Zaterdag 30/05/2020

Banken bedelen weer

Als de banksector in de toekomst duizenden technologische jobs wil creëren, heeft hij daarvoor de hulp van de overheid nodig. Dat zegt sectorfederatie Febelfin in een opmerkelijke oproep. Vijf jaar geleden bleef de banksector nog overeind dankzij overheidsgeld.

België kan in de toekomst uitgroeien tot een wereldwijde voortrekker in digitale financiële dienstverlening, zegt sectorfederatie Febelfin. Dankzij de veertig jaar oude traditie en de voortrekkersrol van ons land zijn alle troeven daarvoor aanwezig. Alleen moet ook de overheid over de brug komen, aldus de federatie.

"De overheid heeft de voorbije jaren gefocust op regelgeving voor de banksector. De volgende vraag is: hoe kunnen we een positieve dynamiek in gang zetten en jobs creëren?", zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. "De toekomst van de banksector is digitaal. Die digitalisering moet ergens ontwikkeld worden. Gezien wij in België al decennia voorop lopen in banktechnologie, is het perfect mogelijk om ook daar een pionier in te zijn. Dat is goed voor de economie, en voor de overheid."

Werkgelegenheid

De digitalisering van de bankwereld biedt volgens Vermaerke grote mogelijkheden op vlak van jobcreatie. "Als je kijkt naar wat betaalspecialist Swift en effectenafhandelaar Euroclear, die op wereldniveau een toonaangevende rol spelen, betekenen voor de werkgelegenheid in ons land, krijg je een idee van wat je kan verwachten. Samen zijn ze goed voor 5.000 jobs. Dat is Ford Genk. En dan hebben we het nog niet gehad over de interne competentiecentra in grootbanken, wat het totale aantal technologische jobs in de banksector op dit moment op 10.000 à 15.000 brengt. Het gaat om verschillende hoogopgeleide jobs: informatici, economen, juristen."

Jobcreatie is welgekomen, want sinds 2006 verdwenen in België al ruim 11.000 bankjobs. Uit een enquête van consultant EY bleek vorige week dat de acht grootbanken in ons land voor de tweede helft van 2014 een verdere vermindering van het aantal personeelsleden verwachten.

Vraagtekens

Maar tewerkstelling of niet, de vraag van de banksector roept heel wat vragen op. Vijf jaar geleden werden grootbanken nog overeind gehouden met overheidsgeld, nu komt er al opnieuw een vraag om hulp. Iets te veel van het goede? En misschien zelfs een tikkeltje cynisch? Michel Vermaerke zucht. "Ten eerste: dat is een apart verhaal, dat ook een apart antwoord gekregen heeft. De grootbanken hebben bijgestuurd, de overheid heeft een regelgevend kader gecreëerd. Ten tweede: naast de grootbanken zijn er ook heel wat nichespelers, die niets met de crisis te maken gehad hebben. Namen als Euroclear, Swift en Clear2Pay (specialist in betaaltechnologie, dso) zult u vijf jaar geleden niet gehoord hebben, terwijl zij net voorop lopen in de technologische vernieuwing waar we het nu over hebben."

En toch: technologie speelt in de toekomst in zowat alle sectoren een cruciale rol, ook als het over jobs gaat. Waarom moet uitgerekend de banksector daar steun voor krijgen? "Omdat de investeringen in de banksector aanzienlijk zijn. De voorbije vier jaar investeerden we elk jaar 750 miljoen euro in technologie. Onder de vleugels van Agoria zijn er economische missies in het buitenland om bancaire software uit België aan de man te brengen. Dat zijn jobs die hier gecreëerd worden."

Over welke hulp Febelfin van de overheid precies verwacht, wil Vermaerke geen uitspraak doen. "We hopen vooral de discussie op gang te brengen. En dat willen we doen met een open geest." Toch kunnen de bestaande steunmaatregelen aan de farmasector als blauwdruk dienen. Zo kan gedacht worden aan fiscale aftrekbaarheid van patentinkomsten voor financiële technologie. Of aan lagere sociale lasten voor ontwikkelaars van financiële technologie, aldus Vermaerke.

'Onwezenlijk'

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil geen commentaar kwijt op het voorstel: vooruitlopen op de federale onderhandelingen heeft geen zin. Ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) haalt wél fel uit naar Febelfin en noemt de oproep 'onwezenlijk'. "Het kan niet dat banken de schaarse gemeenschappelijke middelen claimen nadat de hele samenleving ervoor gezorgd heeft dat ze nog bestaan. Duizenden kmo's met een positief project kunnen die claim niet leggen, terwijl ze die steun en die lastenverlaging momenteel veel harder nodig hebben. Als de discussie over minder belastingen op werk herleid wordt tot machtsblokken zoals grote banken en de diamantsector, dan laten we de grootste groep ondernemingen in de kou staan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234