Bankbediende redt zichzelf uit 'Hollywoodgijzeling'
De kortstondige gijzeling van de vrouwelijke bankbediende C.L. in Brussel leest als een filmscenario. De vrouw werd gisterochtend voor het agentschap overvallen en gekneveld in haar eigen kofferbak gestoken, maar wist te ontsnappen terwijl haar gijzelnemer over losgeld onderhandelde.
Door Marjan Justaert
BRUSSEL l Het gerecht blijft beduusd achter. 'We betreuren ten zeerste dat enkele media het embargo niet gerespecteerd hebben en daardoor het onderzoek schade berokkenden', zucht parketwoordvoerder Jos Colpin.
Voor het filiaal van de Bank van Brabant aan de Brusselse Louizalaan werd gisterenochtend loketbediende C.L., een vrouw van rond de veertig, overvallen. De dader wachtte de vrouw op in de ondergrondse parkeergarage en viel haar aan van zodra ze uit haar wagen stapte. "Hij nam haar gsm en autosleutels af en dumpte de vrouw in haar kofferbak", vertelt Werner Rogiers, voorzitter van het directiecomité van BKCP-Beroepskrediet, waartoe de Bank van Brabant behoort.
Vervolgens reed de dader met de Peugeot 206 van C.L. enkele kilometers verder in de richting van Elsene-centrum. Parketwoordvoerder Jos Colpin: "Hij liet de auto achter - zonder hem op slot te doen - en begon met de mobiele telefoon van het slachtoffer te bellen naar het bankfiliaal om losgeld te eisen. Ondertussen slaagde de vrouw erin om vanbinnenuit de wagen open te maken en zichzelf te bevrijden. Daarop verwittigde zij meteen de politie."
Fabienne Laduron, procureur des konings bij het Brusselse parket, bevestigt dat het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid om één dader gaat, die Franstalig is.
Volgens BKCP-voorzitter Rogiers eiste de gijzelnemer geen duidelijk bedrag, maar vroeg hij "zoveel mogelijk" in ruil voor de vrijlating van C.L.. "Hij belde meermaals om zijn eisen te stellen, en op een gegeven moment is de verantwoordelijke van het agentschap dan ook maatregelen beginnen treffen om daaraan tegemoet te komen."
Er bestaan inderdaad gedragsregels omtrent 'wat te doen bij een overval', bevestigt Rogiers. "Meer kan ik daar niet over zeggen. Onze medewerkers hebben koelbloedig en verantwoordelijk gereageerd." Het losgeld werd echter nooit overhandigd.
"Rond de middag moet de dader via de radio lucht hebben gekregen van het feit dat het slachtoffer zichzelf al bevrijd had, en nam hij de benen", vult Colpin aan. "Zowel het parket als de speurders zijn niet te spreken over het vroegtijdige uitlekken van informatie die het onderzoek duidelijk belemmerd heeft. Nu blijven we achter zonder identiteit van de man, en hebben we geen ontmoeting kunnen regelen. Gelukkig is het slachtoffer ongedeerd." In de bank zelf is de gangster nooit geweest, hij heeft dus ook geen buit gemaakt. Behalve de vrouw heeft niemand de overvaller gezien.
Procureur Laduron deelt de verontwaardiging van haar collega: "Door het embargo te verbreken, hebben sommige media onverantwoordelijk gehandeld. Voor hetzelfde geld hield een of andere medeplichtige ergens de familie van de vrouw gegijzeld, en verloor hij bij het horen van het bericht zijn zelfbeheersing."
C.L. krijgt psychologische begeleiding, net als de filiaalverantwoordelijke en de bankbedienden die daarom vragen. "Het onderzoek stopt niet", besluit de parketwoordvoerder. "We gaan actief op zoek naar de dader van deze tigerkidnapping."