Woensdag 26/01/2022

Update

Banken moeten voortaan betalingen aan belastingparadijzen doorspelen aan antiwitwascel

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Banken en andere financiële instellingen zullen voortaan verplicht alle betalingen aan belastingparadijzen moeten doorspelen aan de antiwitwascel. Dat heeft het federale kernkabinet beslist. Een hele reeks nieuwe diensten zullen ook toegang krijgen tot het register met bankrekeningnummers bij de Nationale Bank, verduidelijkt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Redactie

"De onthullingen uit de PanamaPapers deden vragen rijzen over de betrokkenheid van financiële instellingen", aldus Van Overtveldt. Daarom zullen alle connecties met en transacties naar belastingparadijzen voortaan via bindende lijsten periodiek moeten worden overgemaakt aan de antiwitwascel.

En dat mag ruim geïnterpreteerd worden, onderstreept men op het kabinet-Financiën. Vooreerst gaat het niet enkel om banken, maar bijvoorbeeld ook om verzekeraars en andere financiële instellingen. Bovendien zullen ook eventuele tussenpersonen in de transacties vermeld moeten worden.

"Het doel is tot een oplijsting te komen van alle bewegingen", klinkt het. Dat kan vooreerst dienen als logboek en overzicht. Maar bevoegde diensten met aanwijzingen over fraude moeten er ook proactief mee aan de slag kunnen.

De maatregel was al eens opgedoken tijdens de onderhandelingen over de begrotingscontrole, maar haalde de oorspronkelijke lijst met nieuwe maatregelen niet. Het schandaal rond de PanamaPapers hielp naar verluidt om het nodige momentum te creëren. Ook Open Vld ging nu overstag. Tijdens de onderhandelingen viel nog te horen dat de Vlaamse liberalen niet erg happig waren en onder meer waarschuwden voor mogelijke privacyproblemen.

Sp.a: "Stap in de goede richting"

Oppositiepartij sp.a is blij met de nieuwe maatregel. "Een stap in de goede richting", oordeelt Kamerlid Peter Vanvelthoven. De socialist voegt er wel in één adem aan toe dat hij zich blijft verzetten tegen de afkoopwet voor grote fraudeurs en het nieuwe systeem voor fiscale regularisatie.

Naast de meldingsplicht voor de banken krijgt een hele reeks diensten voortaan ook toegang tot het Centraal Aanspreekpunt, het register met bankrekeningnummers en contracten bij de financiële instellingen in België. Dat moet de gegevensuitwisseling in fraudezaken verbeteren, maar kan - net als de verplichte transparantie over belastingparadijzen - ook een grote hulp zijn in terreuronderzoeken.

Kamerlid Peter Vanvelthoven Beeld Photo News
Kamerlid Peter VanvelthovenBeeld Photo News

Strijd tegen fiscale fraude

Diensten die toegang krijgen zijn de witwascel, het parket, de onderzoeksrechters, het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring en de politiediensten die opsporingsonderzoeken voeren. Hetzelfde geldt voor magistraten, deurwaarders, notarissen, curatoren en bepaalde diensten van de fiscus die in fraudedossiers via een gemotiveerd verzoek toegang kunnen krijgen.

"Met deze nieuwe maatregelen wordt de strijd tegen fiscale fraude en belastingontwijking verder aangescherpt", besluit N-VA-minister Van Overtveldt. "Van de financiële instellingen verwachten we medewerking en transparantie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234