Banken Bank Degroof boekt stabiel courant resultaat
De netto courante winst van Bank Degroof bereikte in het boekjaar 2009-2010 65,1 miljoen euro, evenveel als het jaar ervoor (66,1 miljoen). Het nettoresultaat lag met 67,8 miljoen euro ruim drie keer hoger dan een jaar eerder (18,6 miljoen), maar de bank moest toen heel wat minwaarden slikken. De drie divisies (vermogensbeheer, corporate finance en kredieten) presteerden beter. Op 30 september beheerde Degroof 24,8 miljard euro activa (22,9 miljard in 2008-2009). De kernkapitaalratio bedroeg 13,8 procent.
ENERGIE
Poweo stopt met stroomproductie
Poweo, de Franse elektriciteitsgroep die GDF Suez het vuur aan de schenen probeert te leggen, verkoopt noodgedwongen zijn productieactiviteiten. “Als alternatieve speler is het onmogelijk om in deze marktomstandigheden positieve winstmarges te boeken. Dat geldt niet alleen voor ons maar voor alle alternatieve spelers”, klinkt het bij Poweo. De groep blijft wel actief in elektriciteitsdistributie. Poweo verkoopt zijn productieactiva aan het Oostenrijkse Verbund, dat al sinds 2006 referentieaandeelhouder is van Poweo. Verbund betaalt 120 miljoen euro. Poweo heeft wel het recht de activa terug te kopen aan dezelfde prijs als de energiemarkt in Frankrijk binnen de drie jaar toch zou worden hervormd.
VALUTA
Zwitserse frank racet naar recordkoers
De Zwitserse frank heeft gisteren zijn verschroeiende klim tegenover de euro doorgezet. De ‘Swissie’ brak voor het eerst door de symbolische grens van 1,25 frank per euro. De Zwitserse munt profiteert volop van zijn status als veilige haven. Door de existentiële crisis van de eurozone verzwakte de euro dit jaar al meer dan 15 procent tegenover de frank. Analisten verwachten geen interventies van de Zwitserse centrale bank. De centrale bank slikte veel kritiek nadat ze voor 8,5 miljard frank (6,8 miljard euro) verliezen moest opbiechten, deels door interventies op de wisselmarkten.
Mededinging
Nederland bestraft Vlaamse maalderijen
De Vlaamse maalderijen Dossche en Brabomills en hun Brusselse sectorgenoot Ceres hebben van de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa boetes gekregen van respectievelijk 22,8, 4,6 en 12,9 miljoen euro voor kartelafspraken. De NMa bestrafte vijftien bedrijven in België, Nederland en Duitsland voor samen 81,6 miljoen euro. Volgens de instelling hebben de bedrijven in wisselende samenstelling de Nederlandse markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken. De Belgische spelers kregen de zwaarste boetes omdat zij de sterkste positie hebben op de markt.