Woensdag 02/12/2020

Vakbonden

Bang afwachten in Brussel: loonakkoord op de rooster

Beeld RV

De algemene raad van het ACV zit vandaag bijeen om zich uit te spreken over het loonakkoord van de sociale partners. Hoewel de top op een meerderheid van het ja-kamp rekent, komen verschillende mandatarissen met een nee-stem naar Brussel. "Onderschat de teleurstelling niet."

Brussel kleurt diepgroen vanochtend. Meer dan 500 leden van de christelijke vakbond zakken af naar de hoofdstad om hun stem uit te brengen over het loonakkoord dat tien dagen geleden werd bereikt binnen de Groep van Tien. De leden van de algemene raad hebben de voorbije dagen hun lokale achterban geconsulteerd. In verschillende verbonden en centrales viel het ultieme oordeel pas gisterenavond laat. Het is dus bang afwachten met welk mandaat de leden naar Brussel komen.

Het is geen toeval dat ACV-voorzitter Marc Leemans gisteren geen verklaringen aflegde. Niemand binnen ACV durft de uitslag nog te voorspellen. Die is plotseling veel minder zeker dan gedacht. Uit een rondvraag blijkt dat verschillende mandatarissen vandaag met een nee-stem afreizen naar Brussel. Zo sprak ACV Brussel-Halle-Vilvoorde zich massaal uit tegen het akkoord. Van de 60 stemgerechtigde leden, stemden 38 tegen en 18 voor het ontwerpakkoord, 4 militanten onthielden zich. Ook bediendecentrale LBC-NVK, de grootste centrale binnen het ACV, wees het ontwerpakkoord nipt af.

In principe mag de goedkeuring nochtans geen probleem zijn. Leemans noemde het sociaal akkoord al het 'maximaal haalbare'. Zo is er in 2016 ruimte voor een beperkte loonmarge, hoewel de federale regering een loonbevriezing beoogde. Daarnaast worden alle uitkeringen verhoogd en kunnen er kader-cao's worden gesloten over de brugpensioenen en de uitloopbanen. Dat is voor veel ACV-leden voldoende. "Alle lokale stemmingen die ik heb bijgewoond, zijn uitgedraaid op een ja-stem", zegt Ann Vermorgen, nationaal secretaris van het ACV. "Al kan het nog altijd kantelen."

Vooral de indexsprong blijft een bittere pil om te slikken. Ook deelde N-VA-minister Johan Van Overtveldt dit weekend een extra opdoffer uit. Van Overtveldt zei dat de beloofde tax shift niet noodzakelijk een verschuiving van de belastingdruk naar vermogen hoeft te betekenen. En dat vooruitzicht was net het glijmiddel waarmee de ACV-top de goedkeuring van de achterban hoopte binnen te halen. Dat plan is mislukt, zo blijkt uit de misnoegde reacties binnen de vakbond. "We worden twee keer getroffen: eerst de indexsprong, nu dit. Onderschat die teleurstelling niet", zegt een afgevaardigde van ACV-Transcom.

ABVV

Een carte blanche komt er sowieso niet. "Ja of nee, zo simpel is het niet", zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. De algemene raad spreekt zich niet alleen uit over het loonakkoord, maar ook over heikele nevendossiers zoals de tax shift of de beschikbaarheid van oudere werklozen. "We laten de tax shift niet los", zegt Vanbellinghen. "'Voorwaarde' is misschien een sterk woord, maar het zou mij niet verbazen als onze achterban toch enkele vragen op tafel legt die verbonden zijn aan de goedkeuring van het loonakkoord."

Of de 'ja, maar' van het ACV betekent dat er niet meer gestaakt zal worden, is niet zeker. Want vandaag beraadt ook het ABVV zich over mogelijke acties. Het ABVV en zijn Waalse tegenhanger FGTB haakten af voordat de Groep van Tien haar akkoord bereikte. Het akkoord werd goedgekeurd met een meerderheid van acht tegen twee. Om 9 uur vanochtend komt een federaal comité van ABVV samen. "Dat zal zich onder meer buigen over mogelijke reacties", zegt ABVV-woordvoerster Gina Heyrman.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234