aanbevelingen in rekening zal brengen. Zo zal de onderfinanciering van Justitie en Defensie aanpakken bij de eerste begrotingscontrole begin volgend jaar. "Een nieuw gat in de begroting", zegt sp.a-fractieleider Karin Temmerman. "Ik vraag me af waar ze het geld nog gaan halen."

Vrijdagochtend gaat het debat over het rapport van het Rekenhof in de commissie Financiën voort. In de namiddag wordt het Europese oordeel over de begroting besproken. Ook daar kan het nog spannend worden. Volgens De Tijd is de kans groot dat België slechte punten krijgt van Europa. Onder meer de hoge schuldgraad van ons land is een doorn in het oog. Zo is de discussie die al een week doorettert nog lang niet afgesloten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234