Zondag 22/05/2022

BNP Paribas

Bankaandelen verkopen bouwt staatsschuld af

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt de verkoop
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt de verkoop "het beste van twee werelden".Beeld Bob Van Mol

De Belgische staat verkoopt een kwart van haar belang in de Franse bank BNP Paribas. Hierdoor strijkt de federale regering ongeveer 2,1 miljard euro op en daalt de overheidsschuld met een half procent.

Lieven Desmet

De Belgische staat werd - gedwongen door de financiële crisis in 2008 - aandeelhouder van BNP Paribas. De overheid kocht toen eerst Fortis voor 9,4 miljard euro en in eenzelfde beweging verkocht ze 75 procent daarvan aan BNP Paribas. Dat gebeurde via een aandelenruil, waarna de Belgische overheid met zowat 10 procent de grootste aandeelhouder werd van de Franse bank. De kostprijs per aandeel bedroeg 58 euro. De huidige beurskoers bedraagt zowat 66 euro.

Na de verkoop van een pakket aandelen zal ons land nog zo'n 7,8 procent behouden. De transactie moet zowat 2,1 miljard euro opleveren, gerekend aan de huidige koers. Die koers kan uiteraard nog wat fluctueren. Mocht bij de Franse presidentsverkiezingen Marine Le Pen bijvoorbeeld alsnog het pleit winnen, zal dit wegen op de Europese aandelenmarkten.

De inkomsten uit de verkoop mogen volgens de Europese boekhoudregels niet gebruikt worden voor de begroting, maar kunnen wel de Belgische staatsschuld verlagen.

"Het finale resultaat van de transactie zal pas in de loop van nacht bekend zijn", klinkt het bij het kabinet-Van Overtveldt. "Deze transactie geeft ons het beste van twee werelden", reageert de minister. "Enerzijds slagen we erin om een belangrijke meerwaarde op deze verkoop te realiseren. Op die manier leveren we een belangrijke bijdrage aan de schuldafbouw, en tegelijk hechten we aan ons strategisch aandeelhouderschap op lange termijn in BNP Paribas, niet het minst omwille van het economisch belang van deze bank in ons land".

Volgens de minister zal het dividend dat de overheid in 2017 ontvangt volledig behouden kunnen blijven. Vorig jaar bedroeg dat dividend nog bijna 300 miljoen euro. Voor het lopende jaar is er sprake van zo'n 260 miljoen euro.

In het verleden werd al eens gekeken om het belang in de Franse bank van de hand te doen. Maar de timing zat nooit echt goed. In 2014 was er een monsterboete die BNP Paribas aan de Amerikaanse autoriteiten moest betalen wegens schending van de Amerikaanse handelssancties. Vorig jaar ging het aandeel ook zwaar onderuit in de algemene beursmalaise rond China.

Nieuw schandaal

Ook nu is de bank in opspraak gekomen in een mogelijk financieel schandaal. De Amerikaanse justitie heeft haar pijlen gericht op de Franse bank, het Zwitserse UBS en het Schotse RBS. Zij zouden de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties gemanipuleerd hebben. Officieel hebben de autoriteiten, sinds het begin van het onderzoek twee jaar geleden, nog geen enkele bank in staat van beschuldiging gesteld. Er zijn wel dagvaardingen uitgestuurd. Van Overtveldt had BNP Paribas eerder om uitleg gevraagd, maar nog geen feedback gekregen, zegt zijn woordvoerder. Die verwacht dat de bank vandaag of morgen uitleg geeft aan de voogdijminister.

Op het Franse hoofdkwartier wilde men ook gisteren geen commentaar kwijt omtrent de beschuldigingen en de dagvaarding. Op financieel vlak communiceerde de bank wel, met de aankondiging van de kwartaalresultaten.

De nettowinst ging in vergelijking met vorig jaar met 4,4 procent omhoog naar 1,9 miljard euro. Daarmee lag de winst aanzienlijk hoger dan analisten hadden verwacht. BNP hoefde ook minder geld opzij te leggen voor slechte leningen. De totale baten van de Franse bank namen met ruim 4 procent toe naar 11,3 miljard euro.

In België - waar de Franse bank in retailbankieren actief is met BNP Paribas Fortis - stegen de kredieten in het eerste kwartaal met 4,7 procent. De deposito's stegen 3,8 procent, met name dankzij de sterke groei van de zichtrekeningen. Voor belastingen leverde dat een resultaat op van 96 miljoen euro: 9,5 procent meer dan een jaar eerder.

Topman Jean-Laurent Bonnafé sprak van goede prestaties van BNP in het eerste kwartaal, waarbij de balans van de bank zeer solide is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234