Maandag 28/11/2022

Bang voor de borst

De angst voor de borstkankerbom zit er bij Belgische vrouwen duidelijk goed in. Uit een enquête bij 276 vrouwen van 45 jaar en ouder blijkt dat bijna de helft zich zorgen maakt over de ziekte. Als ze een serieus risico zou lopen, overweegt één op de vier vrouwen zelfs beide borsten te laten amputeren om tumoren te snel af te zijn. De rondvraag gebeurde aan de vooravond van de tweede International Breast Cancer Intervention Study (IBIS), die een 'antiborstkankerpil' wil uittesten bij zesduizend vrouwen met een verhoogd risico.

Door Sara De Sloover

en enquête bij 1.565 vrouwen uit België, Australië, Brazilië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië heeft uitgewezen dat maar liefst één op de vijf vrouwen zou nadenken over een dubbele borstamputatie indien ze met een verhoogd risico op kanker zou leven. Als je alleen kijkt naar het Belgische luik van de enquête stijgt dat aantal zelfs tot één op de vier.

"Dat zoveel vrouwen zo'n drastische ingreep overwegen, bewijst haarscherp dat we dringend andere preventieve middelen moeten vinden", zegt de Leuvense gynaecoloog Patrick Neven. "Gezond eten, op je gewicht letten, je eerste zwangerschap vroeg plannen, voldoende bewegen... dat waren de raadgevingen die we ongeruste vrouwen met een verhoogd risico tot nu toe konden meegeven. Als ze hun lot in eigen handen wilden nemen, restte alleen nog de borstamputatie, toch meteen een heel zware en radicale beslissing."

"Een dubbele mastectomie is een heel zeldzame ingreep, zeker als het louter preventief gebeurt", vertelde ook Lesley Walker aan de Britse krant The Guardian. Walker is directeur kankerinformatie van Cancer Research UK, de organisator van de IBIS-studies. "De wereldwijde IBIS II-studie hoopt vrouwen een veel minder radicaal alternatief te bieden in de vorm van een dagelijks pilletje dat de groei van tumoren tegengaat."

Jaarlijks krijgen gemiddeld 7.400 Belgische vrouwen van hun dokter te horen dat ze borstkanker hebben, in Groot-Brittannië zijn dat er dertigduizend. "Eén op de tien vrouwen wordt op een bepaald moment in haar leven geconfronteerd met de diagnose", zegt Neven. Vorige vrijdag nog moest Nicole Josy (58), de vrouwelijke helft van het onafscheidelijke duo Nicole en Hugo, geopereerd worden om een kwaadaardig gezwel uit haar linkerborst te laten verwijderen; een paar weken eerder was zangeres Kylie Minogue (36) aan de beurt. "Drie vierde van de vrouwen met borstkanker zijn de vijftig voorbij en hebben de menopauze achter de rug", verklaart de Leuvense professor. "Een vierde van de patiëntes is jonger dan vijftig: dan gaat het vaak om vrouwen die erfelijk belast zijn."

Precies voor vrouwen met een dergelijk familiaal risico is de pil bestemd die wetenschappelijke teams in 25 landen wereldwijd willen uittesten bij zesduizend postmenopauzale dames. "Ongeveer één op de vijf vrouwen zou baat kunnen hebben bij die pil. Het gaat dan om vrouwen van wie één of twee vrouwelijke familieleden met borstkanker kampen of eraan overleden zijn", zegt Patrick Neven, die werkt in het multidisciplinair borstcentrum van het UZ Leuven, dat het IBIS-onderzoek voor België coördineert. "Eén op de twintig vrouwen is echt genetisch belast en krijgt de ziekte sowieso, net als alle andere vrouwen in haar familie."

Het nieuwe wondermiddel, anastrozole, wordt al tien jaar gebruikt voor de behandeling van vrouwen met borstkanker en doet het risico op een nieuw gezwel in de andere borst met de helft dalen. Het middel houdt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat vele tumoren nodig hebben om te groeien, tegen en is daarom alleen maar geschikt voor vrouwen die al in de overgang zijn.

"In eerdere studies met een gelijkaardig medicijn halveerde de kans op borstkanker, maar waren er jammer genoeg ook een aantal belangrijke neveneffecten", vertelt dokter Neven. "Daarom proberen artsen het nu met anastrozole, een geneesmiddel waarvan we al weten dat het het aantal nieuwe tumoren bij borstkankerpatiëntes gevoelig doet afnemen."

Bijna de helft van de vrouwen die in de Belgische enquête werden ondervraagd, verklaarden zich bereid dagelijks een tabletje in te nemen als dat borstkanker kan helpen voorkomen. Gynaecoloog Neven roept vrouwen alvast op zich kandidaat te stellen voor het onderzoek, "dat van levensbelang kan zijn om borstkanker te bannen". Vrouwen die willen deelnemen aan de klinische tests, moeten tussen veertig en zeventig zijn, een verhoogd risico op borstkanker hebben en mogen geen hormoonsubstitutietherapie volgen.

Dokters roepen vrouwen op zich kandidaat te stellen om de 'antiborstkankerpil' uit te testen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234