Woensdag 14/04/2021

Bank Degroof en de Buck slaan handen ineen

Twee bedrijven met wortels die ver teruggaan in de Belgische geschiedenis en bogen op een naam die klinkt als een klok bundelen de krachten: Bank Degroof en de Buck Vermogensbankiers.

Josse Abrahams

Als de Commissie voor Bank- en Financiewezen haar goedkeuring geeft, gaan Bank Degroof en de Buck Vermogensbankiers een industrieel project aan. Beide bedrijven, respectievelijk actief als vermogensbeheerder en privé-bank, lieten dat gisteren weten.

De Buck is een aloude vennootschap die in 1784 in Gent werd opgericht, dus nog 17 jaar voor de opening van de Brusselse beurs in 1807. Bedoeling van de vennootschap was het begeleiden van wisselbrieven en het voorzien van handelaars van de noodzakelijke handelsbrieven. Die kwamen vooral van pas gezien de stevige textielbanden tussen Vlaanderen en Italië. De eerste uitbreiding kwam er echter pas midden vorige eeuw, toen de Buck in 1942 een kantoor opende in het Waalse Hoei. De huidige vennootschap dateert van 1960. De laatste jaren specialiseerde de Buck zich vooral in het beheer van privé-vermogens en portefeuilles. Het bedrijf, dat 50 medewerkers telt, beheert nu het patrimonium van 4.000 klanten en een totaal vermogen van 500 miljoen euro. Het aantal kantoren werd naast Hoei ondertussen uitgebreid tot Brugge, Hasselt, Leuven en Roeselare.

Bank Degroof ging de laatste jaren vooral de expansieve kant op en nam verscheidene vermogensbeheerders over zoals Bearbull en de beursvennootschappen Bonnewijn, Renwart, Van Goethem & Co en Riga & Cie. Degroof haalt via het samengaan met de Buck een aantal vermogensbeheerders en 'vakbekwaamheid' inzake portefeuillebeheer binnen. Bovendien krijgt Degroof er ook een grotere regionale spreiding bij.

De operatie gaat gepaard met een aandelenruil waarbij de aandeelhouders van de Buck hun aandelen inbrengen in ruil voor aandelen Degroof. De aandeelhouders van de familie de Buck van Overstraten, die 75 procent van de aandelen de Buck in handen hebben, worden daardoor dus medeaandeelhouder van Degroof. De andere aandelen zijn onder het publiek verspreid.

Bank Degroof kan eveneens bogen op een lange traditie, maar gaat niet zo ver terug als de Buck. Ze werd in 1871 opgericht door de uitgeweken jood Franz Philippson, die de rechterhand was van de Zwitserse vermogensbankier Errera, die vanuit Parijs opereerde. Bij de Frans-Duitse oorlog van 1870 waande Errera zich op een bepaald ogenblik bankroet toen tijdens zijn vakantie de beurskoersen instortten. Philippson had echter net op tijd alle posities verkocht, waardoor Errera zijn kapitaal gevrijwaard zag. Uit dankbaarheid kon Philippson zijn eigen bank opzetten met de hulp van Errera. Op zijn beurt werd de Banque F.M. Philippson in 1949 overgenomen door de rechterhand van de joodse familie, Jean Degroof genaamd, die de bank op die manier uit handen van de nazi's wilde redden.

Na de oorlog ontwikkelde de bank een elitair imago. Zij richt zich alleen tot de grote vermogens, al werd dit vorig jaar nog betwist in een interview in de Financieel Economische Tijd, waarin bestuurder Pierre-Paul de Schrevel stelde dat slechts 30 procent van de klanten echt als 'elitair' omschreven kan worden. Aandeelhouders en bestuurders van bedrijven kunnen in zijn ogen bezwaarlijk tot de financiële elite gerekend worden, maar maken wel de meerderheid van de klanten uit.

Vorig boekjaar, dat in september 2002 werd afgesloten, realiseerde Bank Degroof 11 miljoen euro nettowinst, terwijl de bedrijfsopbrengsten op 122,4 miljoen euro uitkwamen, een daling met 7,5 procent. De bank had zoals alle andere in de sector te lijden onder het zware beursklimaat.

De Buck Vermogensbankiers is een stuk ouder dan de beurs van Brussel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234