Zaterdag 06/03/2021

Balies willen einde maken aan 'misbruik' advocaat-stagiairs

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De Vereniging van Vlaamse balies wil dat het stagesysteem voor beginnende advocaten wordt veranderd en dat er een strengere controle komt op stagemeesters. "Er moeten dringend knopen worden doorgehakt over het statuut van advocaat-stagairs. Het is niet meer van deze tijd dat beginnende advocaten het vak van oudere collega's moeten leren." Woordvoerder Hugo Lamon reageert in die bewoordingen op de kritiek waarmee een kersverse advocaat naar De Morgen stapte. De ex-stagiair klaagt onder meer de lage vergoeding en de hoge werkdruk aan waarmee stagiairs worden geconfronteerd. Meer dan de helft haakt dan ook vroegtijdig af. "Er zijn ons inderdaad verschillende gevallen van misbruik bekend", aldus Lamon.

De manier waarop advocaten in spe worden klaargestoomd voor het echte werk is niet meer van deze tijd, meent Lamon. De voorbije jaren werd er al het een en ander aangepast. Zo moeten stagiairs nu een cursus volgen, die afgesloten wordt met een examen. "Op nationaal vlak gebeurde er echter niks", zegt Lamon. "Vandaar dat elke balie een eigen oplossing uitdokterde." Die hervorming leidde daarom niet tot een structurele verbetering. De situatie kan volgens Lamon alleen ten goede worden gekeerd wanneer de opleiding wordt weggehaald bij de advocatuur. "We zijn volop in gesprek met de universiteiten." Stagiairs zouden in de toekomst praktijkervaring moeten opdoen in zowel de advocatuur als in de magistratuur en de deurwaarderssector. "Maar er doet zich hier een typisch Belgisch probleem voor. Opleidingen vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen. De vorming van magistraten daarentegen is een zaak van de Hoge Raad van Justitie en van minister Verwilghen. Dat is dus federale materie. De universiteiten willen alleen meedoen als de magistratuur meedoet. Die laatste wil niet zonder steun van de Hoge Raad. Kortom: er is politieke actie nodig."

Binnen de nieuwe stage-structuur wil de Vlaamse advocatenvereniging ook een strengere controle op stagemeesters. "Er zijn ons verschillende gevallen van misbruik bekend." Daarnaast moet er volgens Lamon een onderscheid komen tussen advocaat-stagiairs en advocaat-medewerkers. "De eersten zijn in opleiding, de tweede categorie doet beroepservaring op."

Een ander heikel punt is het statuut. "De discussie daarover is ongeveer anderhalf jaar gaande, sinds. een Brusselse arbeidsrechter uitspraak deed in een zaak die was aangespannen door een advocaat-medewerker van een groot advocatenkantoor. Volgens de rechter was de man geen zelfstandige maar een schijnzelfstandige omdat hij in dienst was van het kantoor en dus eigenlijk werkte als bediende." Over die verandering van statuut bestaat naar zijn zeggen grote verdeeldheid binnen de advocatuur. "De helft is voor, de andere helft tegen omdat zo'n bediendenstatuut de onafhankelijkheid van de advocaat in het gedrang zou brengen." Deze situatie kan niet lang meer voortduren. "Het is de bedoeling dat de knoop dit najaar wordt doorgehakt", aldus nog Hugo Lamon.

Pagina 8

Helft van advocaten in opleiding haakt vroegtijdig af

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234