Maandag 13/07/2020

Banken verliezen grote bedrijven als klant voor kredieten

Euro maakt bancaire 'brug' tussen kapitaal en bedrijf minder belangrijk

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

De Europese kapitaalmarkten stellen nog altijd niet veel voor in vergelijking met de Amerikaanse tegenhanger. Bedrijven vertrouwen op het oude continent nog in grote mate op leningen die door hun bankinstelling geleverd worden. Dat zal veranderen met de komst van de euro, zegt Pierre Slechten van Euroclear. Bedrijven zullen de banksector steeds vaker 'kortsluiten' en rechtstreeks contracten afsluiten met kapitaalbezitters.

Het fenomeen van de 'desintermediatie' is al langer bekend. Banken zijn groot geworden vanuit hun rol als brug tussen geldleners en geldontleners. Ruwweg wil het mechanisme dat spaarders hun geld aanbrengen. Mensen of bedrijven die geld nodig hebben, kunnen dat geld dan tegen een hogere prijs bij de bank ontlenen. In Europa wordt deze klassieke geldstroom voor de financiering van private bedrijfsinitiatieven nog in de meerderheid van de gevallen gevolgd. Enkel overheden en echt grote bedrijven (aandelen of euro-obligaties) trekken systematisch naar burgers of kapitaalgroepen om zonder bancaire tussenschakel geld op te halen.

In de Angelsaksische wereld is dat systeem ook bij privé-bedrijven veel verder ingeburgerd. Een Amerikaans bedrijf dat 10 miljoen dollar nodig heeft voor een investeringsproject, zal sneller dan zijn Europese evenknie een obligatielening uitgeven en minder snel bij een bank langsgaan voor een (duurdere) gewone lening. De voorwaarde is dan wel dat er een voldoende grote 'schuldmarkt' bestaat waarop geïnteresseerde tegenpartijen voor de aankoop van die obligatielening gevonden kunnen worden en waarop achteraf die obligatielening verder verhandeld kan worden. Precies die grote, liquide markt is tot op heden het probleem in Europa. Het continent is nog te zeer verdeeld in een marktzone, een zone van guldens, Belgische en Franse franken enzovoort. Het wegvegen van die verschillende munten in het voordeel van één grote eurozone kan het ontstaan van een Europese 'schuldmarkt' naar het Angelsaksische voorbeeld echter in een stroomversnelling brengen. Bedrijven vinden plots wel die grote, diepe én liquide markt waarin hun papier veel gemakkelijker en over landsgrenzen heen verhandelbaar wordt. "Het is duidelijk dat bedrijven in een dergelijke nieuwe omgeving sneller rechtstreeks naar investeerders zullen trekken voor de financiering van hun projecten", aldus Pierre Slechten.

In het Britse York beslisten de Europese financieministers eind maart al om de overheidsschuld in één beweging vanaf 1999 om te zetten naar euro's. Op die manier ontstaat op één moment reeds een Europese obligatiemarkt ter waarde van 80.000 miljard frank die als basis kan dienen voor verdere initiatieven op de privé-markt. Waarnemers gaan ervan uit dat de volledige obligatiemarkt in Europa op 5 jaar tijd kan verviervoudigen.

Directeur-generaal Guido Ravoet van de Belgische Vereniging van Banken tilt vooralsnog niet te zwaar aan de gevolgen van die evolutie voor de banksector. "Tot op heden zien we dat het volume aan traditionele kredieten zich parallel ontwikkelt met die nieuwe, meer Angelsaksische manier voor bedrijfsfinancieringen. Het ene hoeft niet ten koste te gaan van het andere." Volgens Ravoet zou het inderdaad een logische evolutie zijn dat de alternatieve financieringsmogelijkheden voor bedrijven zich sneller ontwikkelen. "Maar tot op heden wordt die verwachte snellere ontwikkeling door de feiten tegengesproken. Ik weet niet of het allemaal wel zo'n vaart zal lopen." (RS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234