Donderdag 24/09/2020

bank Luc Vandewalle eerste Belg in hoogste orgaan van ING

Luc Vandewalle, ex-topman van ING België en nog altijd voorzitter van de raad van bestuur, wordt gevraagd om toe te treden tot de Raad van Commissarissen van ING Group, het hoogste orgaan bij de internationale bankgroep. Het is de eerste maal dat een Belg toetreedt tot deze prestigieuze vergadering. De kandidatuur van Vandewalle moet in mei op de algemene vergadering van aandeelhouders nog bekrachtigd worden. Later deze week zou zijn kandidatuur bekendgemaakt worden. Luc Vandewalle heeft volgens een recent onderzoek, op Luc Vansteenkiste en Jean-Luc Dehaene na, het grootste aantal bestuursmandaten in Belgische bedrijven. Hij is ook voorzitter van de Trends-jury die zich buigt over de Manager van het Jaar.

Luxeproducten

Familiaal front van Hermès tegen LVMH op barsten

Een van de belangrijkste erfgenamen van Hermès, Nicolas Puech, sluit een samenwerking met LVMH niet uit. Hermès probeert de rangen gesloten te houden sinds LVMH eind vorig jaar ruim 20 procent in het kapitaal van de kleine Franse luxegroep nam. De familiale aandeelhouders creëerden een eigen holding om hun belang van 70 procent te betonneren. De holding heeft voorlopig zowat de helft van de aandelen van Hermès onder controle. Puech fluit de CEO van Hermès, Patrick Thomas, terug. Die stelde dat LVMH niet welkom was bij Hermès. Volgens Puech is een overname van Hermès door LVMH evenwel niet aan de orde. Hij behoudt het volste vertrouwen in de bewindvoerders bij Hermès. Een samenwerking met LVMH moet er enkel komen als ze “in het voordeel is van ons huis” en als Hermès zelf zijn lot kan bepalen.

energie

Staatsfonds Qatar neemt belang in Iberdrola

De oliestaat Qatar heeft een belang van 6,2 procent genomen in de Spaanse energiemaatschappij Iberdrola. De Golfstaat telt 2,2 miljard euro neer voor de participatie in de Spaanse energiegroep. Voor Iberdrola, dat worstelt met een nettoschuld van 24 miljard euro, is de participatie van het staatsinvesteringsfonds Qatar Holdings een manier om de balans aan te sterken. In januari betaalde Iberdrola 1,8 miljard euro voor het Braziliaanse energiedistributiebedrijf Elektro Electricidade e Servicos. Tegelijkertijd had het 2,5 miljard euro veil om andere aandeelhouders in Iberdrola Renovables, de groene dochter, uit te kopen.

De staatsholding Qatar Holdings verwerft haar belang via bestaande en nieuwe Iberdrola-aandelen. Zo verwatert het belang van ACS in Iberdrola. De Spaanse bouwgroep heeft een positie van 20 procent in Iberdrola en aast, onder meer via de rechtbank, op een bestuurszitje bij de nutsgroep.

Iberdrola en Qatar slaan de handen in elkaar voor projecten in de ontwikkelde landen. De Spanjaarden zullen bovendien een zetel openen in Qatar.

verzekeringen

‘Opdeling MBIA ten onrechte goedgekeurd’

De toezichthouder voor de verzekeringssector van New York heeft in 2009 ten onrechte het licht op groen gezet voor de opdeling van de obligatieverzekeraar MBIA. Dat zeggen vier gewezen toplui van de toezichthouder in een officiële getuigenverklaring. Die zal worden gebruikt in de rechtszaak van een reeks banken, waaronder KBC, tegen de opdeling. De banken voeren aan dat ze schade leden door de splitsing van MBIA. Voor KBC leidde de beslissing tot nieuwe staatssteun. MBIA zegt dat de getuigenverklaringen zonder grond zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234