Vrijdag 13/12/2019

Bakken kritiek voor Pulitzerprijswinnaar: "Verontrustend weinig bewijs voor bin Laden-theorie"

Beeld AFP

Het artikel van onderzoeksjournalist Seymour Hersh, die het Witte Huis ervan beschuldigt gelogen te hebben over de dood van terroristenleider Osama bin Laden, blijft na publicatie niet onbesproken. Het Witte Huis reageerde al dat het de theorie van Hersh verwerpt, maar ook uit andere hoeken komt er zware kritiek op het verhaal.

Seymour Hersh bracht in het verleden al grote wantoestanden aan het licht die tijdens oorlogen in Vietnam en Irak plaatsvonden. Maar zijn essay over de dood van Osama bin Laden, waarin hij het Witte Huis van leugens beschuldigt, wordt een pak minder goed onthaald. Hersh werkte jarenlang aan het stuk, dat zondag in London Review of Books werd gepubliceerd. Daarin staat te lezen dat niet de Amerikaanse overheid Osama bin Laden wist te lokaliseren in Abottabad, maar dat Pakistan al langer wist waar de terroristenleider zich bevond. Meer nog, ze hielden hem onder huisarrest in de compound, waar hij later door de Navy Seals van het Amerikaanse leger werd uitgeschakeld.

Het lijkt sterk dat Pakistaanse overheid niet wist waar bin Laden zich al die tijd bevond, zo schrijft nieuwswebsite Slate. Ook Carlotta Gall, journaliste bij The New York Times, probeerde destijds te achterhalen in welke mate Pakistan op de hoogte was van waar de terroristenleider zich bevond. "Maar dat is nog steeds zeer verschillend van de erg gedurfde beweringen van Hersh, dat Pakistan hem onder huisarrest hield en dat de hele raid opgezet werd", schrijft Slate-journalist Joshua Keating.

Seymour Hersh. Beeld EPA

"Verontrustend weinig bewijs"

Ook volgens nieuwswebsite Vox staat het hele verhaal van Hersh op losse schroeven. Zo is het gebaseerd op slechts twee bronnen. Ze hebben beiden geen rechtstreekse kennis van wat er gebeurd is en zijn beiden al met pensioen. Het gaat om Asad Durrani, die tussen 1990 en 1992 de Pakistaanse militaire inlichtingendienst leidde, en een gepensioneerde "senior intelligence official", die kennis zou hebben gehad van de oorspronkelijke informatie over bin Ladens aanwezigheid in Abbottabad. "Niet onmiddellijk een sleutelrol in dit drama", zo schrijft Vox. Hersh kon geen documenten of bewijs van zijn beweringen voorleggen en de autoriteit van de bronnen is ook niet bewezen. De andere twee bronnen die Hersh aanhaalt zijn anonieme "raadgevers", die vaag als insiders worden omschreven.

Bovendien is het artikel doorspekt van interne contradicties en inconsistenties, aldus Vox. "Verontrustend weinig bewijs voor een verhaal dat honderden mensen in drie overheden ervan beschuldigt een gigantische internationale schijnvertoning te hebben opgezet, die jaren heeft geduurd."

Onder andere president Barack Obama, vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton volgden op 1 mei 2011 de inval in de compound van Osama bin Laden in de Situation Room van het Witte Huis. Beeld AP

Feiten checken

Volgens Hersh weigerde het Witte Huis te reageren op zijn beschuldigingen, maar gisteren deed het dat toch. "Er zijn te veel onnauwkeurigheden en ongebaseerde beweringen in dit stuk om elk element op feiten te checken", reageerde het Witte Huis, die het verhaal van Hersh uitdrukkelijk verwerpt. "Zoals we toen ook al zeiden, was deze operatie maar bij een zeer kleine groep van senior U.S. officials gekend", reageerde Ned Price, woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheid, gisteren. "De president besloot vanaf het begin om geen andere overheid op de hoogte te brengen, inclusief de Pakistaanse overheid. Die werd pas ingelicht nadat de raid had plaatsgevonden."

Pulitzerprijs

Hersh is nochtans een onderzoeksjournalist die in het verleden zijn sporen al heeft verdiend. In 1970 kreeg hij de Pulitzerprijs voor zijn onthullling van het bloedbad bij My Lai tijdens de Vietnamoorlog. Daarbij werden honderden ongewapende Vietnamese burgers om het leven gebracht door Amerikaanse soldaten. Hersh bracht in 2004 ook de wantoestanden in de Amerikaanse gevangenis van Aboe Ghraib in Irak aan het licht, samen met het tv-programma '60 Minutes'. Hij schreef als journalist voor titels als The New York Times en The New Yorker.

"Een decennium geleden was Hersh een van de meest gerespecteerde onderzoeksjournalisten op deze planeet, maar tegenwoordig zijn zijn stukken minder en minder geloofwaardig geworden", luidt het oordeel van Vox. "De laatste jaren lijkt Hersh ontspoord. Zijn verhalen, vaak beschuldigende en wazige samenzweringstheorieën, doen verrassende - en vaak intern inconsistente - beschuldigen, gebaseerd op weinig of geen bewijs, op een handvol anonieme bronnen na."

Hersh schreef onder andere dat de Bush-administratie destijds Iran wou bombarderen, misschien zelfs met een atoombom. In 2011 beweerde hij dan weer dat de leiding van de speciale eenheden gecontroleerd wordt door Opus Dei.

Osama bin Laden in 2001. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234